ONG-urile și opoziția au criticat actul normativ.
OUG prevede că „intervenția imediată asupra exemplarelor de urs în intravilanul localităților se efectuează gradual” prin următoarele metode:
· îndepărtarea prin diverse mijloace;
· tranchilizare și relocare;
· extragere prin eutanasiere sau împușcare.
În cazul în care exemplarul îndepărtat prin alungare revine în mod repetat, echipa de intervenție procedează la intervenţia prin tranchilizare si relocarea acestuia. Tranchilizarea va fi efectuată de medicul veterinar. Însă, dacă ursul pune în pericol siguranța cetățenilor, a bunurilor sau a echipei de intervenție acesta va putea fi ucis, iar echipa de intervenție va fi condusă de primar/viceprimar și este formată din jandarm, vânător și medic veterinar, iar decizia daca animalul este ucis sau nu aparține echipei de intervenție.
„Primarul sau viceprimarul, cunoscând circumstanțele locale, analizând expertiza profesională și gradul de risc, va decide prin ce mijloc să fie îndepărtat ursul”, a scris ministrul Mediului, Tanczos Barna, după adoptarea actului normativ.
De asemenea, proiectul prevede că „împiedicarea prin orice mijloace a intervenției imediate constituie contravenție și se sancţionează cu amendă contravențională între 7.000 și 10.000 lei.”
Ordonanța prevede că pot fi împușcate și ursoaicele cu pui, caz în care puii vor ajunge într-un adăpost.
PSD cere verificarea constituționalității
Imediat după aprobarea OUG, PSD a cerut Avocatului Poporului să conteste la Curtea Constituțională actul normativ. Social-democrații acuză Guvernul că nu a încercat să ia anumite măsuri pentru a opri urșii din a mai ajunge în zonele locuite, ci a trecut direct la „a da drumul la împușcarea liberă” a acestora. „Decimarea în masă a urșilor bruni este de astăzi legiferată de Guvern”, susține PSD.
Reprezentanții PSD susțin că OUG-ul adoptat de Guvernul Cîțu lasă urșii, simbolul României, „în bătaia puștilor nemiloase ale vânătorilor de trofee”. „Uciderea lui Arthur a fost doar începutul! Decimarea în masă a urșilor bruni este de astăzi legiferată de Guvern! Înainte de a da practic drumul la împușcarea la liber a urșilor, Guvernul ar fi trebuit să ia măsuri pentru ca animalele să nu mai ajungă în zonele locuite de oameni. (…) N-ați făcut nimic, dar acum dați liber la împușcat! Fără milă, fără remușcări și fără nicio jenă! ”, au transmis social-democrații.
La rândul său, ONG-ul Agent Green a criticat aspru actul normativ. „OUG-ul aprobat astăzi de Guvernul României va duce la executarea imediată a sute de urși nevinovați. Agent Green va folosi toate căile legale pentru a opri acest OUG. Tu poți semna și distribui această petitie adresata premierului Florin Cîtu care a căzut în capcana UDMR”, a scris Agent Green pe Facebook. Ei au reamintit de petiția pe care au inițiat-o și care este adresată Ministerului Mediului „STOP vânătorii de trofee”.
Hrănirea urșilor
Ieri, într-o conferință de presă, Tanzczos Barna a spus că hrănirea urşilor în pădure înseamnă transformarea pădurii într-o fermă de urşi şi generarea automată a unei populaţii şi mai mari. El a anunțat sancțiuni pentru cei care nu respectă aceste interdicții.
Ministrul a mai spus că în paralel a fost lansată licitaţia pentru estimarea populaţiei de urs prin măsurile clasice. „Pentru a prezenta orice măsură de prevenţie în faţa Comisiei trebuie să avem acest trend al populaţiei de urs, dacă a scăzut sau a crescut. Noi putem trage câteva concluzii în urma apelurilor la 112, în urma dosarelor de pagubă, în urma atacurilor la om, dar aceste sunt concluzii indirecte, neavând acel studiu (…) Cei care spun că se pricep cel mai bine la urşi spun că hrănirea urşilor în pădure înseamnă transformarea pădurii într-o fermă de urşi şi generarea automată a unei populaţii şi mai mari. Timpul pierdut cinci ani de zile nu se va recupera în şase luni, cu siguranţă. Pentru noi cel mai important lucru este studiul să vedem unde suntem acum”, a spus Tanczos.