Ministerul Sănătății a elaborat proiectul de lege privind noile reguli pentru izolarea la domiciliu ori carantina persoanelor suspecte de Covid-19, a anunțat duminică seara ministrul Nelu Tătaru.
„Noi suntem în acest moment, începând de vineri, de când a apărut motivarea Curţii Constituţionale, în elaborarea unui proiect de lege care este gata. Mâine (n.red. luni) vom avea o şedinţă de Guvern în care îl vom ridica pe ordinea de zi şi vrem să aducem în concordanţă un proiect de lege cu cerinţele Curţii Constituţionale. Odată ce vom avea adaptate, statuate şi votate în Parlament ce înseamnă boală transmisibilă, ce înseamnă carantină, ce înseamnă izolare, ce înseamnă pacient internat, sunt momente pe care le vom pune pe tapet şi ne vom întoarce la ce înseamnă identificarea unui focar, izolarea unei zone, carantinarea unei zone”, a spus ministrul Sănătății la Realitatea Plus.
Nelu Tătaru s-a plâns că pe perioada stării de alertă detașarea personalului medical la unități medicale suport Covid-19 se poate face mult mai greu decât în perioada în care România se afla în stare de urgență.
„Pentru noi, să putem detaşa personal medical dintr-o parte în alta, de la un spital la altul, în starea de alertă ne trebuie acceptul personalului şi angajatorului. S-au diminuat aceste detaşări şi atunci a trebuit să transferăm bolnavi dintr-o parte în alta, din terapiile intensive care erau suprapopulate în terapiile intensive ale spitalelor care aveau locuri. În starea de urgenţă detaşam chiar în acel loc personal.”, susține ministrul.
Proiectul de lege va fi trimis de Guvern în Parlament, acolo unde are nevoie de votul deputaților și senatorilor pentru a fi adoptat și, ulterior, promulgat de președintele României. În acest moment carantina persoanelor care vin din țări puternic afectate de coronavirus nu mai este obligatorie după ce Curtea Constituțională a României a considerat că instituirea carantinei în România prin OUG reprezintă, cităm: „o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale”.