14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiÎmpărtășania se va face la comun, cu o unică linguriță sfințită

Împărtășania se va face la comun, cu o unică linguriță sfințită

Biserica Ortodoxă Română nu ține cont de recomandările medicilor în vreme de pandemie de coronavirus și își reafirmă poziția de a merge pe tradiția liturgică a Sfintei Împărtășanii, cu lingurița umplută dintr-un pahar și plimbată din gură în gură de enoriași, lucru total contra-indicat de specialiștii în epidemiologie.

„Sfântul Sinod a luat act de răspunsurile întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe autocefale adresate Patriarhului României referitoare la modalitatea de împărtăşire a credincioşilor în cadrul Sfintei Liturghii în contextul pandemiei cu noul coronavirus. Toate Bisericile Ortodoxe autocefale rămân fidele tradiţiei liturgice ortodoxe de împărtăşire a credincioşilor dintr-un singur Potir sfinţit şi cu o singură linguriţă sfinţită.”, a anunțat Patriarhia Română după ședința Sfântului Sinod.

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române au respins categoric ideea folosirii în biserici pentru împărtășanie a unor lingurițe și pahare din plastic, de unică folosință, câte una pentru fiecare dintre credincioșii care doresc să se împărtășească, soluție propusă de medici.

Criticată în dese rânduri în spațiul public că nu ține cont de recomandările medicale și că poate provoca răspândirea noului coronavirus prin folosirea unei lingurițe pentru toți enoriașii, Arhiepiscopia Tomisului a reacționat virulent și a rugat credincioșii să nu confunde Biserica Română cu o unitate de alimentație publică.

”Discuţia asupra linguriţei a pornit eronat în spaţiul public, întrucât Biserica nu este unitate de alimentaţie publică, ci instituţie de cult. Împărtăşania nu este mâncare şi băutură firească (adică aliment pentru trup) ci este hrana cea mai sfântă pentru viaţa veşnică, Hristos prezent real, întrând în alcătuirea făpturii noastre, prin care ne îndumnezeim. Prin urmare, este o delimitare categorică între Hristos-Dumnezeu şi alimentele fireşti, iar împărtăşania şi dăruirea ei credincioşilor este atributul exclusiv al Bisericii.”, susține Arhiepiscopia Tomisului.

Autoritățile au transmis o serie de recomandări atunci când au acceptat redeschiderea Bisericilor, slujbele religioase fiind interzise în perioada stării de urgență. „Se va evita atingerea sau sărutarea obiectelor sacre de cult, binecuvântarea se va oferi/primi de la o distanță de cel puțin 1 metru, se va evita oferirea/primirea împărtășaniei în condițiile în care nu se pot asigura lingurițe și pahare de unică folosință.”, a recomandat Institutul Național de Sănătate Publică.

Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă