Un clip emoționant, regizat de cineastul francez Luc Besson pentru Federaţia Internaţională de Automobilism (FIA), ilustrează importanța creșterii siguranței în traficul rutier pentru copiii care merg la școală, relatează Mediafax.
Filmul „Save Kids Live”, realizat în colaborare cu FIA şi finanţat de FIA Foundation, a fost lansat miercuri, de Ziua Internaţională a Mersului la Şcoală, cu scopul de a promova implementarea unor norme sporite de securitate rutieră pe plan mondial. Ziua Internaţională a Mersului la Şcoală (International Walk to School Day) este o iniţiativă lansată pentru a creşte gradul de conştientizare în rândul populaţiei în legătură cu nevoia de a-i proteja pe tinerii pietoni din lumea întreagă.
Sursă video: Youtube/ FIA
Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a subliniat că 500 de copii sunt ucişi în fiecare an, pe plan mondial, în accidente rutiere, în timp ce merg pe jos la şcoală. Încercând să crească gradul de conştientizare în rândul populaţiei în legătură cu normele de siguranţă rutieră, Jean Todt, preşedintele FIA şi trimis special al ONU pentru siguranţă rutieră, l-a rugat pe bunul său prieten Luc Besson să realizeze un film care să transmită un mesaj vizual puternic, care să sublinieze pericolele pe care le înfruntă, zilnic, copiii din lumea întreagă.
Turnat în Africa de Sud şi la Paris, filmul reliefează aceste pericole, generate fie de lipsa infrastructurii din oraşele sud-africane, fie de traficul rutier extrem de aglomerat din majoritatea oraşelor europene.
Jean Todt spune că acest film reprezintă „un semnal de alarmă şocant”, care va atrage atenţia asupra creşterii gradului de siguranţă pentru toţii copiii care merg la şcoală.
Filmul sprijină, de asemenea, campania #SaveKidsLives, care doreşte să limiteze numărul deceselor din trafic pe plan mondial, prin implementarea unor măsuri de siguranţă. Campania îi invită pe toţi internauţii din lume să semneze Declaraţia Copilului, al cărei scop este de a fi semnată de cel puţin 1 milion de persoane.
„Save Kids Live” a fost lansat, de asemenea, pe un site care îi este dedicat, al unei campanii globale pe reţelele de socializare care îi încurajează pe internauţi să distribuie acest film de cât mai multe ori pe aceste platforme online. Campania este disponibilă în 10 limbi de circulaţie internaţională – engleză, franceză, spaniolă, italiană, germană, arabă, chineză, japoneză, portugheză şi rusă.
Regizor, scenarist şi producător, Luc Besson, care are în spate o carieră de peste un sfert de secol, este proprietarul companiei EuropaCorp, prin intermediul căreia a produs peste 50 de filme. Besson a început să scrie poveşti din plictiseală – se spune că a terminat primele versiuni ale scenariilor „Al cincilea element” şi „Marele albastru” pe când era adolescent. Criticii îl identifică pe Besson drept o figură centrală a mişcării Cinéma du look (stil extrem de specific şi de vizual prezent în cinematografia anilor ’80 – începutul anilor ’90). „Metroul”, „Marele albastru” şi „Nikita” sunt considerate exemple ale acestei şcoli stilistice, care preferă stilul substanţei şi spectacolul poveştii. În ultimii ani, Besson a scris şi a produs nenumărate filme de acţiune, precum seriile „Taxi” şi „Curierul” şi peliculele „Sărutul Dragonului” şi „Dresat pentru a ucide”, ambele cu Jet Li.