UPDATE: Jean Claude Juncker a explicat că lipsa unui acord cu Grecia ar afecta Bulgaria și România, și că ar fi incorectă excluderea celorlalte țări din Uniune de la dialog.
”Mă opun ferm Grexitului, dar nu îl pot preveni dacă aceasta este ultima soluție. Guvernul Greciei trebuie să vină cu niște reforme în aceste zile”, a subliniat Juncker.
De asemenea, președintele Comisiei Europene a subliniat că nu este posibil ca liderii europeni să fie numiți ”teroriști” și că Guvernul grec trebuie să transmită mai bine mesajele creditorilor internaționali.
UPDATE: ”Situația este critică, Din păcate nu putem exclude un scenariu negativ. Tebuie să discutăm consecințele acestui lucru pentru toată Uniunea Europeană, nu doar pentru zona euro. De asemenea, trebuie să discutăm despre posibilitatea acordării unor ajutoare umanitare pentru Grecia. De aceea cred că este corect ca toate țările UE să participe la summit”, a declarat președintele Consiliului European, Donald Tusk.
UPDATE: Merkel a explicat că nu există încă teren pentru deschidere unor noi negocieri. Ce a prezentat până acum Grecia nu este suficient, a subliniat cancelarul Germaniei.
Cancelarul Germaniei a subliniat că Grecia trebuie să propune reforme pe termen lung. Angela Merkel a declarat că până duminică nu poate afirma cu siguranță ce se va întâmpla cu Grecia.
UPDATE: Angela Merkel a anunțat că duminică va avea loc un nou summit cu toți cei 28 de lideri ai Uniunii Europene. Donald Tusk este cel care a insistat asupra acestui aspect întruct toate țările sunte interconectate și având în vedere situația Greciei este pertinent ca toate cele 28 de țări să ia parte la dialog, a explicat Merkel.
UPDATE: Martin Selmayr, consilierul președintelui Comsiei Europene, Jean Claude Juncker, a postat pe Twitter o poza cu un curcubeu la finalul summitului. Curcubeul ar putea însemna că este o șansă pentru un acord cu Grecia.
UPDATE: Wall Street Journal scrie că primul ministru Alexis Tsipras a prezentat la întâlnirea cu liderii din zona euro o propunere de finanțare temporară, până la sfârșitul lunii iuliei, potrivit unui oficial din guvernul grec.
”În schimb Grecia va implementa câteva dintre măsurile cerute de creditorii internaționali”, a subliniat oficialul, care a adăugat că Grecia este deschisă la alte idei pentru o soluția viabilă a crizei.
Franța, care a fost cel mai mare aliat din zona euro al Greciei, insistă pentru un acord în care Grecia acceptă și adoptă măsurile bugetare, cu anumite schimbări, care au fost respinse masiv de greci la referendumul de duminică.
France, which has been Greece’s biggest eurozone ally, is pushing for a deal in which Athens accepts and passes the budgetary measures—with limited changes—that were in the plan that was rejected by Greek voters in their referendum Sunday.
UPDATE: Summitul de urgență al liderilor Europeni în care s-a discutat situația în care se află Grecia s-a încheiat.
Liderii europeni au anunțat că premierul grec Alexis Tsipras nu a venit cu propunerea de reforme pe care o așteptau cu toții. Surse citate de Reuters au declarat că premierul grec a cerut o finanțare temporară pentru luna iulie, timp în care ministerul de Finanțe va gândi un plan de reformă avantajos pentru Grecia, dar care să fie acceptat și de creditori.
The Guardian notează că surse din Bruxelles precizează că Grecia și creditorii săi au discutat despre un acord pe termen scurt urmat de unul pe termen lung.
****
UPDATE 19.12: Președintele Franței Francois Hollande a declarat că Grecia are nevoie de o propunre serioasă, credibilă și că trebuie prezentată cât mai rapid.
Atât Hollande cât și Merkel au atras atenția de cât de necesară este solidaritatea între țările UE în acest moment.
Tsipras, Merkel, Hollande, Juncker și consilierii lor s-au retras acum pentru discuții.
******
UPDATE 18.20: La summitul privind situația din Grecia au ajuns premierul grec Alexis Tsipras, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker și Angela Merkel.
Angela Merkel a declarat, din nou, că nu există o bază de negocieri pentru Grecia și că în acest moment criza elenă este o chestiune de zile și nu de luni.
*******
UPDATE 17.55: Întâlnirea de urgență a miniștrilor de Finanțe al Eurogrupului s-a încheiat, Grecia. La ora 18.00 va începe summitul privind situația din Grecia.
Grecia nu a prezentat un set de propuneri noi de reforme în fața Eurogrupului, surse citate de Reuters au explicat că abia mâine va fi gata pachetul de reforme propus de greci.
Președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a declarat că miniștrii de finanțe ai Eurogrupului vor avea o conferință telefonică, miercuri, pentru a discuta cererea Greciei de a i se acorda asistență financiară prin Mecanismul de Stabilitate Europeană.
Dijsselbloem a confimat că Guvernul grec nu a trimis însă o cerere scrisă, dar că va face acest lucru până mâine.
*****
După rezultatul referendumului din Grecia, în care populația greacă a respins masiv măsurile de austeritate propuse de creditorii internaționali, Angela Merkel și Francois Hollande au solicitat convocarea unui summit al zonei euro, unde se va discuta situația în care se află Grecia. Alexis Tsipras trebuie să prezinte un plan de reforme care să fie acceptat de creditori.
Summitul, care va avea loc marți seara, poate fi șansa pentru a se ajunge la o soluție care ar preveni ieșirea Greciei din zona euro, notează The Guardian.
Premierul grec Alexis Tsipras trebuie să prezinte la summit un plan de reformă viabil pentru a-i convinge pe creditori să continue să finanțeze statul elen înainte ca băncile Greciei să rămână fără bani, potrivit unei surse din Guvernul grec citată de Reuters, care a subliniat că Tsipras a fost de acord cu acest plan după o convorbire cu Angela Merkel.
Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker a declarat că în această seară nu se va ajunge la nicio soluție și a precizat că este inacceptabil ca oficiali greci să îi numească pe creditori teroriști, făcând referire la fostul ministru al Finanțelor grec, Yanis Varoufakis.
Miniștrii de finanțe din zona euro care au ajuns de urgență la discuțiile de la Bruxelles au precizat că așteaptă ca Atena să facă noi propuneri de reforme și că nu au încă în vedere restructurarea datoriei.
Rezultatul referendumul din Grecia a atras după sine avertizări din partea liderilor europeni, care au arătat că acesta nu a rezolvat criza statului elen și că în lipsa unui plan de reformă viabil viitorul Greciei este unul sumbru. Totuși, liderii europeni au subliniat că au înțeles mesajul grecilor și s-au arătat dispuși să se întoarcă la masa negocierilor.
Grecii vor măsuri de austeritate mai ușoare, în condițiile în care Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană (BCE).
Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plată. Actuala situaţie nu este o premieră pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai gravă din istoria ţării. În 2012, economia Greciei a fost în incapacitate de plăţi tehnică, restructurând o datorie suverană de 124 de miliarde de euro.
La acea vreme, Grecia a fost salvată de creditorii europeni. Acum, Grecia riscă să nu poată plăti deloc datoria de 323 de miliarde de euro, iar şansele unei intervenţii europene sunt minime.