15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiFermierii au protestat azi la sediul Ministerului Agriculturii. Ce-i cer ministrului

Fermierii au protestat azi la sediul Ministerului Agriculturii. Ce-i cer ministrului

Fermierii protestează public față de neincluderea despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară, aferente anului 2020, în proiectul legii bugetului.

Asociația spune, într-un comunicat, că ministrul Adrian Oros ar trebui să demareze de urgență consultări cu președintele PNL, Ludovic Orban, cu președinții celorlalte partide din coaliția de guvernare, cu președinții partidelor de Opoziție, pentru votarea, în unanimitate, a unui amendament la Legea Bugetului de Stat, care să includă aceste despăgubiri, atunci când proiectul va ajunge în Parlament. Cea mai simplă soluție ar fi menționarea ca aceste despăgubiri să fie plătite din Fondul de Rezervă al Guvernului.

„Nu există nicio o alternativă la votarea unui amendament pentru plata despăgubirilor de secetă. Orice discuție privind alte variante, nu reprezintă decât o tentativă de a-i amăgi pe fermieri. Oricine susține așa-numitele „măsuri alternative” nu face decât să prelungească suferința fermierilor români și îl face scăpat pe ministrul Oros de răspunderea publică în a-și respecta cuvântul dat în fața fermierilor. Pentru Asociația Forța Fermierilor, acest lucru este inacceptabil, noi nu ne târguim cu soarta agriculturii naționale. Despăgubirile trebuie acordate sau cineva va plăti un preț politic foarte mare, mai devreme sau mai târziu. Și noi nu ne dorim asta. Noi dorim să colaborăm cu toate partidele, și de la Putere și din Opoziție, și să cooperăm cu orice ministru al Agriculturii, ce este desemnat de decidentul politic. Reamintesc că noi nu avem revendicări politice, nu vrem demisia cuiva, nu dorim decât ca ministrul Agriculturii să își respecte cuvântul dat în fața fermierilor”, a declarat Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor.

Promisiune neonorată din partea ministrului agriculturii, Adrian Oros

Asociația spune că ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a promis, în nenumărate rânduri, în ultimele șase luni, în fața fermierilor, plata despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2020. Valoarea acestor despăgubiri se ridică la 1 miliard de lei (aproximativ 210 milioane euro) și banii ar urma să intre direct în economia reală, și prin efectul de angrenare, ar fi recuperați la buget prin plata de taxe și impozite, chiar până la finalul acestui an. Dacă acești bani nu vor fi plătiți către fermieri, pentru își putea plăti datoriile către furnizori și pentru a-și înființa culturile din acest an, deci pentru a reporni agricultura în 2021, apreciem că peste 30.000 de ferme din România, și mai mari și mai mici, vor intra în faliment. În concluzie: Despăgubirile de secetă nu sunt „pomeni”, nu sunt ajutoare sociale!

Protestul este autorizat de către Primăria Capitalei pentru maxim 40 de persoane.

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Marcel Ciolacu, despre inflație: “Reuşim să o ducem într-un trend descendent… suntem în drumul economic corect”

Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, subliniază că inflația are o tendință descendentă, iar acest lucru devine evident în fiecare lună. În plus, el...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă