Statele Unite şi Cuba, care au anunţat în decembrie o apropiere istorică, au ajuns la un acord în vederea restabilirii relaţiilor diplomatice şi redeschiderii ambasadelor la Havana și Washington, a anunţat marţi un oficial american, relatează Mediafax.
Preşedintele american Barack Obama urmează să facă acest anunţ miercuri dimineaţa, a precizat aceeaşi sursă.
La sfârşitul lui mai, Washingtonul a scos Havana de pe lista neagră americană de state „susţinătoare ale terorismului”, o etapă crucială ce deschidea calea unui schimb de ambasadori, scrie AFP.
„Vom anunţa în mod oficial mâine (miercuri) că Statele Unite şi Cuba au ajuns la un acord în vederea restabiliii relaţiilor diplomatice şi deschiderii ambasadelor în capitale”, a anunţat această sursă sub protecţia anonimatului.
Dincolo de restabilirea relaţiilor diplomatice rămâne problema spinoasă a embargoului, în vigoare în continuare.
Decretat în februarie 1962 şi consolidat puternic de Legea Helms-Burton în 1996, embargoul american total asupra tranzacţiilor economice şi financiare cu Cuba este denunţat cu regularitate de către Havana ca un obstacol în dezvoltarea insulei comuniste.
Citește și: Apropiere diplomatică istorică între SUA şi Cuba
Nominalizarea unor ambasadori va permite îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două ţări, dar „normalizarea este alt subiect”, a avertizat deja preşedintele cubanez Raul Castro.
Obama a cerut Congresului, ale cărui două Camere sunt controlate de către adversarii săi republicani, să acţioneze în vederea anulării acestui embargo. Însă rezultatul negocierilor în curs este incert, iar procesul legislativ se anunţă de durată.
Citește și: Statele Unite au scos Cuba de pe lista ţărilor care sponsorizează terorismul