Președintele Klaus Iohannis recunoaște că, în acest moment, statele membre UE evoluează diferit, dar acest lucru nu trebuie să fie acceptat oficial. Șeful statului a explicat, în acest fel, poziția României, care se opune sistemului unei Europe cu mai multe viteze, propus de Franța și de Germania.
„Acum ne mișcăm cu viteze diferite, dar nu ne dorim asta, nu ne facem din asta un obiectiv”, a subliniat Klaus Iohannis după discuțiile purtate vineri la Bruxelles.
„Unitatea nu este uniformitate”, a subliniat președintele francez, François Hollande, gazda acestui minisummit organizat la Palatul Versailles, unde au fost prezenți cancelarul german, Angela Merkel, și premierii spaniol, Mariano Rajoy, respectiv italian, Paolo Gentiloni.
Președintele Iohannis a susținut că un efect negativ al acestui model ar putea pierderea de locuri de muncă în statele despre care UE ar accepta că evoluează mai încet.
Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, vineri, că Balcanii de Vest sunt vitali pentru Europa, șeful statului subliniind că, în această zonă, trebuie mers pe calea diplomatică și pe cea a ajutoarelor de dezvoltare.
Totodată, aflat la Consiliul European de la Bruxelles, președintele României a abordat și subiectul privind politica externă și relațiile internaționale din vecinătatea României. Astfel, președintele Iohannis, a declarat, vineri, că Balcanii de Vest sunt vitali pentru Europa, subliniind că, în această zonă, trebuie mers pe calea diplomatică și pe cea a ajutoarelor de dezvoltare.
„Balcanii de Vest sunt vitali pentru noi în Europa, fiindcă țin de Europa. Faptul că acolo au reapărut foarte multe probleme ne îngrijorează și cu toții am discutat despre felul în care putem să ne implicăm pentru a contribui la rezolvarea problemelor din zonă și sunt destul de multe probleme. Calea diplomatică este evident cea mai la îndemână, dar și calea ajutoarelor de dezvoltare trebuie mai bine explorată”, a spus Iohannis, după Consiliul European de la Bruxelles.
Liderul de la Cotroceni a arătat că în cazul Balcanilor de Vest există o coordonare între UE și NATO.
„În toate chestiunile NATO și UE se corelează și se completează. Ar fi inutil și contraproductiv să ne concurăm. Nu-și dorește nimeni așa ceva. În toate problemele care ne privesc pe toți pozițiile sunt armonizate și intervențiile sau abordările sunt corelate”, a afirmat Iohannis.
Liderii Uniunii Europene l-au reales, joi, pe Donald Tusk în funcția de președinte al Consiliului European, în ciuda obiecțiilor Poloniei, au anunțat o serie de oficiali prezenți la summitul de la Bruxelles. Acesta a declarat că este onorat de încrederea acordată de Consiliu, promițând să-și îndeplinească responsabilitățile cu seriozitate.
„Sunt recunoscător pentru încrederea și evaluarea pozitivă a Consiliului. Voi face tot ce îmi stă în putere pentru o Uniune Europeană mai bună”, a scris și Donald Tusk pe Twitter.