Cinci cetăţeni de origine română au fost votaţi primari la alegerile locale care au avut loc duminică în Ungaria, spune Eva Iova, redactor-şef al publicaţiei Foaia Românescă, citată de NewsIn.
Margit Tat, o tânără de origine română, a obţinut majoritatea voturilor la Micherechi, localitate cu o importantă populaţie românescă. Ea a reuşit, de asemenea, să-şi alcătuiască în jurul ei şi un consiliu local compus din mulţi tineri, toţi, fără excepţie, fiind de origine română.
La Chitighaz a fost realeasă în funcţia de primar Maria Gyuricska Kalcs. Ea l-a învins pe contracandidatul său, Gheorghe Gulyás, la o diferenţă de 1.000 de voturi. La fel ca Micherechi, şi la Chitighaz toţi cei şase consilieri locali sunt de origine română, a menţionat jurnalista Eva Iova.
În localitatea Otlaca-Pustă, Gheorghe Şimonca, actualul primar şi deputat parlamentar, a câştigat detaşat în faţa lui Mihai Vidican. Şi la Otlaca, majoritatea consilierilor locali sunt de origine română.
Alţi doi români au reuşit să se impună în cursa pentru conducerea primăriei din localităţile Salonta Nouă (Újszalonta), de lângă Micherechi, şi Aszód. Tiberiu Iova va fi primar la Salonta Nouă, iar Ştefan Stan la Aszód.
Partidele de centru-dreapta Fidesz şi Creştin-Democrat, aflate la guvernare în Ungaria, au câştigat detaşat alegerile locale de duminică în aproape toate regiunile, relatează Politics.hu.
Formaţiunea de extremă-dreapta Jobbik a obţinut succese în partea de nord-est a ţării, zonă săracă, iar socialiştii şi-au confirmat statutul de principala forţă de opoziţie din ţară.
La Budapesta cursa a fost foarte strânsă, Fidesz obţinând circa 51% din voturi pentru Consiliul Local, potrivit rezultatelor preliminare. Candidatul la primărie, Istvan Tarlos, a primit 53% din sufragii. De asemenea, 19 dintre cele 23 de districte ale capitalei vor fi conduse de primari Fidesz.
Potrivit rezultatelor preliminare, 22 dintre cele mai importante 23 de oraşe din ţară vor fi conduse de primari din Fidesz.
În afară de administrarea localităţilor, guvernările locale din Ungaria supervizează serviciile publice, inclusiv sisteme de sănătate şi educaţie (cu excepţia universităţilor). Controlează, de asemenea, reţelele locale de transport şi majoritatea instituţiilor culturale.
Afirmând că rezultatul alegerilor de duminică este la fel de important ca cel al scrutinului naţional din aprilie, când Fidesz a obţinut două treimi din locurile din Parlament, premierul Viktor Orban a apreciat că alegerile demonstrează susţinerea puternică a opiniei publice pentru activitatea guvernului.