''Este posibil să găsim alți furnizori'', a declarat Erdogan într-un discurs televizat, referindu-se la Azerbaidjan și Qatar îndeosebi, informează Agerpres.
Rusia este principalul furnizor de energie al Turciei, căreia îi livrează 55 % din necesarul de gaz și 30 % din cel de petrol. Ankara importă 90,5% din necesarul său de petrol și 98,5% din cel de gaz.
Turcia și Rusia trec printr-o gravă criză declanșată de doborârea avionului rusesc de către aviația turcă. Ankara afirmă că avionul a încălcat spațiul său aerian, ceea ce Moscova dezminte.
Rusia a ordonat sancțiuni economice împotriva Turciei, îndeosebi un embargo asupra importurilor de fructe și legume turcești și a reintrodus vizele pentru cetățenii turci cu începere de la 1 ianuarie.
Erdogan a dat asigurări sâmbătă că nu există pentru moment nici un indiciu că aceste represalii afectează sectorul energiei, dar a confirmat că a semnat în această săptămână cu Qatarul un acord pentru livrarea de gaz petrolier lichefiat.
Moscova a anunțat, de asemenea, în această săptămână înghețarea proiectului de gazoduct TurkStream, care urma să permită transportul de gaz rusesc până în Europa prin Turcia, ocolind Ucraina.
Erdogan a calificat acest anunț drept ''o minciună''. ''TurkStream este un proiect la care noi înșine am tras linia de ceva vreme, deoarece Rusia nu răspundea cerințelor noastre'', a afirmat Erdogan.