12.8 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialAUDIERI pentru conducerea PARCHETULUI GENERAL: Niţu către Schmidt: De ce vă strâmbaţi?...

AUDIERI pentru conducerea PARCHETULUI GENERAL: Niţu către Schmidt: De ce vă strâmbaţi? Nu e prima dată

Procurorul Tiberiu Niţu, candidat pentru funcţia de procuror general al României, a întrebat-o pe vicepreşedinta CSM Oana Schmidt Hăineală de ce se strâmbă în timp ce el explica ce procedură ar aplica pentru reformarea parchetelor, remarcând că nu este prima dată când reacţionează astfel, potrivit Mediafax.

În timp ce-şi expunea teoria despre desfiinţarea parchetelor locale şi reorganizarea parchetelor de tribunal, având în cedere că sunt unităţi care soluţionează câteva zeci de rechizitorii, iar altele sute, Tiberiu Niţu s-a întrerupt şi a întrebat-o pe Oana Schmidt Hăineală: „De ce vă strâmbaţi ?”.

Schmidt Hăineală, care prezidează şedinţa, i-a replicat să se abţină, iar Niţu i-a spus zâmbind că nu este prima dată. Schmidt Hăineală şi-a împreunat mâinile şi le-a aşezat sugestiv în dreptul gurii. Niţu a continuat spunând că este opinia sa despre reorganizarea unităţilor de parchet. „Măcar vin cu o soluţie”, a adăugat el.

Joi, la ora 13.00, membrii Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii i-au ascultat lui Tiberiu Niţu opiniile referitoare la modul în care înţelege să conducă Ministerul Public, iar după 30 de minute a început să fie chestionat pe subiectele cuprinse în proiectul său de management.

Tiberiu Niţu a susţinut, între altele, că s-au făcut progrese începând din 2007, ţinându-se cont de recomandările Comisiei Europene, arătând însă că mai sunt probleme la parchetele de judecătorii.

El a declarat că aşteptările sunt ca dreptatea să fie făcută operativ şi în mod consecvent, pledând pentru predictibilitatea actului de justiţie.

Pe de altă parte, Niţu a susţinut că este important să crească rolul grefierului pe lângă procuror sau să se vedă ce se întâmplă cu dosarele soluţionate prin acord de mediere (dându-se soluţii de neîncepere a urmăririi penale ori amendă administrativă), în încercarea de rezolvare cu celeritate a cauzelor.

În acest context, ela afirmat că ar fi de văzut dacă instrumentele prevăzute de Legea micii reforme, după doi ani de la adoptare, au vulnerabilităţi şi dacă ar trebui aduse îmbunătătţiri actului normativ.

Cele mai citite

Pilonul 2 de pensii, active record de 30 de miliarde de euro

Banii din Pilonul 2 sunt al doilea cel mai valoros activ financiar al populaţiei, după depozitele bancare Un comunicat al Asociaţiei Pensiilor Private (APAPR) anunță...

Pilonul 2 de pensii, active record de 30 de miliarde de euro

Banii din Pilonul 2 sunt al doilea cel mai valoros activ financiar al populaţiei, după depozitele bancare Un comunicat al Asociaţiei Pensiilor Private (APAPR) anunță...

Ediție Tezaur cu dobânzi neimpozabile de până la 7%

Titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans. Titlurile pot fi achiziţionate de la Trezoreria Statului, între...
Ultima oră
Pe aceeași temă