UPDATE: Partidul președintelui turc Recep Erdogan a câștigat detașat alegerile legislative cruciale organizate duminică în Turcia și a reușit să recâștige majoritatea absolută în parlament pierdută în urmă cu cinci luni, conform rezultatelor parțiale publicate după numărarea a 99% din buletinele de vot, relatează Agerpres.
Astfel, Partidul Justiției și Dezvoltării a obținut 49,3% din voturi, ocupând astfel 316 din cele 550 de fotolii în parlament, au anunțat canalele de televiziune NTV și CNN-Turk.
Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat) se află pe locul al doilea, cu 24,5% din voturi, urmat de Partidul Acțiunii Naționaliste (MHP, de dreapta) cu circa 12% din voturi, ambele formațiuni obținând rezultate mai slabe față de alegerile din 7 iunie.
Totodată, Partidul Democratic al Poporului (HDP, prokurd) a reușit la limită să-și păstreze locurile în parlament obținând 10,4% din voturi, conform canalelor de televiziune turce. Astfel, formațiunea prokurdă va dispune de 59 de fotolii în parlament, față de 80 cât obținuse la scrutinul din vară.
Aproape toate sondajele realizate înainte de vot creditau AKP cu 40 până la 43% din intențiile de vot, insuficient pentru ca formațiunea președintelui turc să poată guverna singură.
Premierul turc Ahmet Davutoglu a descris rezultatul alegerilor generale ca fiind „o victorie pentru democrație”.
„Astăzi este o victorie pentru democrația și poporul nostru”, le-a spus el susținătorilor AKP adunați în fața casei lui din centrul orașului Konya.
–––
UPDATE: Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, a obţinut majoritatea în urma alegerilor legislative de duminică. Partidul are majoritatea cu 51,9% din voturi după numărarea a aproape două treimi din sufragii, potrivit Mediafax.
Potrivit televiziunii publice TRT, după numărarea a aproape două treimi din voturi, AKP a obţinut 51,9% din sufragii, iar principalul partid de opoziţie, Partidul Poporului Republican (CHP, de centru-stânga), a obţinut 22,5 procente.
Potrivit rezultatelor parţiale, Partidul Poporului Democrat (HDP, pro-kurd) şi Partidul Mişcării Naţionale (MHP, de extremă-dreapta) ar urma să depăşească pragul electoral de 10% pentru a intra în Parlament. Astfel, MHP ar fi obţinut 11,4% din voturi şi HDP 10,5 procente.
Rezultatele s-ar putea schimba semnificativ însă, după finalizarea numărătorii în unele dintre marile oraşe.
–––
Turcii votează duminică în cel de-al doilea scrutin legislativ din acest an, pe fondul deteriorării securităţii. Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), aflat la putere, speră să obţină suficiente mandate pentru a Guverna singur, informează Mediafax.
La alegerile parlamentare precedente, din iunie, AKP nu a reuşit să obţină majoritatea mandatelor, pentru prima dată de la sosirea sa la putere în 2002.
După scurte negocieri pentru formarea unei coaliţii, preşedintele Recep Tayyip Erdogan, un fondator al partidului AKP provenit din mişcarea islamistă, a convocat noi alegeri.
Sondajele sugerează că AKP îşi va îmbunătăţi rezultatele din iunie, când a obţinut 258 de mandate, dar este neclar dacă partidul va avea 276 de parlamentari, numărul necesar pentru a controla mai mult de jumătate din Legislativ. Rata de participare ar urma să fie foarte ridicată.
Securitatea în Turcia s-a înrăutăţit de la ultimele alegeri. Ţara s-a confruntat cu atacuri sinucigaşe comise de gruparea Stat Islamic, inclusiv un dublu atentat comis în capitala Ankara, în octombrie, soldat cu 100 de morţi.
Între timp, conflictul cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK, considerat organizaţie teroristă) s-a reluat de asemenea, după ce un armistiţiu vechi de doi ani a fost încălcat, ceea ce a dus la sute de morţi, în special în regiunea majoritar kurdă din sud-estul ţării.
Partidul Poporului Democrat (HDP, pro-kurd) a candidat pentru prima dată la alegerile din iunie şi a reuşit să treacă pragul de 10% şi să intre în Parlament, o premieră în istoria Turciei.
Această performanţă este considerată în mare parte responsabilă de eşecul AKP de a obţine majoritatea, astfel că animozitatea între cele două formaţiuni este mare.
HDP, un partid de stânga, ar urma să intre din nou în Parlament, alturi de principalul partid de opoziţie, Partidul Poporului Republican (CHP, de centru-stânga) şi de Partidul Mişcării Naţionale (MHP, de extremă-dreapta).
Dacă AKP reuşeşte să obţină rezultatul dorit, va fi un succes pentru Erdogan, care vrea să-şi consolideze controlul asupra ţării cu aproximativ 80 de milioane de locuitori.
În zilele dinaintea alegerilor au avut loc operaţiuni împotriva presei care critică guvernarea, generând îngrijorările organizaţiilor pentru drepturile omului.
Campania s-a concentrat pe problemele economice şi locurile de muncă, AKP subliniind proiectele majore de dezvoltare pe care le-a lansat în cei 13 ani la putere. Lira a crescut în faţa euro şi a dolarului în ultimele luni.
Secţiile de votare se vor închide la ora 18.00 (17.00, ora României), iar primele rezultate sunt aşteptate în cursul serii.