Data de 6 august 1945 rămâne în istoria omenirii drept momentul primului bombardament atomic.
Acum 70 de ani, în dimineaţa zilei de 6 august, avionul american B-29 “Enola Gay” a lansat prima bombă atomică asupra unui oraş. Acesta a fost Hiroshima, din Japonia. Erau ultimele zile ale celui de-al doilea război mondial, iar Japonia întârzia să capituleze.
După trei zile, la 9 august, SUA au lansat o bombă atomică şi asupra oraşului Nagasaki. Japonia a capitulat la data de 15 august 1945, marcând sfârşitul războiului în Asia.
Bombardamentul nuclear din 6 august 1945 a produs circa 140.000 de morţi, adică jumătate din populaţia oraşului Hiroshima.
Unii au murit instaneu, alţii în aceeaşi zi, iar alţii ulterior, din cauza arsurilor şi a iradierii.
Împlinirea a 70 de ani de la drama de la Hiroshima a fost marcată, joi, în Japonia, printr-o ceremonie cu zeci de mii de oameni. Între aceştia s-a aflat şi premierul de la Tokio, Shinzo Abe, precum şi înalţi reprezentanţi din 100 de state, cel mai mare număr de oficiali străini prezent vreodată la acţiunile comemorative.
Ceremonia de joi s-a desfăşurat în Parcul memorial din Hiroshima.
Printre oficialii străini s-au numărat ambasadorul SUA la Tokio, Caroline Kennedy, precum şi subsecretarul american pentru Controlul Armamentelor, Rose Gottemoeller. Doamna Gottemoeller este oficialul american de cel mai înalt rang care participă vreodată la aceste comemorări anuale.
Joi, primarul Hiroshimei, Kazumi Matsui, a calificat arma nucleară drept „răul absolut” şi a cerut, din nou, eliminarea acestor categorii de arme. „Pentru a coexista, avem nevoie să abolim răul absolut şi lipsa de umanitate pe care o reprezintă armele nucleare. Este timpul să acţionăm acum”, a spus primarul.
La rândul lui, premierul Shinzo Abe a anunţat că Japonia va prezenta o nouă rezoluţie cu privire la abolirea armei nucleare, în cadrul Adunării Generale a ONU, în septembrie 2015.