10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialLovitura de stat in Honduras: Presedintele tarii, expulzat in Costa Rica

Lovitura de stat in Honduras: Presedintele tarii, expulzat in Costa Rica

Militarii, care actionau la ordinele justitiei, l-au retinut duminica si apoi l-au expulzat in Costa Rica pe presedintele Hondurasului, Manuel Zelaya, in timp ce inlocuitorul acestuia a decretat restrictii de circulatie timp de 48 de ore in tara, anunta AFP, citata de Mediafax.

Presedintele Congresului, Roberto Micheletti, a fost desemnat de Parlament cateva ore mai tarziu ca presedinte al Hondurasului si a decretat aplicarea de restrictii de circulatie timp de 48 de ore in Honduras.

"Il recunoastem pe Zelaya ca fiind presedintele Hondurasului, ales constitutional. Nu recunoastem pe altul", a precizat un oficial din cadrul administratiei americane, sub acoperirea anonimatului.

Presedintele american Barack Obama s-a declarat "profund preocupat" de situatia din Honduras, iar secretarul de Stat Hillary Clinton a condamnat actiunile care "incalca principiile Cartei democratice interamericane".

Adunarea generala a ONU se va reuni de urgenta, luni, pentru a analiza situatia politica din Honduras, iar secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut ca presedintele Zelaya sa fie restabilit in functie.

Peste tot in lume, condamnarile acestei expulzari s-au intensificat, in special in randul stangii radicale latino-americane, fata de care Zelaya s-a apropiat in ultimii ani, dupa ce a fost ales in 2006 in calitate de conservator.

La Tegucigalpa, sute de manifestanti au cerut intoarcerea sa in fata palatului prezidential, inconjurat de zeci de militari si tancuri.

Transmisiunile posturilor de televiziune si de radio au fost intrerupte, aeroportul international a fost inchis, electricitatea si comunicatiile au fost sistate in capitala.

"Daca Statele Unite nu sunt in spatele acestei lovituri de stat, pucistii nu vor putea pastra puterea", a declarat presedintele Zelaya, imbracat in pijamaua in care a fost expulzat, la sosirea sa la San Jose.

Opt ministri au fost de asemenea retinuti de fortele armate, a mentionat un functionar din cadrul Guvernului.

Ambasadorul Cubei in Honduras, Juan Carlos Hernandez, a precizat ca a fost retinut pentru scurt timp si agresat de militari, dupa ce a incercat sa-l protejeze pe ministrul de Externe al Hondurasului, Patricia Rodas, cu ajutorul omologilor sai din Venezuela si din Nicaragua.

Armata nu a comis nici o "lovitura de stat", a declarat Micheletti in cadrul unei conferinte de presa. Militarii "au executat doar o decizie a justitiei", pronuntata pentru ca Zelaya "a incalcat legile tarii", a explicat el.

Curtea Suprema din Honduras a considerat ilegala consultarea populara pe care presedintele, care a fost ales pentru un mandat de patru ani, fara posibilitatea de reinnoire, vroia sa-l organizeze duminica ceea ce ar fi condus la revizuirea Constitutiei care i-ar fi permis sa candideze la 29 noiembrie pentru un al doilea mandat.

Tarile membre ale Aliantei Bolivariene pentru America Latina (Alba), bloc antiliberal infiintat de Venezuela si de Cuba, la care a aderat si Hondurasul, au denuntat o " lovitura de stat".

Un summit al Alba a fost convocat duminica de urgenta la Managua, potrivit presedintelui venezuelan Hugo Chavez, care a amenintat "ca va actiona, inclusiv militar" daca ambasadorul sau in Honduras va fi agresat.

Ministrii de Externe din cadrul Sistemului de integrare central-american (SICA) au cerut "restabilirea imediata in functie" a lui Zelaya.

Brazilia, Uniunea Europeana, Londra si Parisul au condamnat de asemenea expulzarea presedintelui ales al Hondurasului.

Grupul de la Rio, din care face parte Hondurasul alaturi de alte 22 de tari din America de Sud, dintre care Cuba, si-a exprimat "condamnarea cea mai energica".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă