14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialARGENTINA: Cristina Kirchner dizolvă principalul serviciu de informaţii

ARGENTINA: Cristina Kirchner dizolvă principalul serviciu de informaţii

 Preşedinta Argentinei, Cristina Kirchner, a anunţat luni dizolvarea SI, principalul serviciu de informaţii al Agentinei, după ce a ridicat semne de întrebare asupra unora dintre agenţii săi în legătură cu moartea procurorului Alberto Nisman, relatează AFP, conform Mediafax

SI va fi înlocuit de Agenţia federală de Informaţii, iar liderii noii structuri vor fi numiţi de Executiv şi Parlament, a precizat Kirchner. 

Preedinta a fost acuzată de procurorul dispărut în circumstanţe misterioase că a împiedicat ancheta privind atentatul asupra asociaţiei evreieşti AMIA (soldat cu 85 de morţi în 1994).

În decembrie, Cristina Kirchner a concediat trei dintre principalii lideri ai SI, suspectaţi de dezertare şi lipsă de loialitate, un seism în lumea informaţiilor.

Obişnuită cu intervenţii televizate, a fost prima dată de la începutul cazul când Kirchner, acuzată de procurorul Nisman că a împiedicat ancheta pentru a proteja Iranul, s-a exprimat în faţa camerelor de luat vederi.

Până în prezent, Kirchner s-a exprimat în scris, pe contul său de Facebook. În ultimul său mesaj, ea îşi exprima îndoiala cu privire la sinuciderea lui Nisman şi denunţa un complot al unor foşti agenţi ai serviciilor de informaţii.

"Sinuciderea (sunt convinsă de acest lucru) nu a fost o sinucidere (…) L-au utilizat cât a fost în viaţă şi apoi, când n-au mai avut nevoie de el, l-au folosit mort. Este trist şi groaznic", a scris ea.

Alberto Nisman, în vârstă de 51 de ani, se ocupa de zece ani de ancheta privind atentatul împotriva asociaţiei evreieşti AMIA din 1994. El a fost găsit mort duminică în apartamentul său din Buenos Aires.

La 14 ianuarie, Alberto Nisman a acuzat Guvernul că protejează Iranul de orice acuzaţie în ancheta privind atentatul împotriva AMIA, pentru a negocia contracte comerciale.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă