Comisia Europeană va prezenta următorul raport MCV la sfârșitul anului 2017, dar acel moment nu va însemna, automat, și încetarea monitorizării asupra României și a Bulgariei.
„Sperăm că abordarea noastră va contribui la obținerea consensului pentru ca România și Bulgaria să avanseze în ritmul cerut. Nu putem estima când se va încheia Mecanismul de Cooperare și Verificare pentru că nu avem un glob de cristal cu care să ghicim viitorul”, au explicat surse europene în cadrul unui briefing de presă, susținut la Bruxelles și transmis prin teleconferință la București și Sofia, informează miercuri Agerpres.
Oficialii europeni au precizat că „dacă membrii Consiliului ridică observații, le luăm în calcul și derulăm consultări. În final, propunerea de ridicare a MCV trebuie să facă obiectul unui consens în Consiliu”.
Imposibilitatea de a estima când va fi ridicat MCV dă naștere la o serie de speculații privind preluarea de către Bulgaria și România a președinției prin rotație a Consiliului European.
În cazul în care mecanismul nu este ridicat până la începutul anului 2018, Bulgaria va marca o premieră în cadrul UE, devenind primul stat care preia președinția în condițiile în ciuda faptului că se află sub monitorizarea Comisiei Europene.
„Din punct de vedere legal nu există probleme într-o astfel de situație, dar e posibil ca autoritățile bulgare să nu poată prezida ședințele Consiliului pe anumite teme”, au precizat surse de la Bruxelles.
România ar urma să preia președinția prin rotație a Consiliului European la data de 1 ianuarie 2019.
În cel mai recent raport MCV publicat miercuri la Bruxelles, Comisia anunță că „are intenția de a prezenta următorul raport la sfârșitul anului 2017 și este pregătită să ofere asistență suplimentară pentru a ajuta la consolidarea caracterului ireversibil al progreselor înregistrate și să încheie, astfel, monitorizarea și verificarea efectuate în cadrul mecanismului”.