5.7 C
București
vineri, 17 ianuarie 2025
AcasăSpecialAfacerea mamelor surogat din SUA

Afacerea mamelor surogat din SUA

În timp ce în majoritatea statelor din lume este interzis să angajezi o femeie pentru a purta un copil până la naștere, în Statele Unite ale Americii a devenit o modă să apelezi la o mamă surogat pentru a aduce un copil pe lume – vedete ca Elton John, Sarah Jessica Parker și Jimmy Fallon au recurs deja la această metodă pentru a întemeia familii. În afară de SUA, doar câteva alte state – India, Thailanda, Ucraina și Mexic – permit plătirea unei mame surogat.

Cei mai mulți dintre clienții agențiilor de mame surogat din Statele Unite sunt străini cu bani care vin din Europa, Asia și Australia pentru a plăti o femeie să le poarte copilul. Agențiile înregistrează, în ultimii ani, din ce în ce mai mulți clienți – homosexuali și heterosexuali, căsătoriți și necăsătoriți – chiar dacă publicitatea serviciilor oferite de mamele surogat este interzisă în multe state. Anul acesta, în SUA, peste 2.000 de copii vor fi aduși pe lume prin intermediul mamelor surogat, de aproape trei ori mai mulți decât în urmă cu zece ani.

Străinii aleg mamele surogat din Statele Unite deoarece știu că există o ofertă mare de donatori de spermă și mame surogat, clinici de fertilitate sofisticate, precum și avocați cu experiență și, în special, precedente juridice. Activitatea agențiilor ce unesc străinii care își doresc copii cu mame surogat nu este reglementată prin lege, ceea ce creează o piață în care clienții vulnerabili pot fi înșelați fără scrupule. Mulți străini găsesc mame surogat pe internet și fac aranjamente în mod independent, uneori fără un avocat sau un contract formal.

Nu este deloc însă deloc ieftin să angajezi o mamă surogat din SUA. Viitorii părinți plătesc de multe ori 150.000 dolari sau mai mult, o sumă care crește pentru cei care nu au norocul să aibă o sarcină viabilă la prima lor încercare. Prețurile variază în funcție de regiune, dar de obicei, mamele surogate primesc între 20.000 și 30.000 de dolari, donatori de spermă între 5.000 și 10.000 de dolari (mai mult pentru atleți sau modele), clinica de fertilitate și medicul în jur de 30.000 dolari, agenția mamei surogat 20.000 de dolari și avocații 10.000 de dolari. În plus, părinții plătesc pentru asigurare, medicamente de fertilitate, precum și haine de maternitate pentru mama surogat și incidente neprevăzute. Străinii care nu își permit să plătească cei 150.000 de dolari, aleg India, Thailanda, Ucraina și Mexic, unde tot procesul costă la jumătate sau mai puțin, dar se confruntă cu mai multe riscuri.

Într-un amplu reportaj despre moda mamelor surogat din SUA, jurnaliștii de la The New York Times prezintă povestea unui cuplu de homosexuali din Portugalia care au angajat o femeie din Pennsylvania să le nască un copil. Cei doi au luat decizia de a apela la o mamă surogat după ce au văzut o emisiune la televizor pe această temă. Procesul a fost lung și plin de obstacole. Aproape un an de zile au purtat negocieri cu trei agenții de mame surogat din Pennsylvania înainte de a încheia un contract. Au urmat alte obstacole: din primul ovul nu a rezultat o sarcină, al doilea a produs un embrion din care ar fi rezultat un copil cu malformații, al treilea ovul a reușit să formeze un embrion, dar mama surogat a suferit un avort spontan. A doua mamă surogat nu a rămas însărcinată de la prima încercare. Abia doi ani mai târziu se aflau într-un hotel din Pennsylvania, în brațe cu fiul lor. Cuplul nu a depășit încă toate obstacolele: cei doi luptă, în prezent, să obțină cetățenia portugheză pentru copil. Prietenii cuplului au fost șocați de decizia celor doi bărbați de a apela la o mamă surogat în condițiile în care această practică este interzisă în Portugalia.

Moda mamelor surogat a început în Statele Unite ale Americii în urmă cu mai mult de 30 de ani, la scurt timp după ce s-a născut primul copil prin fertilizare in vitro, în Anglia. La început, mamele surogat au fost, de asemenea, mame genetice, care au fost rămas gravide prin inseminare artificială cu sperma viitorului tată. Această practică s-a schimbat în urma unui scandal din anul 1986, în care o mamă surogat a refuzat să dea copilul după naștere tatălui biologic și soției sale. Ulterior, mamele surogat au fost inseminate cu un embrion creat în laborator – uneori folosind ovule și spermă de la părinți, alteori de la donatori – astfel încât să nu mai aibă nici o legătură genetică cu bebelușul.

În prezent, cel mai mare risc pentru străinii care apelează la o mamă surogat este ca femeia să se răzgândească. Un avocat american specializat în problemele legate de surogat a declarat însă pentru The New York Times că mai des se întâmplă să se răzgândească viitorii părinți. În ultimii 30 de ani, au fost 81 de cazuri în care clienții s-au răzgândit și doar 35 în care mamele surogat au renunțat la sarcină.  

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Acord între Sepsi și Rapid! Denis Ciobotariu se transferă în Giulești

Laszlo Dioszegi, patronul lui Sepsi, a confirmat că Denis Ciobotariu va ajunge la Rapid încă din această iarnă, în urma unui acord între cele...

Ce este sindromul coadă de cal și care sunt opțiunile de tratament?

Sindromul coadă de cal, cunoscut și sub denumirea de sindromul cauda equina, este o afecțiune neurologică severă considerată o urgență medicală. Continuă să...

România rămâne lider în Uniunea Europeană în privința inflației, cu o creștere de 5,5% în decembrie

România a înregistrat pentru a zecea lună consecutiv cea mai ridicată inflație din Uniunea Europeană, cu o creștere anuală a prețurilor de 5,5%, conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă