22.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiFost primar din Vrancea, obligat să plătească peste 700.000 lei pentru un...

Fost primar din Vrancea, obligat să plătească peste 700.000 lei pentru un contract păgubos

Potrivit unei decizii pronunţate, miercuri, de Curtea de Apel Galaţi, Neculai Ionescu va trebui să plătească Primăriei Homocea suma de 715.977,28 lei cu titlu de daune, dar şi cheltuieli de judecată în cuantum de 3.900 lei.

Contractul semnat de fostul primar a dus la ani întregi de procese între Primăria Homocea şi o firmă din Harghita, cea care crease pagina de internet, totul culminând, în anul 2016, cu blocarea conturilor primăriei pentru neachitarea sumelor restante. Actuala administraţie a fost obligată de instanţă să plătească sumele datorate, dar şi penalităţile care s-au strâns de-a lungul anilor şi cheltuielile de judecată şi, ulterior, s-a îndreptat împotriva fostului primar pentru a-şi recupera banii.

În anul 2008, fostul primar Neculai Ionescu a semnat un contract cu o firmă de servicii web din Harghita, care, potrivit cererii de chemare în judecată, conţinea “clauzele obligatorii (…) şi astfel s-a ajuns la îndatorarea excesivă a primăriei ca beneficiar al prestărilor de servicii, prin contract fiindu-i aproape interzis beneficiarului să poată rezilia contractul, mai mult, urmând să procedeze şi la plata de penalitate de întârziere foarte mare, în situaţia neplăţii la timp a facturilor emise de către prestator”.

Practic, fostul primar s-a angajat prin contractul semnat “să achite operatorului în cazul unei facturi neplătite la termen penalităţi de întârziere de 1,19% pe zi calendaristică, calculate asupra contravalorii facturii, până la data achitării integrale a debitului”.

Pentru că facturile nu au fost plătite la timp, Primăria Homocea a adunat sume restante foarte mari, la care s-au adăugat şi penalităţile. Debitul a fost confirmat şi de un control al Curţii de Conturi Vrancea.

“Primarul Ionescu Neculai, în calitate de ordonator principal de credite, nu şi-a îndeplinit obligaţiile asumate prin contractul de prestări servicii, în sensul că nu a ordonat efectuarea plăţilor la termenele şi în condiţiile stabilite, situaţie care a generat penalităţi de întârziere (…); ulterior creditoarea a pus în executare titlurile executorii, situaţie care a determinat costuri suplimentare. (…) În luna decembrie 2017 la UAT Homocea s-a derulat un control al Curţii de Conturi Vrancea, iar prin raportul întocmit la data de 14 decembrie s-a constatat că prin activitatea primarului s-a creat o situaţie neconformă cu prevederile legale”, se arată în cererea de chemare în judecată a fostului primar.

Chiar dacă ulterior Primăria Homocea a cerut rezilierea contractului cu firma din Harghita, pe motivul neperformanţei serviciului prestat, această situaţie nu a întrerupt obligaţia asumată prin contract de primărie de a achita sumele restante şi penalităţile, sume care au fost ulterior obţinute de firma în cauză, prin executare silită, cu cheltuieli suplimentare reprezentate de onorariu executor şi onorariu avocat, suportate tot din bugetul unităţii administrative.

Fostul edil s-a apărat arătând că, în calitate de primar, a fost solicitat să semneze şi să ştampileze contractul în cauză, dar că nu a reuşit să citească acel contract motivat de faptul că era proaspăt posesor de ochelari, iar ochelarii au fost uitaţi acasă. Ulterior, fiind asigurat de fostul şef al serviciului de achiziţii din primărie că nu sunt probleme, acesta a semnat contractul.

Actualul primar spune că a trebuit să recupereze aceşti bani, cu care s-ar fi putut face alte investiţii în comună.

“Din cauza acestui contract, comuna Homocea a avut, în 2016, conturile blocate. Societatea respectivă nu a vrut o înţelegere pe cale amiabilă, ne-a obligat să plătim şi nu a acceptat plata în rate decât dacă am fi renunţat la cererea de reziliere a contractului. Când am obţinut rezilierea contractului în instanţă, ne-au pus imediat sechestru pe un teren de 12,6 ha din domeniul privat al comunei, pe care, ulterior, l-au şi vândut. A trebuit să le plătim peste 700.000 lei, din cauza datoriilor acumulate de pe vremea fostului primar. Bani de la bugetul local. Noi ne-am îndreptat împotriva fostului primar, aşa cum era normal, pentru a recupera aceşti bani cu care se puteau face numeroase investiţii atât de necesare comunei noastre. Astăzi (miercuri – n.red.), instanţa ne-a dat câştig de cauză”, a declarat, pentru AGERPRES, primarul comunei Homocea, Vasile Petrea.

Deşi în primă instanţă Tribunalul Vrancea i-a dat dreptate fostului primar, Curtea de Apel Galaţi a întors sentinţa, obligându-l pe Neculai Ionescu să restituie sumele pe care Primăria Homocea le-a plătit pentru contractul semnat în perioada mandatului său. Sentinţa este definitivă.

Cele mai citite

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...
Ultima oră
Pe aceeași temă