10.5 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialMărturiile românilor din Marea Britanie, după atentatul de la Londra: Atacul nu...

Mărturiile românilor din Marea Britanie, după atentatul de la Londra: Atacul nu a fost resimțit ca atentatul de la Paris sau Bruxelles. Metrourile nu au înregistrat întârzieri, iar oamenii își văd de treabă

La o zi după producerea atacului din inima Londrei, de pe podul Westminster, situația pare a fi revenit la normal. Singurul indiciu al tragicului eveniment este reprezentat de ofițerii de poliție care defilează pe străzile orașului pentru a interveni în cazul în care situația ar putea degenera. Londonezii s-au întors la serviciu, iar circulația se desfășoară în condiții normale. "Oamenii sunt obișnuiți cu astfel de situații și nimic nu îi mai surprinde într-un oraș de dimensiunile capitalei Marii Britanii", a declarat pentru România Liberă o româncă stabilită în Londra. 


Citește și: Povestea celor doi români răniți în atentatul de la Londra. Constănțenii erau în vacanță și urmau să se căsătorească l GALERIE FOTO

Cei doi români răniți în atentatul din Londra sunt doi tineri constănțeni care își petreceau vacanța în capitala Angliei. Este vorba despre Andrei Burnaz, de profesie inginer, și de Andreea Cristea, arhitect, conform informațiilor furnizate de un prieten al celor doi, Andrei Popescu, consilier municipal.



"Toată lumea e la serviciu, azi (n.r. la o zi după producerea atentatului), își vede de treabă. Oamenii sunt obișnuiți cu astfel de situații. Nimic nu te mai surprinde când locuiești într-un oraș mare. Am discutat și la serviciu, cu colegii, de ieri, la câteva minute după ce s-a întâmplat, dar nu a fost panică. Noi suntem mai în nord față de zona unde a avut loc atacul, la vreo patru cinci stații de metrou. Dacă nu călătoreai spre sud nu aveai nicio problemă, dar jumătate din colegii mei au ajuns mai greu acasă, eu sunt mai norocoasă. Locuiesc chiar în nord.

La birou, dacă se întâmplă ceva care să ne afecteze, ne dau mail, dar de data asta nu au menționat nimic. Primarul a ieșit pe post și clasează fapta drept un atac terorist, iar cei de aici așa îl și consideră dacă așa s-a clasat evenimentul, asta e premisa pe care mergem. Atacul nu a fost resimțit ca un Paris sau Bruxelles. Astăzi (n.r. joi), totul merge perfect. Metrourile nu au înregistrat întârzieri, iar oamenii își văd de treabă", a declarat, pentru România Liberă, Ana Luiza Olănescu, româncă stabilită în capitala londoneză, în vârstă de 24 de ani.



Citește și: UPDATE LIVE. Atac terorist la Londra. O româncă, scoasă vie din Tamisa, este internată în spital, în stare gravă. Ministrul Apărării, Michael Fallon: Atacul a avut legătură cu terorismul islamic. Bilanțul a fost revizuit la patru morți

Poliția londoneză a revizuit bilanțul atacului de pe Podul Westminster la patru morți. Este vorba despre doi pietoni – o femeie de 40 de ani şi un bărbat de aproximativ 50 de ani – de atacator şi de ofiţerul Keith Palmer.

"Ancheta este în desfășurare, iar despre identitatea răniților nu vă putem da mai multe informații. Există restricții de trafic, dar parlamentarii se vor întoarce, joi, la lucru. Șase persoane sunt internatE, în stare mai gravă", a declarat șeful poliției londoneze. Acesta a mai făcut presiuni asupra presei pentru a nu dezvălui identitatea atacatorului.

Un alt român, doctorand bursier la UCL, a declarat pentru România Liberă că atmosfera din capitala londoneză este calmă, iar autoritățile au intervenit eficient pentru a gestiona situația. Singurul indiciu privind o posibilă situație tensionată a fost reprezentat de suplimentarea numărului de polițiști pe străzi și în stațiile de metrou.

"La facultate, nu s-a resimţit tare evenimentul. Lumea îşi vedea de treabă şi mai răspundea la telefoanele părinţilor / prietenilor care voiau să ştie dacă au păţit ceva. N-am resimţit evenimentul ca un şoc puternic care să cuprindă pe toată lumea şi să stârnească panică colectivă (cum, de exemplu, mi s-a părut că s-a întâmplat în noaptea cu OUG 13).

Indicaţii de la poliţie sau facultate n-am primit, probabil fiindcă UCL e la vreo trei kilometri de Parlament. La Euston Station (gara prin care trec zilnic) am văzut aseară şi azi-dimineaţă mai multă poliţie decât de obicei, dar la fel de multă lume ca întotdeauna şi aceeaşi atmosferă. Dacă nu aş fi citit ştirile nu mi-aş fi dat seama că s-a întâmplat un incident major.

Un coleg de aprtament lucrează la Her Majesty's Treasury, foarte aproape de Parlament, şi mi-a povestit că ei au primit notificări de la poliţie cu drumurile şi staţiile de metrou care au fost închise. Mi-a mai spus că lumea nu a fost deloc cuprinsă de panică, şi că, destul de liniştiţi, se gândeau mai degrabă cum să facă să ajungă acasă cât mai repede", a povestit Mihai Nechita, doctorand bursier la UCL, Londra.

Viața într-un oraș mare vine la pachet cu o capacitate de adaptare uriașă, a subliniat, pentru România Liberă, o altă studentă stabilită în Londra. Autoritățile s-au mobilizat pentru a controla situația, iar cetățenii nu au resimțit efectele negative ale atacului care a avut loc, miercuri, și s-a soldat cu moartea a patru persoane și rănirea a altora 40.

"Eu am primit o notificare de la facultate că s-a dublat paza şi că acum mai mult că oricând să avem actele de identitate la noi, în campus. Cred că, în România, lumea e mult mai îngrijorată decât aici. A mai fost o încercare de atentat anul trecut şi s-a evacuat strada din faţă Universității Westminster, iar eu tocmai plecasem de la cursuri.

Atunci m-am speriat puțin, având în vedere că a doua zi trebuia să revin și nu existau informații despre evoluția situației, dar te obişnuieşti, ştii că se întâmplă şi că nu ai cum să eviţi lucrurile de genul ăsta, mai ales când eşti prins în mulţime sau la metrou. Atâta timp cât ştiu că se poate întâmplă orice, încerc să nu trăiesc cu frică", ne-a declarat V Fulfuc , o studentă româncă la Arhitectură, stabilită în Londra. 

Publicațiile locale au prezentat situația din Londra într-un mod care a stârnit panica cetățenilor, ne mărturisește o altă studentă stabilită în capitala Marii Britanii. Singurul gând al britanicilor era ca atacatorul să fie prins, mai adaugă Sorina Coman.

"Eu am văzut pe Facebook ce s-a întâmplat. La început, am fost confuză și am așteptat să aud niște informatii exacte si oficiale. Seara, după ce lucrurile s-au mai așezat și am aflat că cinci oameni și-au pierdut viața si alții au fost răniți, am tras niște concluzii. 

Prima este că niciodată nu conștientizezi până nu se întamplă fix în orașul unde locuiești. De abia ieri, când am văzut ca se poate intampla și în Londra, am simțit că există un pericol, însă un lucru foarte important de menționat este că sunt foarte increzătoare în autoritățile engleze. Am observat cât de bine se mobilizează si asta mă face să mă simt în siguranță. Nu neg faptul că azi de dimineață, ca măsura de precauție,  am hotărât să iau autobuzul. 

Dar lucrurile revin la normal, și eu tot o să iau metroul și tot o să trec zilnic printr-o gară foarte aglomerată din Londra, care poate constitui la fel de mult ca la Big Ben, un pericol. Și mai este vorba de media. Pe tot parcursul zilei de ieri, informațiile online erau destul de diferite. Fiecare ziar apărea cu un titlu șocant si asta stârnea teama. Tot ce voiam să aud era că atacatorul a fost prins și că nu mai există alți suspecți", a mărturist și Sorina Coman, 20 de ani, studentă la Londra.

 

Cele mai citite

Amenzi rutiere trimise acasă: Sistemul e-SIGUR, implementat deja pe trei drumuri din România

Poliția Română a lansat sistemul e-SIGUR, care permite sancționarea șoferilor ce depășesc limitele de viteză fără a mai fi opriți în trafic. Camerele radar mobile...

Cum va fi vremea în ianuarie 2025: temperaturi ridicate și precipitații rare

Meteorologii prognozează temperaturi peste normalul perioadei în majoritatea regiunilor României pentru prima lună din 2025. În același timp, cantitatea de precipitații va fi redusă, anunțând...

Studiu InfoCons: Caffe Latte de la fast food, o alegere total nesănătoasă

Un studiu realizat de InfoCons asupra produselor tip caffe latte, a relevat diferențe semnificative în valorile nutriționale, cu potențiale implicații pentru sănătatea consumatorilor În cadrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă