“Rusia poate ocupa Țările Baltice în două zile, timp în care NATO nu poate reacționa adecvat”, a declarat generalul ceh Petr Pavel, viitorul președinte al Comitetului Millitar al NATO.
Generalul Pavel va prelua cea mai înaltă funcție militară din Alianța Atlantică la data de 1 iunie 2015.
Viitorul lider NATO a analizat posibilitatea ocupării Statelor Baltice în cadrul unei conferințe pe teme de securitate, organizată la Praga, informează pe internet publicația Ceske Noviny.
Potrivit generalului Pavel, conducerea politică a NATO este incapabilă să reacționeze în cazul în care situația politico – militară din Europa se modifică “suficient de repede”. În schimb, Rusia lui Putin poate lua decizii foarte rapid, în numai câteva ore.
Drept consecință, măsurile adoptate de statele occidentale împotriva Rusiei, dar și împotriva grupării teroriste Stat Islamic, sunt „ineficiente”, a susținut generalul ceh.
Citește și: Analiză Stratfor: Cum răspunde Europa la ameninţările lui Putin
Încetineala luării deciziilor la nivelul NATO se explică prin faptul că toate cele 28 de state membre trebuie să ajungă la un consens, a explicat viitorul președinte al Comitetului Militar.
Acest handicap al Alianței în fața Rusiei va fi rezolvat atunci când va deveni operațională Forța de Reacție Rapidă a NATO, subliniază generalul ceh. Componenta cu cel mai înalt grad de operaționalizare din NRF, denumită Spearhead Force, va fi capabilă să ajungă în orice punct de criză de pe teritoriul NATO în cel mult 48 de ore – exact timpul necesar Rusiei pentru a ocupa Statele Baltice.
Citește și: Turcia va deveni “Vârf de lance” al NATO
Ideea înființării Spearhead Force a fost lansată la summit-ul NATO din Țara Galilor, organizat anul trecut, după ce Rusia a ocupat Crimeea.
Pe de altă parte, în conferința de la Praga, generalul Pavel a criticat structura de intelligence (culegere de informații) a NATO, pe care a acuzat-o că nu reprezintă o adevărată rețea de intelligence.
În schimb, ambasadorul Cehiei la NATO, Jiri Sedivy, l-a contrazis pe generalul Petr, susținând că sistemul de intelligence al NATO este “de înaltă calitate”.
Citește și: NATO efectuează cea mai amplă demonstrație de forță de după Războiul Rece