15.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiGunoaiele de pe plajă, o problemă internațională

Gunoaiele de pe plajă, o problemă internațională

Mai multe workshop-uri au fost organizate în România, Ucraina, Bulgaria și Turcia, țări care au participat la proiectul ANEMONE – „Evaluarea vulnerabilității ecosistemului marin al Mării Negre la presiunile antropice”. Aceste workshop-uri au reprezentat o activitate esențială pentru implicarea cetățenilor în ceea ce înseamnă găsirea și aplicarea de soluții pentru problema deșeurilor marine și conștientizarea publică a problemelor mediului marin. „Dacă în ultimii ani au avut loc întâlniri și discuții cu diverși reprezentanți ai autorităților, comunităților științifice și de afaceri, de această dată discuțiile au fost purtate cu cetățeni din țările implicate, deoarece aceștia reprezintă principalul motor care poate mobiliza populația pentru adoptarea unui comportament responsabil față de mediu. Angajamentul public reprezintă un factor cheie în contextul cercetării responsabile și inovării, concentrând deciziile pe nevoile societății”, spune Anca Maria Gheorghe, coordonator activități ONG Mare Nostrum.

Primul workshop ANEMONE, organizat la Constanța

Seria de workshop-uri a fost deschisă de România. Evenimentul a fost organizat la Constanța, iar în cadrul acestuia aproape 40 de participanți au avut posibilitatea de a învăța cum să se implice în monitorizarea deșeurilor marine pe litoralul românesc al Mării Negre, dar au aflat și detalii despre modul în care sunt utilizate datele și cum se face interpretarea acestora. După acest workshop a fost organizată o acțiune de monitorizare a deșeurilor marine, la care au participat cetățenii, voluntarii și rangerii. Au fost monitorizate 8 sectoare de plajă de pe litoralul românesc al Mării Negre, fiind colectate peste 12.000 de elemente, cu o greutate totală de 95 de kg.

Acțiuni de monitorizare a plajelor și în Ucraina, Bulgaria, Turcia

Al doilea workshop a avut loc în Ucraina, la Odessa, unde în cadrul Centrului Științific Ucrainean de Ecologie Marină (UkrSCES) cei peste 60 de participanți au abordat aspecte precum: modurile în care ajung deșeurile pe plajă și în apa mării, impactul acestora asupra mediului, relația dintre plastic și om, soluții de prevenire a deșeurilor marine, cât și necesitatea colaborării dintre autorități și cetățeni.
Al treilea workshop din cadrul proiectului -ANEMONE a fost organizat la Varna, în Bulgaria. Peste 35 de participanți au aflat informații despre situația actuală a problemei deșeurilor marine din Bulgaria. În cadrul evenimentului, Institutul de Oceanologie (IO-BAS) a realizat și o demonstrație cu o dronă, care a planat deasupra plajei, oferind o imagine de ansamblu asupra porțiunii ce urma a fi monitorizată. Ulterior acestui workshop, participanții s-au implicat într-o acțiune de inventariere și colectare a deșeurilor pe porțiunea de plajă survolată de dronă.

Impactul deșeurilor

Ultimul workshop ce a abordat problema deșeurilor marine a avut loc în Turcia, la Istanbul, unde peste 30 de cetățeni au dezbătut o temă de interes: impactul deșeurilor marine asupra mediului costier. Workshop-ul a fost urmat de o acțiune de monitorizare a deșeurilor marine, organizată de Fundația Turcă de Cercetare Marină (TUDAV), în cadrul căreia au fost colectate 75 kg plastic, 19 kg de sticlă și 18 kg de metal. „Problema deșeurilor marine este una comună țărilor din jurul Mării Negre, iar aceste workshop–uri -ne-au oferit posibilitatea de a discuta cu cetățenii participanți din aceste țări, de a vedea perspectiva acestora și de a găsi soluții comune și acțiuni concrete în care aceștia se pot implica. Am întâlnit oameni dornici și hotărâți în a acționa și a face parte din ceea ce înseamnă schimbarea, toți având aceeași dorință – plaje curate, nu acoperite de deșeuri”, a conchis Anca Maria Gheorghe.
În perioada imediat următoare sunt planificate alte serii de workshop-uri în fiecare din țările implicate.Proiectul este coordonat de Institutul Național pentru Cercetare și Dezvoltare Maritimă „Grigore Antipa”.

O problemă complexă

Orice deșeu eliminat necorespunzător, accidental sau intenționat, are potențialul de a deveni deșeu marin, fie că este eliminat direct în mediul marin sau costier, fie că ajunge aici prin intermediul râurilor și fluviilor ce se varsă în mări și oceane. Principalul factor ce conduce la apariția acestora este omul. -Deșeurile marine se găsesc în toate mările și în toate zonele costiere din întreaga lume, reprezentând o amenințare la adresa faunei și a ecosistemelor, dar și la adresa sănătății -umane.
În Marea Neagră, deșeurile marine sunt generate în principal de activitățile de pe uscat, iar pe țărmurile ei elementele cel mai des întâlnite sunt mucurile de țigară, PET-urile și ambalajele de la diferite alimente.
Caracteristicile specifice regiunii Mării Negre fac ca deșeurile marine să reprezinte o problemă destul de dificilă, persistentă și comună pentru toate țările riverane. Cele 18 porturi, situate de-a lungul celor 6 țări riverane, dar și activitățile turistice și -comerciale atrag milioane de turiști anual, cărora li se adaugă populațiile locale, conducând astfel la o sursă nesfârșită de producere a deșeurilor marine. De asemenea, specificul de mare semi-închisă, în care se varsă apa a 10 mari râuri, contribuie semnificativ la cantitatea de deșeuri -întâlnită pe plaje și în apa mării, deșeuri colectate de aceste ape, de la izvor până la gura de vărsare, din tot bazinul hidrografic al -acestora.

Cele mai citite

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....
Ultima oră
Pe aceeași temă