Curtea Supremă din Statele Unite a decis Administraţia de la Casa Albă poate continua să expulzeze în Mexic persoanele care au solicitat azil, situaţie întâlnită întregii graniţe de sud şi în contextul în care autorităţile le procesează cererile.
Conform unei decizii de miercuri a Curţii Supreme, scurtă şi nesemnată, demersul SUA poate continua chiar dacă la curţile de justiţie de nivel inferior programul Trump ar putea fi declarat ilegal, a scris presa americană, citată de News.ro. O opinie separată a avut judecătoarea Sonia Sotomayor, care nu e de acord cu această măsură.
„Rămâi în Mexic”
Această politică a administraţiei Trump, cunoscută drept Migration Protection Protocols (Protocoale de protecţie a migranţilor) sau ”Rămâi în Mexic”, a început în ianuarie 2019, iar în 13 luni a devenit operaţională. Homeland Security a expulzat mai mult de 60.000 de imigranţi în Mexic, în timp ce aşteptau hotărârea de deportare. Departamentul de Justiţie a precizat: ”Programul a fost un instrument foarte eficient şi indispensabil” în eforturile de a ”face faţă imigraţiei de la graniţa de sud”.
O curte de apel federală din SUA a suspendase în urmă cu nici două săptămâni expulzarea spre Mexic a migranţilor care cer azil pe teritoriul american, pe perioada examinării dosarului lor, lupta împotriva imigraţiei fiind unul dintre pilonii politicii duse de administraţia lui Donald Trump în vederea închiderii frontierei de sud.
Anunţată în decembrie 2018 şi pusă în aplicare o lună mai târziu, planul ”Remain in Mexico” al preşedintelui american a fost vehement criticat de ambele părţi ale frontierei. Această politică se aplica tuturor persoanelor care depuneau o cerere de azil provenind din Mexic, însă nu-i viza pe mexicani înşişi.
Zeci de mii de cazuri
Circa 59.000 de migranţi, în marea lor majoritate fugind de sărăcie şi violenţă din America Centrală, au fost retrimişi în Mexic în cadrul acestui dispozitiv, potrivit cifrelor oficiale publicate joi. Curtea de apel din San Francisco a decis că această practică este ”în integralitatea sa non-validă” în ceea ce priveşte legislaţia americană, ordonând ca ea să fie oprită pe întreg teritoriul SUA.
Anul trecut, în primă instanţă, un tribunal a decis de asemenea că aceste măsuri sunt ilegale, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la absenţa unor structuri de primire suficiente în zonele de frontieră de partea mexicană, precum şi cu privire la violenţele psihice şi sexuale la care erau expuşi migranţii expulzaţi. Curtea de apel din San Francisco a autorizat cu toate acestea menţinerea planului respectiv pe perioada în care va lua o decizie.
Într-un verdict distinct, aceeaşi curte de apel din San Francisco a respins o altă măsură a guvernului menită să împiedice orice persoană care a pătruns ilegal pe teritoriul american să înainteze aici o solicitare de azil.
Trump, luat la 11 metri de către militanții drepturilor civile
Puternica organizaţie americană pentru apărarea drepturilor civile ACLU, parte a procedurii în justiţie, şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu această suspendare a expulzărilor, în timp ce un purtător de cuvânt al Ministerului Justiţiei a deplâns decizia care se aplică pe întreg teritoriul, afirmând că ”administraţia Trump nu a făcut decât să-şi exercite în mod loial” prerogativele acordate în urmă cu 20 de ani de Parlament şi ”ratificate de preşedintele Clinton” la vremea respectivă.