6.1 C
București
luni, 2 decembrie 2024
AcasăȘtirile zileiFlorin Piersic a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Iaşiului

Florin Piersic a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Iaşiului

Cu umorul caracteristic, Florin Piersic a mărturisit celor prezenţi că i-ar plăcea ca în Piaţa Unirii, unul din simbolurile Iaşiului, să aibă o statuie, asemeni domnitorului Alexandru Ioan Cuza, şi să ofere autografe.

„E o onoare mare pentru mine să fiu Cetăţean de Onoare al Iaşiului. Sunt şi al Timişoarei, sunt şi al Clujului, dar nu ştiu cum să vă spun, aici mi-a plăcut tare pentru că eu în film l-am jucat pe Cuza Vodă. Şi uite-l pe Cuza Vodă aici lângă mine. Aţi văzut statuia? În ziua în care în locul statuii voi fi pus eu, ce mi-ar plăcea să fiu în locul statuii şi să stau aici 20 de ore din 24, dumneavoastră să-mi daţi o rentă lunară şi eu să stau şi să dau autografe. (…) Nu uitaţi că eu am fost şi sunt şi cetăţean al Iaşiului. Şi asta nu vă spun pentru că aveţi dumneavoastră un public extraordinar, că tot Iaşiul e nemaipomenit. Este! Am motive să vă spun asta pentru tot ceea ce am văzut şi am simţit în acest oraş”, a spus publicului Florin Piersic.

Florin Piersic a stârnit ropote de aplauze şi a fost aplaudat de sutele de persoane care au venit, miercuri seara, în Piaţa Unirii, pentru a viziona pelicula „Paraşutistul”, una dintre proiecţiile care îi sunt dedicate şi vor rula în Piaţa Unirii în fiecare dintre cele şase seri din cadrul celei de-a zecea ediţii a Festivalului Serile Filmului Românesc.

„Trebuie să vă mărturisesc, şi îmi place să vă spun, că eu sunt cel care am fost martor la spectacolele în care actorul principal pentru mine era Dem Rădulescu, Bibanul. Oriunde se ducea, spunea: ‘Eu m-am născut în oraşul ăsta!’. Lumea era fericită, că nu putea să se uite în buletinul lui, nu avea cum să ştie poporul unde s-a născut el. Lumea îl aplauda şi eu îi spuneam: ‘Cum de le-ai spus chestia asta, fir-ai a dracului vrăjeală?’, ‘Aşa trebuie să ştie toţi, că ne tragem din aceeaşi rădăcină!’, ‘Eu sunt de aici, din Pătârlagele’, spunea el. Lumea era înnebunită. Aşa făcea Bibanul. Eu nu pot să spun, stimate domnule primar, că m-am născut la Iaşi, dar sincer mă simt atât de legat de oraşul ăsta din cauza zecilor de ani pe care i-am trăit aici venind cu zeci, sute de spectacole. Pe vremea mea, orice premieră a Teatrului Naţional din Bucureşti trebuia să aibă loc şi la Timişoara, la Iaşi şi la Cluj. Ăsta era ordinul celui care era directorul TNB, academicianul Zaharia Stancu. Aşa am făcut eu cunoştinţă cu dumneavoastră. Cu dumneavoastră nu prea, pentru că sunteţi aşa de tineri încât pur şi simplu nu cred că găsesc pe cineva printre dumneavoastră să îşi aducă aminte de mine cum ieşeam de la Teatrul Naţional de aici din localitatea asta minunată care este Iaşiul. Mi s-a întâmplat după un spectacol, m-au luat în braţe şi m-au dus aşa până la hotelul Traian, că aici locuiam”, a spus Florin Piersic.

Marele artist a dat dovadă şi de o modestie desăvârşită atunci când directorul Serilor Filmului Românesc, Andrei Giurgia, i s-a adresat cu apelativul „maestre”.

„Să vă spun o poveste, scurtă. Eu am fost unul dintre cei care au fost invitaţi de fata maestrului Tudor Arghezi, marele nostru poet, la ei, pentru că a spus ‘Vreau să-l văd pe Piersic după ce l-am văzut în zeci de piese’. Şi m-am dus la Mărţişor. Aşa se cheamă vila lui Arghezi din Bucureşti. Când am ajuns, Arghezi mi-a ieşit în cale. Nu mi-a venit să cred că e aşa de mic. Când m-am apropiat, i-am spus: ‘Bună seara, maestre!’. ‘Mie să nu-mi spui maestre’… Zic: ‘De ce?’, ‘Pentru că dacă sunt 10 artişti la o masă şi strigi ‘maestre’, toţi întorc capul’. Şi de atunci am spus că dacă toţi sunt maeştri, cum şi astăzi e plin de maeştri peste tot, am spus că unui singur om pot să îi spun ‘Maestre’, maestrului regretat Radu Beligan. Pentru dumneavoastră, şi nu numai pentru dumneavoastră, pentru toţi, sunt Florin Piersic”, a spus auditoriului Florin Piersic.

Florin Piersic a mărturisit, totodată, că este impresionat de organizatorii şi voluntarii celei de-a zecea ediţii a Festivalului Serile Filmului Românesc.

„Mi-au plăcut foarte tare cei care ne înconjoară. Adică echipa lui Andrei Giurgia, tânără, dar excepţională. Măi, dacă vă ţin curelele şi voi mergeţi înainte şi iubiţi actorii români, printre care ne numărăm şi noi, cei care am venit aici, şi cei care vor urma, sunteţi extraordinari”, a mai afirmat el.

Unul dintre oamenii pe care i-a văzut în centrul Iaşiului i-a atras atenţia marelui actor Florin Piersic, după cum a mărturisit acesta.

„Am venit aici. Am trecut cu o maşină pe strada principală. În dreapta, mâine puteţi să vedeţi, un om în cârje care stă şi dă mâncare la porumbei, porumbeii vin la el şi îi ţine pe umăr, pe mână, şi din bucata aceea de pâine din care mânca, noi ne grăbeam, dar aş fi dat orice să ne oprim acolo şi să-l îmbrăţişez pe omul ăsta care are două cârje şi se îngrijeşte de porumbei. Trebuie să vă spun un singur lucru, nu am mai văzut, sau am văzut scene dintr-astea, dar cea mai frumoasă şi mai emoţionantă scenă am trăit-o astăzi când veneam spre dumneavoastră”, a spus Florin Piersic.

Timp de cinci zile, în cadrul celei de-a zecea ediţie a Festivalului Serile Filmului Românesc, ediţie dedicată lui Florin Piersic, vor fi prezentate 40 de producţii cinematografice şi 50 de evenimente, în prezenţa a peste 80 de invitaţi. În cadrul ediţiei din acest an a SFR vor fi şapte secţiuni: „Retrospectiva Florin Piersic”, „Cele mai bune filme ale anului 2018/2019”, „Centenar”, „Premieră”, „Documentar”, „Filme cu cei mai mulţi spectatori” şi Scurtmetraj – „S’Curte şi la FIX”.

„Retrospectiva Florin Piersic” include filmele „De-aş fi… Harap-Alb”, „Haiducii lui Şaptecai”, „Elixirul tinereţii”, „Pintea”, „Colierul de turcoaze” şi pelicula „Paraşutiştii”, care va fi proiectată în deschiderea festivalului. Toate aceste filme pot fi vizionate gratuit în fiecare seară a SFR în Piaţa Unirii. Pe lângă expoziţia „Florin Piersic ‘Reverenţă'”, în cadrul SFR vor mai fi expoziţiile „Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei şi artei populare româneşti” şi expoziţia aniversară SFR „Un deceniu de film românesc la Iaşi”.

În cadrul SFR sunt proiectate şi câteva documentare în premieră, printre care „Maria – inima României”, un film documentar despre tot ceea ce a însemnat Regina Maria pentru noi, filmul „Cap şi pajură” al lui Constantin Tănase, documentarul „Muzica rănilor de război”. Totodată, în cadrul SFR este prezentat marelui public şi primul film 3D documentar care s-a făcut în România: „Guvernul copiilor”, regizat de Ioana Mischie, despre cum văd tinerii, copiii, cum poate fi condusă această ţară într-un mod mai bun.

Pe lângă filme în premieră, în cadrul SFR sunt organizate şi o serie de alte evenimente – expoziţie de fotografie cu Florin Piersic de când era copil până la această vârstă, un cineconcert dedicat lui Dem Demetrescu, precum şi un concert cu Damian Drăghici & Brothers.

Cele mai citite

Ladislau Boloni, omagiu emoționant pentru Helmut Duckadam. „Parcă am primit o lovitură în inimă”

Decesul legendarului Helmut Duckadam a provocat un val de reacții emoționante în lumea fotbalului, inclusiv din partea fostului său coleg, Ladislau Boloni, care a...

Helmut Duckadam, „Eroul de la Sevilla”, a murit la 65 de ani

Helmut Duckadam, legendarul portar al Stelei și al echipei naționale, cunoscut drept „Eroul de la Sevilla” pentru performanța sa istorică din 1986, s-a stins...

Rareș Bogdan: Să ne ducem iar în braţele PSD înseamnă că nu am învăţat nimic şi că suntem complet cretini

Rareș Bogdan vrea în opoziție, după rezultatul de la alegerile parlamentare Europarlamentarul Rareș Bogdan cere conducerii PNL trecerea în opoziție, pentru cel puțin un an....
Ultima oră
Pe aceeași temă