Șeful Pentagonului, Ashton Carter, a anunțat sâmbătă că o "anchetă exhaustivă" este în curs pentru a lămuri circumstanțele bombardării unui spital al organizației umanitare Medici fără Frontiere (MfF) din Kunduz, oraș în nordul Afganistanului, dar fără să confirme dacă atacul a fost realizat de forțe aeriene americane, informează AFP.
"O anchetă exhaustivă cu privire la acest incident tragic este în curs, în coordonare cu guvernul afgan", a spus Carter. Ministrul apărării SUA a subliniat că "forțele americane care sprijineau forțele de securitate afgane operau în apropiere, la fel ca și talibanii". Atacul s-a soldat cu 16 morți, dintre care nouă angajați ai MfF.
Între timp, medicilor care lucrau la spitalul din Kunduz nu le vine să creadă că li s-a putut întâmpla așa ceva, scrie AFP. "Plâng cu lacrimi de sânge", spune medicul Shafiq Musadeq, rememorând noaptea de vineri spre sâmbătă, când colegi și pacienți au pierit în timpul bombardamentului. "Erau în interiorul spitalului, lucram cu alți medici pentru a-i trata pe răniți, în număr tot mai mare", din cauza luptelor care au avut loc în această săptămână în oraș între talibani și forțele afgane, povestește Musadeq. Dintr-o dată, la două dimineața, "s-a prăvălit cerul peste noi", spune el.
Oroarea e cu atât mai mare cu cât reprezentanți ai MfF insistă că, preventiv, au furnizat unor oficiali militari de la Kabul și Washington coordonatele GPS ale spitalului, iar când au început bombardamentele, i-au sunat imediat și i-au anunțat armata americană că spitalul este bombardat. Și totuși, spun medicii, carnagiul a continuat încă mai bine de jumătate de oră după apelurile disperate ale medicilor aflați în spital.
În acest context, înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra'ad al-Hussein, a declarat sâmbătă că bombardarea spitalului din Kunduz este "de neiertat" și ar putea fi o "crimă de război", transmit AFP și Reuters. Zeid a cerut o anchetă aprofundată și transparentă, insistând că, "dacă justiția decide că a fost vorba de un act intenționat, atunci raidul aerian asupra unui spital ar putea reprezenta o crimă de război". "Acest eveniment este profund tragic, de neiertat și, posibil, criminal", a spus el, potrivit Agerpres.