Fostul procuror general cere din partea Ministerului Justiției să i se acorde daune morale de un leu, informează Agerpres.
De asemenea, Augustin Lazăr cere instanței să oblige Ministerul Justiţiei să publice pe site-ul propriu un comunicat în care să îşi ceară scuze public pentru ceea ce scrie în raportul privind activitatea sa managerială.
Purtătorul de cuvânt al CA Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat, marți, pentru AGERPRES, că instanţa a admis cererea de amânare formulată de către reprezentantul lui Lazăr şi a amânat judecarea cauzei pentru data de 22 octombrie. Totodată, în vederea respectării dreptului la apărare, instanţa a stabilit să i se comunice avocatului care îl reprezintă pe Augustin Lazăr un exemplar din documentaţia care a stat la baza emiterii actului atacat, depusă la dosar de către Ministerul Justiţiei.
Augustin Lazăr a formulat, în aprilie, la CA Alba Iulia, în contradictoriu cu Ministerul Justiţiei şi Tudorel Toader, ministru de resort la vremea respectivă, o acţiune în anulare a Raportului privind revocarea sa din funcţie şi a actelor care au stat la baza acestuia. Prin cererea de chemare în judecată, Lazăr solicită, de asemenea, obligarea Ministerului Justiţiei la plata unor daune morale în sumă de 1 leu şi publicarea pe site-ul Ministerului a unui comunicat având ca obiect scuze publice pentru prejudiciul moral adus prin emiterea raportului.
În noiembrie 2018, Augustin Lazăr a depus la CA Alba Iulia, oraş în care îşi are domiciliul, o acţiune în contencios administrativ prin care cerea suspendarea procedurii de revocare a sa din funcţia de procuror general, procedură care fusese demarată în octombrie 2018 de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
Augustin Lazăr a mai cerut suspendarea executării actelor care stau la baza emiterii propunerii respective, inclusiv a raportului privind activitatea sa managerială. În 28 mai, instanţa a admis excepţia lipsei de interes invocată de Augustin Lazăr, ca urmare a pensionării sale, şi, în consecinţă a respins, ca devenită lipsită de interes, cererea de suspendare a executării actului administrativ formulată de acesta.
Însă, Lazăr a formulat la instanţa din Alba Iulia şi o acţiune în anulare, susţinând, prin avocatul său, că afirmaţii din raport au caracter „ilegal” şi „neadevărat”.
„Aici nu mai e vorba de lipsă de interes, pentru că, în subsidiar, am solicitat, e vorba de repararea adusă reputaţiei profesionale a dânsului, daune morale de 1 leu, respectiv obligarea Ministerului de a publica un comunicat pe site-ul propriu prin care să-şi ceară scuze pentru ceea ce scrie în raport”, a declarat, în aprilie, avocatul Ovidiu Podaru. El a susţinut că „nu stă nimic în picioare” din raport.