PNL dă semne că ar vrea să procedeze într-un mod asemănător cu felul în care a acționat Guvernul Dăncilă în urmă cu trei ani, când dosarul a fost retras, iar România a ajuns într-o postură ingrată în fața diplomaților de rang înalt.
Activiștii au reacționat imediat și au declanșat marți o acțiune de protest în fața sediului PNL. „În mod normal, statele vor ca situri de importanță majoră, patrimoniu mondial, să intre în UNESCO pentru că asta este ca o medalie, este o recunoaștere în fața întregii lumi că avem ceva de arătat acolo. Ei bine, statul român decide că e mai bine să nu avem Roșia Montană în UNESCO, drept urmare retrage acest dosar sub guvernarea PSD. Un an mai târziu, guvernarea PNL, condusă de Ludovic Orban, pe atunci, reintroduce dosarul, un gest foarte generos din partea lor, pentru a se răzgândi anul acesta. Orban zice că de ce ne grăbim așa, mai avem timp. Nu, numai avem timp. Dacă dosarul acesta nu este judecat, discutat, între 16 și 31 iulie, deci imediat acum, în două-trei săptămâni, în a 44-a conferință UNESCO, dosarul acesta trebuie reluat de la zero”, a declarat Cristian Neagoe, activist Greenpeace și participant la protest, pentru Vocea Liberă.
Decizia, pe 24 iulie
Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO va trebui să decidă, pe 24 iulie, dacă situl este de valoare universală excepțională. Cu o a doua recomandare favorabilă din partea Consiliul International al Monumentelor si Siturilor (ICOMOS), recunoașterea nu ar trebui să fie una cu emoții. Totuși, actuala guvernare o pune în pericol.
Corepreședintele USR PLUS Dacian Cioloș a fost primul care a tras semnalul arătând că urma să fie o discuție în coaliție pe tema dosarului Roșia Montană la UNESCO. „Înțeleg ca premierul Cîțu ține foarte mult la aceasta retragere și la a restrange cererea de protectie UNESCO doar pentru minele romane, ceea ce e un pic absurd. (…) Noi în coaliție evident ne opunem retragerii, însă se pare că iarăși suntem singuri.(…)”, a spus Cioloș pentru Declic. Ulterior, Dan Barna a întârit poziția privind susținerea Roșiei în UNESCO.
Unul dintre activiștii implicați campanie, fostul senator USR Mihai Goțiu, a atras atenția că „<> lui Cîțu și a reprezentanților UDMR ar fi că prin acest demers s-ar evita plata unor despăgubiri către compania Gabriel Resources în cadrul arbitrajului de la Washington. Am mai spus-o de nenumărate ori și o repet: asta e o uriașă minciună! Includerea Roșiei Montane în UNESCO nu are cum să afecteze negativ litigiul cu compania canadiană. Patrimoniul de la Roșia Montană este inclus pe Lista Monumentelor Istorice din România, cu actualul perimetru, încă din anul 1992. (…) O eventuală includere a Roșiei Montane în UNESCO n-ar aduce absolut nicio protecție juridică suplimentară, ci doar ar facilita obținerea de fonduri pentru valorificarea patrimoniului cultural excepțional din Apuseni.”
Goțiu a mai arătat că „o a doua retragere a dosarului, ar decredibiliza România la UNESCO, dar și întreaga diplomație românească, în ansamblul ei. Un astfel de gest de inconștiență ar reprezenta o încălcare gravă a promisiunilor publice făcute de PNL, dar și o trădare a intereselor legitime a comunităților din Apuseni și a zecilor de mii de cetățeni care au ieșit în stradă, în toamna anului 2013, pentru salvarea Roșiei Montane.”
Cîțu spune că „i s-au pus vorbe în gură”
Prim-ministrul spune însă că unii lideri politici „i-au pus vorbe în gură” în ceea ce priveşte subiectul Roşia Montană şi a adăugat că vor fi prezentate public deciziile coaliţiei pe acest subiect. „Am văzut că unii lideri politici mi-au pus vorbe în gură în ceea ce priveşte Roşia Montană. Când voi avea o opinie despre Roşia Montană, voi spune, bineînţeles. În acest moment, în coaliţie se discută despre următorii paşi”, a spus Cîțu.
Totuși, actualul premier s-a arătat și în trecut un susținător al exploatării. În 2017, el spunea: „aș fi de acord (cu exploatarea), dar ar trebui să vad cum se face exploatarea, în ce condiții. Nu aș avea încredere în guvernul PSD. Dacă ar veni de la guvernul PSD cu siguranță nu aș vota, sub guvernul PSD, să se facă. Sub guvernul PNL da, am încredere că putem să facem ceva în ceea ce privește standardele.”