Arabia Saudită este în stare de alertă pentru prevenirea unor posibile atacuri teroriste după ce doi înalţi ofiţeri ai poliţiei de frontieră au fost ucişi într-un atac sinucigaş, în timp ce în ţară persistă incertitudinea privind starea de sănătate a regelui Abdallah, internat pentru o pneumonie. Gardianul locurilor sfinte ale Islamului şi principalul producător de petrol din lume, ameninţat de jihadiştii Statului Islamic, regatul saudit a luat măsuri speciale de securitate la frontiera cu Irakul.
Generalul Oudah al-Balawi, comandant al regiunii de nord şi adjunctul său au fost ucişi luni, în timpul unui atac în regiunea Arrar, la frontiera dintre Arabia Saudită şi Irak. Pe reţelele sociale, numeroşi internauţi relatau în aceeaşi dimineaţă despre convoaie militare ce se îndreptau spre frontiera de nord a regatului.
Acest atac este primul comis de Statul Islamic în Arabia Saudită şi vine după declaraţiile liderului grupului terorist, Baghdadi privind intenţia de a invada regatul saudit.
La finele lunii decembrie, trupele Statului Islamic au ocupat două posturi de frontieră irakiene în regiune, accentuând presiunea asupra Arabiei Saudite, ale cărei avioane participă la raidurile coaliţiei internaţionale condusă de SUA contra jihadiştilor Statului Islamic, declarată „organizaţie teroristă” de către Riad. Dacă până acum SI s-a ferit să atace direct interesele saudite, la finele anului, SI a cerut simpatizanţilor să atace forţele saudite de securitate, membri ai minorităţii şiite şi străini. La 22 noiembrie, un cetăţean danez a fost împuşcat când circula în maşină în Riad.
Atac SI
Atacul de luni este considerat primul comis de SI contra Arabiei Saudite şi reprezintă un mesaj clar după intrarea regatului în coaliţia anti-SI. SI a intervenit în mijlocul incertitudinii Riadului privind sănătatea regelui Abdadullah, 91 ani, spitalizat pentru o pneumonie. Următorul în linia regală pentru tron, prinţul moştenitor Salman bin Abdulaziz Al-Saoud are de asemenea, probleme de sănătate.
În iulie, Arabia Saudită a întărit măsurile de securitate la frontiera cu Irakul şi a suplimentat forţele cu mii de militari după ce trupele jihadiste au avansat în mai multe provincii irakiene. Peste 30.000 de soldaţi au fost trimişi în zona controlată de SI şi Riadul a cerut garanţii de ajutor militar din partea principalilor aliaţi din lumea arabă, Egipt şi Pakistan. Toată lumea este conştientă de pericolul unei reveniri în regat a grupurilor radicale, ca şi de formarea unei strategii militare a noului „califat” decis de SI.
Baraj contra jihadiştilor
La 5 septembrie, regele Abdallah a inaugurat finalizarea primei faze a proiectului de securizare a frontierei saudite pe o distanţă de 900 de km. Proiectul început în 2006 prevedea ridicarea de baricade anti-jihadiste şi a fost prevăzut iniţial pentru reducerea numărului de infiltrări de către traficanţii de droguri, de arme sau de animale.
Apoi, penetrarea SI în Irak şi continua creştere a ponderii „califatului” în regiune a amplificat rolul barajului. Construirea sa este ambiţioasă şi cifrele oferite de agenţia oficială de presă sunt impresionante. O lungime de 900 de km, păzit de 3.397 de militari, opt posturi de comandă, 38 centre de ripostă rapidă, trei escadroane de intervenţie rapidă, 38 de porţi, 78 turnuri de supraveghere, 50 radare şi 1.450 km de fibre optice în reţea. Guvernul saudit a însărcinat EADS cu construirea „barierei high-tech” pentru suma de 2,2 miliarde euro, în 2009.