-1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialCe spune Iurie Leancă despre eșecul din Parlament

Ce spune Iurie Leancă despre eșecul din Parlament

Premierul moldovean desemnat Iurie Leancă, a declarat joi, în urma eşecului de a obţine învestitura în Parlament, că este necesar un nou acord de coaliţie la care să participe şi liberalii, informează Mediafax.

"Din 2009 nu găsesc un moment mai jenant ca acum. Motivul este simplu: este imposibil să le explic moldovenilor de ce, după votul obţinut de trei partide, noi nu am reuşit să clădim o majoritate funcţională", a precizat el.

Citește și: Guvernul lui Iurie Leancă nu primeşte votul de încredere al Parlamentului

Leancă a subliniat că un motiv pentru care nu s-a primit votul de încredere a fost lipsa de susținere din partea comuniștilor.

"A fost un joc netransparent cu comuniştii. S-a văzut că nu există o susţinere reală din partea comuniştilor. Trebuie să plecăm capul în faţa cetăţenilor din Republica Moldova pentru situaţia creată şi să ne cerem scuze", a continuat Leancă.

De asemenea, el a declarat că acordul semnat între PLDM şi PDM nu inspiră încredere, iar aceste formaţiuni ar trebuie să îi invite urgent la discuţii pe liberali.

"Nu există şanse ca această alianţă să funcţioneze cu eficienţă şi randament. Este o obligaţie ca cele trei partide să se aşeze la masa negocierilor şi să fie semnat un nou acord. Acordul care a fost semnat între PLDM şi PDM ridică semne de întrebare. Voi insista să lansăm de urgenţă aceste discuţii şi să formăm o alianţă funcţională, altfel va fi imposibil să susţin în calitate de deputat o minoritate parlamentară", a declarat Leancă.

Liberal-democratul a explicat că a vrut să ajungă din nou în funcţia de premier pentru a continua ce a început, adăugând că "jocul şi înţelegerile cu PCRM sunt periculoase".

Citește și: Republica Moldova: Președintele a desemnat premierul viitorului guvern

Liderul PLDM, Vlad Filat, a acuzat însă liberalii de iresponsabilitate pentru eşecul de învestire a Guvernulu și a precizat că discuţiile cu Partidul Liberal nu au încetat niciodată.

"Această coaliţie nu poate fi formată din două partide. Acordul pe care l-am semnat cu PDM este unul valabil. Urmează să discutăm care sunt paşii următori. Discuţii şi interpretări. De astăzi nu voi mai trăi cu speranţă Vom avea discuţii pragmatice. Noi trebuie să găsim un compromis acolo unde este posibil, dar deciziile să le luăm în funcţie de posibilitate", a declarat Filat.

Doar 42 de deputaţi au votat joi în favoarea Guvernului Leancă, în timp ce numărul minim necesar era de 51 de voturi.

Potrivit Constituţiei, în acest caz şeful statului poate desemna un nou candidat pentru funcţia de premier, care trebuie să se prezinte în faţa Parlamentului în decurs de 45 de zile. Dacă Parlamentul nu va vota candidatul propus de preşedinte, acesta va fi dizolvat şi vor fi convocate alegeri anticipate.

Pe de altă parte, potrivit unei hotărâri a Curţii Constituţionale, pronunţate în octombrie 2013, termenul limită de formare a noului Guvern este de trei luni de la data încetării mandatului fostului Executiv. Acest termen expiră la 9 martie.

Cele mai citite

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...
Ultima oră
Pe aceeași temă