Ministrul kosovar al Integrării Europene, Bekim Çollaku, a declarat, într-un interviu, că n-ar fi surprins dacă ar primi, anul acesta, "veşti bune" de la România şi Grecia în ceea ce priveşte recunoaşterea Kosovo ca stat independent, informează Mediafax.
Referitor la faptul că cinci state membre ale Uniunii Europene – Cipru, Grecia, România, Slovacia şi Spania – încă nu au recunoscut Kosovo, ministrul kosovar al Integrării Europene, Bekim Çollaku, a precizat că această situaţie a creat probleme pentru Priştina pe drumul său către integrarea europeană.
"Ca urmare însă a eforturilor făcute de noi şi de instituţiile europene am reuşit să avansăm în ceea ce priveşte agenda Kosovo. De fiecare dată când am negociat cu aceste state am găsit întotdeauna voinţa politică de a gestiona temerile lor şi acest lucru ne-a permis să facem progrese fără ca vreunul dintre aceste cinci state să-şi folosească dreptul de veto pentru a bloca procesul", a afirmat oficialul kosovar, într-un interviu acordat EUROPP – London School of Economics and Political Science.
Ministrul kosovar al Integrării Europene şi-a exprimat speranţa că situaţia se va schimba în viitor, după ce aceste state vor ajunge la concluzia că fost provincie sârbă poate funcţiona ca o ţară democratică. "Ne aşteptăm să fie pragmatice (…) Progresul nostru către recunoaşterea (independenţei) şi către calitatea de membru UE nu va ajuta doar Kosovo, ci va îmbunătăţi stabilitatea în regiune", a precizat Çollaku.
Rugat să spună care dintre cele cinci va recunoaşte mai întâi Kosovo, ministrul kosovar a declarat că ar putea fi vorba de România şi Grecia. "N-aş fi surprins dacă am primi veşti bune din partea Greciei şi României în viitorul apropiat, posibil chiar anul acesta", a precizat Bekim Çollaku.
În 2008, Kosovo şi-a proclamat independenţa faţă de Serbia, însă Belgradul refuză să o recunoască.
Totodată, cinci state UE – Cipru, Grecia, România, Slovacia şi Spania – nu au recunoscut independenţa Kosovo.
Pe 27 februarie 2015, premierul Albaniei, Edi Rama, aflat la Bucureşti, a solicitat României recunoaşterea provinciei Kosovo ca stat independent, arătând că, în opinia sa, rezolvarea acestei probleme va asigura securitatea regională şi va estompa anumite "tendinţe şi frustrări ale altor ţări vecine".
"Vin de repetate ori cu cererea de recunoaştere a independenţei ca stat a Kosovo şi, de asemenea, cu cererea ca România să ofere sprijin permanent ca această ţară să devină membră în această uniune a ţărilor în familia din care ea face parte. Noi avem convingerea că deja problema recunoaşterii statului Kosovo nu este o problemă bilaterală, ci este o problemă comună care ne priveşte pe toţi în sprijinul asigurării siguranţei regionale şi pentru a estompa anumite tendinţe şi frustrări altor ţări vecine", a spus Edi Rama, după o întrevedere cu premierul Victor Ponta.
În noiembrie 2013, aflat, de asemenea, la Bucureşti, premierul albanez arăta că apreciză atitudinea lui Ponta în problema Kosovo, fosta provincie sârbă care şi-a proclamat independenţa în 2008, şi preciza că aşteaptă cu nerăbdare ca recunoaşterea statului Kosovo de către România să aibă loc, apreciind că acest fapt va contribui la liniştea şi dezvoltarea regiunii.
În vara aceluiaşi an, premierul Victor Ponta declarase că nu se fereşte să afirme că România trebuie să recunoască independenţa Kosovo.
În martie anul trecut, ministru de Externe, Titus Corlăţean, susţinea însă că România nu şi-a schimbat poziţia faţă de Kosovo, dar că sunt evoluţii între Belgrad şi Priştina de care Bucureştiul trebuie să ţintă cont.
"România nu şi-a schimbat poziţia‚ însă în cazul Kosovo ar fi absurd, politic vorbind, să nu ţinem cont de evoluţiile importante în dialogul dintre Belgrad şi Priştina, faptul că aceste evoluţii au condus la un anumit grad de normalizare, faptul că aceste evoluţii au deschis calea viitoarei aderări la UE pentru amândouă, şi pentru Serbia şi pentru Kosovo, şi faptul că Serbia a acceptat (…) în acel acord-cadru de negociere cu UE ca înainte de a finaliza negocierile de aderare să încheie un acord cu valoare juridică obligatorie de normalizare deplină a relaţiei cu Kosovo (…) sunt evoluţii de care şi România şi alte state trebuie să ţină cont", a precizat, la PRO TV, Titus Corlăţean.