14.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăSpecialCine va fi noul premier al Republicii Moldova

Cine va fi noul premier al Republicii Moldova

Omul de afaceri Ion Sturza este candidatul desemnat de către președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, pentru funcția de premier, informează agenția de presă Unimedia, citata de Agerpres.

Anunțul a fost făcut în după-amiaza zilei de luni de către Timofti, după consultările pe care le-a avut cu liderii Partidului Democrat (PDM), Partidului Liberal-Democrat (PLDM), Partidului Liberal (PL) și Grupului Leancă, precum și după ‘vizita fulger’ a lui Sturza la Președinție.

Timofti și-a motivat decizia prin faptul că domnul Sturza a mai deținut funcția de prim-ministru. “Cunoaște foarte bine problemele legate de economia țării, starea financiară și cea generală. Sper că el va reuși să rezolve problemele cu care se confruntă astăzi societatea. Sper că liderii partidelor pro-europene vor analiza, se vor gândi și vor lua o decizie corectă”, a declarat Timofti. 

Imediat ce a fost desemnat de către Nicolae Timofti pentru funcția de premier, Sturza a declarat că este gata să-și asume această răspundere și vrea să fie alături de popor în aceste momente. Totodată, acesta a afirmat că urmează să inițieze consultări cu partidele parlamentare, pentru a obține o majoritate politică.

‘Vreau să-i mulțumesc dlui președinte pentru încredere, vreau să fiu alături de poporul meu, în acest moment dificil. Voi încerca să lansez consultări cu partidele, pentru a putea avea o majoritate cu ajutorul căreia să fie votat un guvern, unul neafiliat politic’, a declarat Sturza.

Acesta a mai spus că membrii noului cabinet de miniștri vor trebui să semneze un ‘cod de integritate’. ‘Una din condiții va fi semnarea unui cod de integritate’, a subliniat el.

Premierul desemnat afirmă că o prioritate a noului cabinet de miniștri va fi restabilirea relațiilor Republicii Moldova cu partenerii externi. ‘Trebuie să încercăm să trecem cu bine iarna din punct de vedere energetic. Avem relații destul de complicate cu partenerii externi, trebuie să le restabilim’, a adăugat Ion Sturza.

Ion Sturza s-a născut pe 9 mai 1960 în satul Pârjolteni, raionul Călărași. Sturza a mai fost prim-ministru al Republicii Moldova în perioada februarie – noiembrie 1999, fiind desemnat de către președintele de atunci, Petru Lucinschi. După ce a demisionat din funcţie, Ion Sturza a revenit în funcţie şi a fondat mai multe companii. În 2002, împreună cu grupul Rompetrol, a înființat compania Rompetrol Moldova, devenind director general.

În septembrie 2009, Sturza s-a retras din Rompetrol, înfiinţând fondul de investiții Fribourg Capital, care are operaţiuni în Republica Moldova și în România. Potrivit unui top realizat de revista Forbes şi citat de Mediafax, Ion Sturza are o avere estimată la 90-95 de milioane de euro.

 

 

 

Cele mai citite

Pui vopsit, pentru a părea proaspăt. Avertismentul șefului ANPC. FOTO

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertizează, în această dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui, pentru a o face să...

Un judecător i-a impus restricții de comunicare lui Donald Trump

Judecătorul din procesul penal al lui Donald Trump la New York i-a impus marţi restricţii de comunicare, în special în ceea ce priveşte martorii,...

Un pod s-a prăbușit la Baltimore. Șase persoane ar fi murit

Căutarea supravieţuitorilor a fost suspendată marţi seară la Baltimore, după prăbuşirea unui pod în portul acestui oraş din estul Statelor, cele şase persoane date...
Ultima oră
Pe aceeași temă