11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăȘtirile zileiFără fum alb de la Patriarhie după vizita lui Iohannis

Fără fum alb de la Patriarhie după vizita lui Iohannis

La câteva ore a apărut comunicatul oficial al Patriarhiei Române, nu și al instituției Prezidențiale, ceea ce a dat naștere în spațiul public la o avalanșă de zvonuri și interpretări, unele aproape chiar de sfera teoriei conspirației.

Din comunicatul remis presei și publicului de către agenția oficială de presă a BOR aflăm că:

,, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a întâlnit marți, 16 februarie 2021, cu Președintele României, Klaus Iohannis.

Întrevederea a avut loc în jurul orei 13:00 la Reședința Patriarhală. Nu s-au oferit detalii publice despre discuțiile purtate.

„A fost o vizită firească la început de an, o întâlnire oficială în spiritul dialogului dintre două instituții importante ale societății românești pe temele actuale ale acesteia”, a declarat Vasile Bănescu.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei nu a luat parte la întâlnire.

„Președintele însuși nu a făcut nicio declarație în acest sens, ceea ce indică nu doar caracterul interinstituțional, ci și pe cel interpersonal al acestei întâniri”, a declarat Vasile Bănescu.

Patriarhul și Președintele s-au mai întâlnit public în luna martie a anului trecut, atunci când Klaus Iohannis a primit Premiul European „Coudenhove-Kalergi”.”

Din comunicat aflăm că nu este prima întâlnire a celor doi șefi ai celor două instituții foarte importante din România, lucru precizat parcă pentru a mai risipi din surpriza și misterul întrevederii.
Se precizează că a fost o întâlnire firească, la începutului anului, dar care a avut și un caracter interpersonal, în ciuda faptului că președintele Iohannis s-a arătat, în decursul timpului, rar spre deloc interesat de problemele și misiunea Bisericii Ortodoxe Române.

Motivul vizitei: vaccinarea?

Foarte probabil cei doi au discutat despre campania de vaccinare. Agenția de presă a BOR, Basilica, relata recent despre cazuri ale unor înalti ierarhi infectați cu coronavirus.

Iată un fragment din articolul de deschidere de pe Basilica, de marți:

„Cât timp am stat la terapie intensivă nu am dormit în nicio noapte mai mult de o oră sau două. Au fost nopți în care nu m-am odihnit absolut deloc”, retrăiește Episcopul Sălajului experiența de la ATI. „Realitățile de acolo, precum și tratamentul în sine, au constituit pentru mine un adevarat calvar”.
Deci, se pare că Biserica Ortodoxă Română tratează cu maximă seriozitate epidemia provocată de virusul Sars-Cov-2 în țara noastră.

Pentru a găsi un răspuns la motivul surprinzătoarei întâlniri de marți dintre Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, și Președintele României, Klaus Iohannis, putem arunca un ochi și pe comunicatul Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva Covid-19, de luni, 15 februarie 2021.

„Vineri, 12 februarie a.c., președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), col. dr. Valeriu Gheoghiță, și secretarul de stat din Ministerul Sănătății, vicepreședinte al CNCAV, dr. Andrei Baciu, s-au întâlnit cu reprezentanții Secretariatului de Stat pentru Culte, cu atribuții în combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Principalele teme dezbătute au vizat aspecte de interes privind campania de vaccinare împotriva COVID-19, precum și modalitățile de programare, beneficiile și importanța vaccinării în rândul populației.”

În cheia celor două texte de mai sus, vizita lui Iohannis are sens, BOR și puterea politică  trebuie să se sprijine reciproc în campania de vaccinare.

Cu toate acestea, din Dealul Patriarhiei nu a ieșit fum alb ieri. Astfel, un atac virulent la adresa instituției prezidențiale a venit din partea purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tănăsescu, într-o postare pe Facebook:

„Comunicare prezidențială praf.
Te apuci și anunți, de la nivelul cel mai înalt în stat, că cei mai importanți oameni din România se întâlnesc.
Evident, nu să joace șah. Cu certitudine, subiecte care vizează poporul.
După care, taci. Asurzitoare tăcere. Cinică. Deranjantă.
Ca și cum ce au discutat nu ne privește.
Misterul cel mai mare nu e ce au discutat, ci de ce ne-a mai anunțat….
Și nu cred în ruptul capului că Patriarhia nu ne-ar spune.
Probabil așa a solicitat Președintele.
Iar dacă KWJ s-a dus glonț la Patriarh, nu vă așteptați la ceva bun.
În contextul actual, mai mult ca sigur că e vorba de bani. Tăiați.
Catedrala, salarizare, proprietățile Bisericii.”

Administrația prezidențială a transmis cu greu, la 24 ore, de la întrevedere o informare publică 

” Către: ActiveNews
În atenţia domnului Valerian Stan,
Ca urmare a solicitării dumneavoastră telefonice, vă comunicăm următoarele informaţii:
Întâlnirea se înscrie în seria dialogurilor periodice pe care Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, le are cu Părintele Patriarh Daniel, care au ca subiect contribuţia Bisericii Ortodoxe Române la binele comun şi aprofundarea dialogului dintre Biserică şi autorităţile publice.
Preşedintele României apreciază intensificarea acestui dialog în ultima perioadă şi acţiunea BOR, alături de celelalte culte, la efortul de depăşire a pandemiei şi la reducerea impactului acesteia asupra celor în suferinţă şi nevoie.
Totodată, Preşedintele Klaus Iohannis a reiterat importanţa respectării măsurilor de siguranţă sanitară şi a continuării procesului de vaccinare, singurele modalităţi pentru revenirea la o viaţă normală.
Departamentul Comunicare Publică”, transmite Valerian Stan pe pagina de Facebook.

 

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă