21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiFOTO Emoții, lacrimi și bucurie la plecarea bricului Mircea în marș

FOTO Emoții, lacrimi și bucurie la plecarea bricului Mircea în marș

Dana militară a Portului Constanța a fost plină de emoție, ieri. 178 de persoane s-au urcat la bordul bricului Mircea care era acostat lângă fregatele Regina Maria și Regele Ferdinand. Aceștia vor sta la bordul velierului trei luni, mai exact 93 de zile. Alături de ei, pe cheu, au venit membri ai familiei, în special ai cadeților de anul I și II. La numai 19 și 20 de ani, aceștia au plecat în ceea ce foștii marinari de pe bric numesc „aventura vieții lor“.

Erau vizibili emoționați, dar cu siguranță că emoții mai mari, trădate de lacrimi șterse pe furiș și de îmbrățișările lungi și strânse, aparțineau familiei.

Mame, tați, frați și surori. Un tânăr privea lung la navă, își căuta sora din priviri. „Este student al academiei în anul I. Sora sa e la bord, e anul al II-lea. La anul pleacă și el“, mi-au spus reprezentanții Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“.

 

Se întorc marinari

Deși obișnuiți cu plecarea celor dragi de acasă, membrii familiei priveau acum altfel această plecare, pentru că nu vorbim despre un simplu voiaj, ci despre o adevărată inițiere. „Avem la bord 178 de persoane, ne vom întoarce, după trei luni, cu 178 de marinari“, a spus comandorul Mircea Târhoacă, comandantul navei-școală Mircea. „Am așteptări foarte mari. Sunt pentru prima dată pe bricul Mircea, va fi o experiență unică în viață“, a spus o tânără adolescentă, elevă a academiei. „Am emoții, este un marș foarte lung, dar cred că va fi o experiență foarte plăcută în final“, a spus și un tânăr.

 

Numele lui este „Să ai o călătorie plăcută“

Potrivit Forțelor Navale, echipajul navei este format din 179 de membri, dintre care 57 de studenți de anul II ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“, 32 de elevi din anul I de la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu“, cărora li se alătură și 14 cadeți străini de la academiile navale din Albania, Bulgaria, China, Franța, Polonia, Portugalia, Turcia și Ucraina. Câte doi din fiecare țară. Unul dintre chinezii de la bord se numește Qu Luping. Ne-a spus că numele lui înseamnă „Să ai o călătorie placută“. Era nerăbdător să plece în marș, deși era prima sa experiență de acest gen.

 

Prin cinci mări și un ocean

Nava-Școală „Mircea“ va traversa pe parcursul celor trei luni de marș Marea Neagră, Marea Marmara, Marea Egee, Marea Mediterană, Oceanul Atlantic și Marea Nordului, cu escale în porturile Siracusa (Italia), Barcelona (Spania), Almería (Spania), Cadiz (Spania), Brest (Franța), Rouen (Franța), Haga (Olanda), Hamburg (Germania), Southampton (Marea Britanie), Lisabona (Portugalia), Valleta (Malta) și Istanbul (Turcia). Velierul va acosta în portul Almería (Spania), în perioada 25 – 26 mai, pentru ca membrii echipajului să își poată exercita dreptul la vot, în contextul alegerilor pentru Parlamentul European.

Nava-Școală „Mircea“ se va întoarce acasă miercuri, 7 august, după trei luni de pregătire a viitorilor marinari militari români și străini. „La întoarcere vom parcurge în intinerariu toate porturile desfășurate conform planului de acum 80 de ani. Pe timpul acestui marș, în portul Hamburg vom organiza, între 25 și 29 iunie, o ceremonie care să aducă în atenție faptul că Bricul Mircea este un simbol al academiei și a forțelor navale române și a armatei României. Am proiectat cu atenție cu Statul Major acest marș de instrucție și suntem înaintea plecării în acest voiaj cu un număr impresionant de militari“, a spus, la bordul bricului, contraamiralul de flotilă Mihai Panait.

 

Lansată la apă în 1938

Potrivit datelor tehnice oferite de Academia Navală „Mircea cel Bătrân“, Nava-Școală „Mircea“ este un velier tip bark de clasa A, cu trei arbori, având înălţimea maximă de 44 de metri pe care pot fi arborate în marş 23 de vele ce însumează o suprafaţă totală de 1.750 metri pătraţi. Nava a fost construită în perioada 1938-1939 la Şantierul Naval Blohm & Voss din Hamburg, Germania şi din serie mai fac parte navele surori: Eagle – SUA, Gorch Fock I – Germania, Gorch Fock II – Germania şi Sagres – Portugalia. Pe 22 septembrie 1938, nava-şcoală a fost lansată la apă şi botezată cu numele Mircea, alegere justificată de bogata tradiţie şi renumele predecesorului, bricul Mircea, un velier din lemn cu două catarge.

„Numele navei provine de la vestitul voievod Mircea cel Bătrân, ce a cârmuit Ţara Românească în perioada 1386-1418 şi sub a cărui domnie navigaţia autohtonă şi comerţul efectuat pe mare au cunoscut o mare dezvoltare, vasele româneşti navigând, încă de pe atunci în Marea Neagră, Marea Egee şi Marea Mediterană, el însuşi adăugându-şi titulatura monarhică de Domn până la Marea cea mare“ – se arată în comunicatul ANMB. Ca semn distinctiv, velierul are în prova, sub bompres, un galion, reprezentându-l pe domnitorul Mircea cel Bătrân îmbrăcat cu bluză albastră, mantie roşie şi purtând pe cap coroana, simbol al domniei. Pe 27 aprilie 1939 la bordul velierului-şcoală a avut loc ceremonia ridicării pavilionului naţional, iar pe data de 1 mai 1939 N/Ş Mircea a intrat în serviciul Marinei Militare. N/Ş Mircea a intrat în Portul Constanţa pe 17 mai 1939, fiind salutată de oficialităţi, de tinerii elevi ai Şcolii Navale, de navele aflate în port, între care şi vechiul bric adus de la Galaţi pentru a preda simbolic ştafeta pregătirii marinăreşti noii nave. Pe 3 iulie 1939, N/Ş Mircea a plecat în primul său marş de instrucţie în Marea Mediterană făcând escale în porturile Palermo, Toulon, Palma, Gibraltar, Alger şi Alexandria.

 

Colectă publică pentru un voiaj în jurul lumii

Conducerile Forțelor Navale ale României și ale Armatei României planifică, pentru 2020 sau 2021, un marș istoric, în jurul lumii, pentru bricul Mircea, iar pentru acest lucru vor demara o colectă publică.

„În anul 2020, vom serba consfințirea a 100 de ani de la unire. Ne dorim ca, prin acest marș în jurul lumii, să arătăm respectul cuvenit acestei nave deosebite, bricului Mircea, spiritului lui Mircea și, de asemenea, Forțelor Navale ale României. Ale României, în special, pentru că bricul Mircea, cu echipajul său, este cel mai important ambasador al Forțelor Navale Române, al Armatei României, și al României pe mările și oceanele lumii.“, a declarat, duminică, la bordul bricului Mircea, contraamiralul de flotilă Mihai Panait. Acesta a spus că o astfel de „acțiune îndrăzneață“ este costisitoare.

„Ne dorim să avem lângă noi instituțiile publice, să avem sponsorii care sunt alături de Forțele Navale ale României și de Armata României. Printr-o colectă publică, să reușim să proiectăm această acțiune istorică“, a precizat contraamiralul. Acesta a subliniat că primii care vor subscrie acestei colecte publice sunt șeful Statului Major al Forțelor Navale Române, generalul Nicolae Ciucă, și comandantul Forțelor Navale Române, viceaamiralul Alexandru Mârșă.

Cele mai citite

Statul Qatar va avea investiții în România de 15 miliarde de euro, anunță premierul Ciolacu

Vizita premierului Marcel Ciolacu în Qatar, în perioada 16 aprilie-17 aprilie 2024, are ca principal obiectiv "dezvoltarea în România a unor proiecte de investiții...

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, i-a trimis, marţi, procurorului general Alex Florenţa cererile de urmărire penală ale lui Petre Roman şi Gelu-Voican Voiculescu, în dosarul...

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, i-a trimis, marţi, procurorului general Alex Florenţa cererile de urmărire penală a lui Petre Roman şi Gelu-Voican Voiculescu, în dosarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă