UPDATE: Israelul a catalogat încheierea acordului privind programul nuclear îmtre Marile Puteri și Iran drept o ”eroare istorică” și o ”capitulare istorică a Occidentului în fața Teheranului”.
Mai mult, Israel a subliniat că va face tot ce este posibil pentru a opri ratificarea acordului.
Citește și: Israel, despre acordul nuclear: O ”capitulare istorică” din partea Occidentului
******
Teheranul şi cele şase puteri mondiale au ajuns marţi la un acord privind programul nuclear iranian, au declarat surse iraniene şi occidentale, relatează Mediafax.
Un diplomat iranian a declarat pentru Reuters că Teheranul a primit garanţii privind reducerea sancţiunilor internaţionale care îl vizează, în schimbul limitării programului său nuclear.
„Toată munca grea a dat rezultate şi am încheiat un acord. Dumnezeu să binecuvânteze poporul nostru”, a adăugat acesta.
Acordul a fost confirmat de asemenea de un diplomat occidental pentru agenţia Associated Press.
Miniştrii de Externe ai celor şase puteri (Marea Britanie, China, Franţa, Germania, Rusia şi Statele Unite) şi omologul lor iranian se vor întâlni la Viena la ora locală 10.30 (11.30, ora României) pentru a ratifica acordul, a cărui finalizare a durat luni de zile. Ulterior, ei urmează să susţină o conferinţă de presă în capitala Austriei pentru a prezenta detaliile.
Citește și: Occidentul nu vrea arme pentru Iran
Potrivit unor surse, acordul include un compromis între Washington şi Teheran care va permite inspectorilor ONU să solicite vizite la obiective militare iraniene, în cadrul efortului de monitorizare, dar nu vor avea dreptul automat de a efectua inspecţii oricând doresc.
În cazul în care Iranul respinge o cerere de inspecţie, o comisie de arbitraj formată din reprezentanţi iranieni şi ai marilor puteri va decide dacă vizita trebuie permisă sau nu.
Analiştii afirmă că lipsa dreptului automat de a efectua inspecţii ar putea fi criticată de opozanţii acordului şi i-ar putea oferi Teheranului timp să muşamalizeze eventualele nereguli până la efectuarea vizitei.
O concesie făcută de Iran este menţinerea sancţiunilor privind rachetele pentru încă opt ani şi a embargoului privind armele pentru cinci ani.
În cazul în care Iranul încalcă acordul, este prevăzută o clauză care permite restaurarea sancţiunilor în termen de 65 de zile, potrivit Reuters.
Teheranul şi marile puteri au participat la negocieri maraton în ultimele două săptămâni, la nivel ministerial, pentru a rezolva o dispută veche de 12 ani privind ambiţiile nucleare ale Iranului.
Occidentul suspectează de mult timp Iranul că vrea să construiască o bombă nucleară, în timp ce Teheranul susţine că programul său nuclear are scopuri pur civile.
Sancţiunile impuse Iranului de Occident, inclusiv restricţiile privind vânzările de petrol, au afectat economia ţării.