13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiJudecătorii Tribunalului Bucureşti cer suspendarea activităţii şi abrogarea OUG 7

Judecătorii Tribunalului Bucureşti cer suspendarea activităţii şi abrogarea OUG 7

Adunarea Generală a Judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti, întrunită miercuri, a decis adoptarea unei declaraţii de principiu privind mai multe aspecte, între care ratificarea urgentă a Protocolului nr. 16 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, al cărui text a fost adoptat de Comitetul Miniştrilor în 10 iulie 2013 şi care a fost deschis spre semnare la 2 octombrie 2013, la Strasbourg. Protocolul nr. 16 prevede posibilitatea pentru cele mai înalte jurisdicţii ale părţilor contractante de a solicita un aviz consultativ Curţii Europene a Drepturilor Omului, atunci când apreciază că o anumită cauză aflată pe rolul lor ridică o problemă gravă privind interpretarea sau aplicarea Convenţiei sau a protocoalelor sale.

“Luarea de măsuri pozitive de natură legislativă sau administrativă în scopul suspendării imediate a punerii în aplicare a dispoziţiilor din legile justiţiei şi ordonanţele de urgenţă subsecvente criticate de Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia şi GRECO, revizuirea acestor acte normative, după o reală consultare a sistemului judiciar, ţinând seama de aspectele învederate de entităţile menţionate”, se mai solicită în declaraţia adoptată.

Documentul mai vizează “adoptarea de măsuri de natura celor menţionate anterior în scopul suspendării activităţii Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie până la pronunţarea Preşedintelui Curţii de Justiţie a Uniunii Europene asupra măsurilor provizorii solicitate în cauza C-127/19, Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor şi revenirea provizorie la competenţa partajată a structurilor de parchet în funcţie de obiectul infracţiunilor (DNA în ceea ce priveşte corupţia, DIICOT în ceea ce priveşte crima organizată, parchetele nespecializate în ceea ce priveşte infracţiunile de drept comun etc.), astfel încât să se respecte sistemul limitărilor şi al echilibrelor („checks and balances”), specific oricărui stat democratic”.

“Iniţierea procedurilor legislative de către titularii în drept, în vederea modificării Legii nr. 90/2001 pentru condiţionarea expresă şi imperativă a dreptului Guvernului de a legifera prin ordonanţe de urgenţă în domeniul legilor justiţiei şi al tuturor legilor organice privind sistemul judiciar, după obţinerea avizului conform din partea Consiliului Superior al Magistraturii sau după acordarea unui termen rezonabil în vederea emiterii acestuia; Efectuarea tuturor demersurilor legale de către instituţia Avocatului Poporului în scopul sesizării Curţii Constituţionale cu privire la dispoziţiile O.U.G. nr. 77/2018, O.U.G. nr. 90/2018, O.U.G. nr. 92/2018 şi O.U.G. nr. 7/2019, rolul său trebuind să fie extrem de activ în apărarea statului de drept, deci şi a angajamentelor internaţionale luate în acest sens de Statul român, aşa cum a învederat Comisia de la Veneţia”, mai scrie în declaraţia adoptată de judecători.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti mai doresc respectarea competenţelor şi a rolului fiecărei Secţii a Consiliului Superior al Magistraturii şi implicarea Plenului în toate deciziile ce privesc întregul sistem judiciar, conform Constituţiei, redobândirea imediată de Consiliul Superior al Magistraturii a caracterului veritabil de organism colegial şi sistarea emiterii unor comunicate de presă de către preşedintele C.S.M. sau de către grupuri de membri, de natură a facilita preluarea mesajului de o parte a mass-media ca provenind de la instituţia însăşi.

” Încetarea imediată a atacurilor factorilor politici sau asociaţi la adresa statului de drept şi a statutului judecătorilor şi procurorilor din România, încetarea acţiunilor care intimidează judecătorii şi procurorii şi afectează independenţa justiţiei; Îndeplinirea cu celeritate de către Consiliul Superior al Magistraturii a atribuţiei de a adopta măsuri imediate pentru a furniza un sprijin adecvat tuturor magistraţilor; Implementarea unor criterii de evaluare anuală, de corpul magistraţilor, a activităţii curente desfăşurate de către membrii Consiliului Superior al Magistraturii, precum şi revizuirea procedurii de revocare a acestora, prin simplificarea acesteia şi eliminarea competenţelor Inspecţiei Judiciare în procedura de revocare”, sunt alte puncte ale declaraţiei, despre care magistraţii au stabilit să fie publicată la uşile sălilor de şedinţă şi pe site-ul instanţei.

De asemenea, ei au decis amânarea, în intervalul 28 februarie – 7 martie, a dosarelor aflate pe rolul completelor de judecată, cu excepţia cauzelor urgente.

Programul de lucru cu publicul şi programul şedinţelor de judecată se desfăşoară normal.

Totodată, judecătorii au stabilit sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri urgente pentru punerea în aplicare a dispoziţiilor legale referitoare la asigurarea profesională obligatorie a judecătorilor şi procurorilor, sesizarea CSM şi Ministerului Justiţiei cu privire la necesitatea alocării unor resurse materiale şi umane adecvate desfăşurării în condiţii optime a activităţii judiciare la Tribunalul Bucureşti.

“Judecătorii Tribunalului Bucureşti arată că justiţia ca serviciu public nu poate funcţiona fără alocarea unui buget corespunzător menit să asigure justiţiabililor condiţii decente pentru derularea procedurilor judiciare. Magistraţii Tribunalului Bucureşti solicită Ministrului Justiţiei prezentarea unui răspuns asumat şi detaliat, până la data de 01.06.2019, dată fiind calitatea sa de autoritate cu iniţiativă legislativă şi ordonator principal de credite”, mai scrie în comunicatul de presă al Tribunalului Bucureşti.

Magistraţii acestei instanţei solicită abrogarea O.U.G. nr. 7/2019, cu excepţia reglementării privind accesul şi promovarea în profesie.

Cele mai citite

Doliu în baschetul românesc. S-a stins din viață fostul mare jucător și antrenor Horațiu Giurgiu

În această dimineață, cu puțin timp înainte de a împlini vârsta de 86 de ani, s-a stins din viață una dintre legendele baschetului românesc,...

Reforma austerității, îmblânzită. Plafonări peste plafonări de la Guvern

După austeritatatea de anul trecut și cu un deficit bugetar la limită, Executivul face cadouri pentru români, iar angajații din companiile de stat pot...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...
Ultima oră
Pe aceeași temă