Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Funcționari publici din Ialomița - făceau acte de la distanță unor români plecați din țară

Polițiștii anticorupție desfășoară percheziții domiciliare la angajați ai Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Feteşti şi Biroului Registru Agricol din cadrul Primăriei Municipiului Feteşti.

Share

Petronel Tudor 0 comentarii

Actualizat: 25.06.2020 - 08:08

Perchezițiile vizează funcționari publici care în perioada iunie - octombrie 2019 au pretins, primit sau au acceptat promisiunea primirii unor sume de bani în lei şi valută ori alte foloase, din partea unor persoane fizice interesate de obţinerea cărţilor de identitate a căror valabilitate a expirat, ori ca urmare a schimbării domiciliului, stabilirea reşedinţei, pierderii, furtului sau distrugerii actului de identitate.

Polițiștii din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Ialomiţa, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa, au descoperit cazuri când solicitanţii eliberării cărţilor de identitate nu s-au prezentat personal la ghişeul S.P.C.L.E.P. Feteşti, pentru a semna în prezenţa funcţionarului public cererea pentru eliberarea actului de identitate, persoanele interesate aflându-se în străinătate şi nu în Municipiul Feteşti.

Fotografiile ce urmau a fi alocate cărţilor de identitate au fost transmise în format electronic, prin canale de comunicare de tip whatsapp sau facebook unor intermediari, care aveau influenţă asupra funcţionarilor şi care acţionau în interesul acestor persoane, în schimbul unui comision, reprezentând preţul traficului de influenţă.

„Fotografiile astfel transmise erau prelucrate de funcţionarii publici prin intermediul calculatorului destinat obţinerii de fotografii, pentru a creea o aparenţă de legalitate că respectivele fotografii erau efectuate la sediul S.P.C.L.E.P. Feteşti asupra solicitantului cărţii de identitate. De cele mai multe ori, a rezultat că unele cărţi de identitate au fost emise doar în baza unor copii ale documentelor necesare, pentru că solicitanţii aflaţi în străinătate nu le mai deţineau, iar respectivele copii erau extrase chiar din arhiva S.P.C.L.E.P. Feteşti.”, se arată într-un comunicat de presă al DGA Ialomița.

Oamenii legii au identificat situaţii în care au fost stabilite domicilii sau reşedinţe fără ca proprietarul spaţiului locativ să aibă cunoştinţă despre respectiva procedură derulată la S.P.C.L.E.P. Feteşti şi, cu atât mai mult, ca acesta să îşi dea consimţământul scris că este de acord ca solicitantul respectiv să îşi stabilească domiciliu/reşedinţa la adresa proprietăţii sale. Astfel, cu titlu de exemplu, la o adresa situată în Municipiul Feteşti, figurează cu domiciliu un număr de 119 persoane, iar la o altă adresă din aceeaşi localitate, figurează un număr de 32 persoane. În cauză s-a beneficiat de sprijinul lucrătorilor Direcţiei Anchete, Serviciul Tehnic, Serviciul Operaţii, Serviciul Operaţiuni Speciale Ialomiţa şi lucrători din cadrul I.J.J. Ialomiţa.

 

Comentarii