3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialDoborârea zborului Malaysia Airlines. Rusia s-a opus prin veto creării unui tribunal...

Doborârea zborului Malaysia Airlines. Rusia s-a opus prin veto creării unui tribunal internaţional

Rusia s-a opus prin veto proiectului de rezoluție al Consiliului de Securitate al ONU care prevedea crearea unui tribunal internațional pentru a-i judeca pe cei suspectați de doborârea zborului MH17 al companiei Malaysia Airlines, anul trecut, în estul Ucrainei, potrivit Mediafax

Unsprezece dintre cele 15 ţări membre ale Consiliului au votat miercuri pentru proiectul de rezoluţie iniţiat de Malaysia, Australia, Olanda, Belgia şi Ucraina, iar trei s-au abţinut, şi anume China, Angola şi Venezuela. O rezoluţie este adoptată cu cel puţin nouă voturi şi fără ca Rusia, Statele Unite, China, Marea Britanie sau Franţa să i se opună prin veto.

Citește și: Poveste de dragoste, frântă de rachetele separatiștilor proruși

Zborul MH17 a fost doborât în iulie 2014, cu 298 de persoane la bord, dintre care aproximativ două treimi erau olandezi. Avionul s-a prăbuşit într-o zonă din estul Ucrainei, aflată sub controlul separatiştilor proruşi.

„Cei care se fac vinovaţi ar putea să creadă că se pot ascunde, acum, în spatele votului de veto al Federaţiei ruse. Nu li se va permite să scape justiţiei”, a declarat ministrul australian de Externe Julie Bishop în Consiliu. La bordul avionului se aflau 39 de australieni.

Ea a anunţat că Australia, Olanda, Malaysia, Belgia şi Ucraina caută de-acum un mecanism alternativ de urmărire penală.

Ucraina şi Occidentul îi acuză pe rebelii proruşi din estul Ucrainei că au doborât avionul cu ajutorul unei rachete ruseşti, de tip Buk. Însă Moscova a respins acuzaţiile că le-ar fi furnizat rebelilor sisteme antiaeriene de rachete de tip SA-11 Buk.

Ambasadoarea Statelor Unite la ONU Samantha Power a declarat în Consiliu că „niciun vot de veto nu va sta în calea anchetării şi judecării acestei crime odioase”.

„Eforturile de negare a justiţiei nu vor face altceva decât să sporească durerea familiilor victimelor, care au suferit deja mai mult decât poate înţelege oricare dintre noi”, a adăugat ea. „Acesta este efectul votului de veto al Rusiei de astăzi (miercuri)”, a denunţat Power.

Rusia a propus propriul proiect de rezoluţie, rival, care îndeamnă ONU să joace un rol mai important în ancheta cu privire la cauzele prăbuşirii avionului şi în care cere să se facă dreptate, dar fără să prevadă înfiinţarea unui tribunal în acest sens.

Ambasadorul rus la ONU Vitali Ciurkin a declarat că este prematur să se fie înfiinţat un tribunal internaţional. El a adăugat că rezoluţia iniţiată de Malaysia şi ceilalţi a fost supusă la vot în pofida faptului că se ştia că Rusia îşi va utiliza dreptul de veto.

Citește și: VIDEO. Înregistrare ȘOCANTĂ. Separatiștii scotocesc prin dărâmăturile zborului MH17

„Acest lucru, în opinia noastră, arată faptul că scopurile politice erau mai importante pentru ei decât obiectivele practice. Este, desigur, regretabil”, a spus Ciurkin. „Rusia este pregătită să coopereze în efectuarea unei anchete exhaustive, independente şi obiective cu privire la motivele şi circumstanţele prăbuşirii”, a spus el.

Ministrul olandez de Externe Bert Koenders a declarat că s-a dovedit că era vorba despre un mecanism judiciar care nu avea nicio legătură cu politica.

„Mi se pare de neînţeles faptul că un membru al Consiliului de Securitate obstrucţionează justiţia într-o tragedie care a afectat atât de mulţi oameni. Impunitatea va da un semnal foarte periculos”, a avertizat el.

Malaysia, Australia, Olanda, Belgia şi Ucraina efectuează o anchetă penală cu privire la doborârea zborului MH17. Separat, un raport final asupra cauzelor incidentului urmează să fie prezentat în octombrie de către Comisia olandeză pentru securitate.

Consiliul de Securitate al ONU adopta pe 21 iulie 2014 o rezoluţie prin care cerea ca cei găsiţi vinovaţi „să dea socoteală şi ca toate statele să coopereze deplin în eforturile cu privire la stabilirea celor vinovaţi”.

 

Cele mai citite

Rezultate fără precedent în istoria prezidențialelor din România

Independentul Călin Georgescu dă peste cap sondajele și campaniile tradiționale, surclasând toate partidele După numărarea a 95% din secțiile de votare, rezultatul este unul pe...

Mircea Geoană se retrage din politică: Cred că trebuie să îţi pui ghetele în cui, într-un anumit moment

Geoană a subliniat că votul exprimat reflectă o "furie" împotriva sistemului actual de partide Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană, a reacționat duminică seară...

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...
Ultima oră
Pe aceeași temă