2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialNATO la GRANIŢELE RUSIEI. 12.000 de militari aliaţi execută manevre terestre, navale...

NATO la GRANIŢELE RUSIEI. 12.000 de militari aliaţi execută manevre terestre, navale şi aeriene

6000 de luptători din 13 ţări NATO încep un exerciţiu militar terestru în Ţările Baltice şi Polonia. Simultan, NATO organizează manevre navale şi aeriene în Marea Baltică, la care iau parte peste 5600 de oameni.

Exerciţiul terestru, denumit Saber Strike 2015,  este programat în perioada 8 – 19 iunie 2015. Pentru Saber Strike 2015, centrul manevrelor militare  va fi în Lituania, dar antrenamente simultane  se vor desfăşura în Estonia, Letonia şi Polonia, precizează Comandamentul US Army Europe.

Citeşte şi: Analiză Stratfor: Cum răspunde Europa la ameninţările lui Putin

Exerciţiile din seria Saber Strike se desfăşoară, începând din anul 2010, prin rotaţie, în cele trei ţări baltice. Polonia participă în acest an, pentru prima dată, la Saber Strike.

Statele Unite au trimis la acest exerciţiu atât militari din Forţele Terestre, cât şi trupe din Garda Naţională. Tehnica militară a debarcat pe aeroportul  internaţional Vilnius (Lituania) din avioane cargo C 17.

Citeşte şi: Petr Pavel, general ceh, viitor președinte al Comitetului Militar NATO: Cât de mare este amenințarea Rusiei

Exerciţiul terestru Saber Strike 2015 se desfăşoară simultan cu o serie de manevre navale şi aeriene ale NATO în Marea Baltică, denumite BALTOPS. La acestea participă peste 5600 de oameni, cu 49 de nave de suprafaţă, 61 de avioane şi un submarin. La BALTOPS participă 14 ţări membre NATO şi trei state partenere – Suedia, Finlanda şi Georgia. Manevrele NATO din Marea Baltică se vor încheia la data de 20 iunie.

Exerciţiile din seria BALTOPS sunt organizate de NATO începând din anul 1971, dar amploarea din anul 2015, precum şi desfăşurarea simultană cu Saber Strike, sunt evident legate de criza din Ucraina şi de ameninţările Rusiei.

Citeşte şi: NATO, în defensivă în fața Rusiei ?

 

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România, printre cele mai sigure țări din lume: concluzii din rapoartele internaționale

România este considerată una dintre cele mai sigure țări din lume, conform rapoartelor elaborate de Departamentul de Stat al SUA, Comisia Europeană și Poliția...

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...

Economistul Bogdan Glăvan: România, un stat eșuat, în pragul colapsului financiar

Glăvan atrage atenția că o treime din cheltuielile statului român sunt acoperite din împrumuturi, ceea ce face economia extrem de vulnerabilă România se află pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă