Rusia va răspunde “în mod adecvat” dacă NATO va staţiona armament greu în statele est – europene, a avertizat generalul Iuri Iakubov, coordonatorul Direcției inspectorilor generali din Ministerul rus al Apărării.
“Rusiei nu-i rămâne altceva decât să-și sporească forțele și mijloacele în direcția strategică Vest”, a declarat Iakubov pentru agenţia Interfax.
“În primul rând, va fi consolidată gruparea militară pe întreg perimetrul frontierei de vest a Rusiei, inclusiv cu noi formațiuni de tancuri, de artilerie și unități aeriene. Brigada de rachete din regiunea Kaliningrad va fi reînarmată rapid cu noi sisteme de rachete tactice Iskander, va fi supus unor modificări substanțiale grupul interarme din Belarus”, a precizat generalul Iakubov.
Citeşte şi: NATO, în defensivă în fața Rusiei ?
Oficialul de la Kremlin a lăsat să se înţeleagă că acestea nu vor fi singurele măsuri de răspuns ale Rusiei.
Ele sunt justificate prin faptul că, “dacă tehnica militară grea a SUA, compusă din tancuri, sisteme de artilerie și alte echipamente militare, va apărea într-o serie de țări din Europa de Est și țările baltice, acesta va fi pasul cel mai agresiv al Pentagonului și al NATO de la Războiul rece”, a susţinut generalul rus.
Rusia s-a retras din Tratatul CFE şi nu mai recunoaşte nicio limitare în domeniul armamentelor
Iakubov a amintit că Rusia s-a retras definitiv din Tratatul privind forțele convenționale din Europa (CFE), astfel că nu mai recunoaşte nicio limitare a numărului de tancuri, de sisteme de artilerie şi de avioane în zonele sale de frontieră.
Citeşte şi: Cea mai rapidă unitate a NATO se pregăteşte pentru război
Potrivit informaţiilor difuzate acum două zile de presa americană, SUA intenţionează să trimită trupe, totalizând 5000 de oameni, şi armament greu în mai multe state est – europene: Polonia, România, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania şi, eventual, Ungaria.
Imediat după apariţia informaţiilor din presa americană, Polonia, prin ministrul Apărării, Tomasz Siemoniak, a confirmat că poartă negocieri cu Pentagonul pentru a primi armament american.
În schimb, preşedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, a negat informaţiile publicate de presa americană, susţinând că ţara lui n-a primit nicio ofertă să primească armament greu american.
Citeşte şi: Polonia, prima ţară care CONFIRMĂ că va primi ARMAMENT GREU american