Organizația Medici fără Frontiere cere o anchetă pentru crime de război privind bombardamentul american de la Kunduz, asupra unui spital al organizației, relatează BBC News, citat de Mediafax.
Citește și: Ce spune șeful Pentagonului despre bombardamentul SUA asupra spitalului din Kunduz
Asociaţia umanitară a subliniat că nu are încredere în anchetele militare interne ale Statelor Unite asupra bombardamentului, în care au fost ucise cel puţin 22 de persoane.
Comisia Internaţională Umanitară pentru Stabilirea Faptelor a fost creată în 1991, în baza Convenţiei de la Geneva, care reglementează probleme de război.
Statele Unite au afirmat că bombardamentul de sâmbătă a fost o greşeală.
Generalul John Campbell, comandantul forţelor aliate în Afganistan, a declarat marţi că atacul a fost solicitat de către forţele afgane, în cadrul unor comunicaţii cu trupe speciale americane care efectuau operaţiuni în zonă.
Forţele speciale respective se aflau în contact cu un avion de tip AC-130, care a vizat spitalul, a spus Campbell.
Citește și: General american: Bombardarea spitalului din Kunduz, o eroare
„Nu am ţinti niciodată în mod intenţionat o instalaţie medicală protejată”, a declarat generalul Campbell, într-o audiere în Comisia pentru Servicii Armate din cadrul Senatului, la Washington.
Un număr de anchete au fost dispuse – de către Departamentul american al Justiţiei, Pentagon şi o echipă americano-afgană.
Însă preşedinta MSF Joanne Liu a declarat miercuri pentru presă, la Geneva, că asociaţia „nu se poate baza pe investigaţia militară internă a forţelor Statelor Unite, NATO şi afgane”.
„Le cerem statelor semnatare să activeze Comisia, pentru a stabili adevărul şi să reafirme statutul protejat al spitalelor în conflicte”, a subliniat Liu.