17.000 dintre românii stabiliți în afara României la care au ajuns plicurile pentru votul prin corespondență nu au votat ori scrisorile lor nu au ajuns în termenul legal pentru ca voturile exprimate la alegerile parlamentare să fie luate în calcul.
Aproape jumătate din numărul total de plicuri cu buletinele de vot trimise românilor din afara țării care s-au înscris pe site-ul Autorității Electorale Permanente pentru a vota prin corespondență nu au ajuns în România până joi, 3 decembrie, ora 23.59.
Din informațiile oferite de Poșta Română, numărul de plicuri primite înainte de expirarea termenului limită este de 18.421, alte 1.092 plicuri fiind recepționate începând cu data de 4 decembrie, ora 0.00, documente ce, legal, nu pot intra în circuitul electoral pentru alegerile parlamentare de duminică.
Autoritatea Electorală Permanentă înregistrase anterior 39.244 solicitări pentru vot prin corespondență și în urma analizării cererilor a trimis spre românii care se înscriseseră în procesul electoral de la distanță un număr de 35.808 seturi de documente, la care s-au adăugat și 158 plicuri destinate militarilor care reprezintă România în misiunile din Afganistan.
Poșta Română a anunțat sâmbătă că au fost înregistrate peste 250 reclamații pe diferite motive, cele mai multe dintre ele, peste 60, referindu-se la faptul că trimiterile erau blocate din motive necunoscute de operatorii poștali din Ungaria, Franța ori Elveția.
Instituția susține că au fost foarte multe solicitări din partea serviciilor poștale din țările de reședință ale românilor care au optat pentru votul prin corespondență de furnizare a numerelor de telefon ale acestora, fără de care nu este posibilă transmiterea documentelor.
„Cea mai frecventă solicitare primită de la partenerii noştri a fost cea legată de numerele de telefon ale destinatarilor, în vederea contactării acestora, informaţie la care Poşta Română nu a avut acces.”, a precizat Poșta Română.
O problemă a fost și că anumite servicii poștale (spre exemplu cel din SUA) au solicitat plata trimiterii în țară a plicului cu buletinele de vot deși partea română informase anterior serviciile poștale că toate expedițiile sunt preplătite.
Arătate cu degetul pentru că nu au știu să gestioneze votul prin corespondență, autoritățile s-au apărat spunând că este posibil ca românii fie să fi uitat să trimită la timp scrisorile, fie să se fi răzgâdit în ceea ce privește participarea la vot, fie să aleagă să meargă pe soluția tradițională, cea a prezenței fizice în secțiile de vot deschise în afara României.
„Sunt peste 3.000 plicuri cu votul valid exprimat la misiunile diplomatice, iar plicurile care au ajuns în ţară, care sunt preluate de Poşta Română, sunt în jur de 18.000. Deci sunt în total vreo 21.000 şi ceva de voturi din 35.000.”, a explicat situația premierul Ludovic Orban.