Președintele Klaus Iohannis și soția sa Carmen au participat, vineri seara, la un eveniment dedicat zilei naționale a Statelor Unite, sărbătorită, anual, în data de 4 iulie, potrivit Agerpres.
Evenimentul a avut loc la ambasada SUA la București.
În acest context, șeful statului a descris Statele Unite drept un aliat solid şi un partener de nădejde, de care ne leagă o prietenie trainică, valori, principii şi interese comune, precum şi un ataşament puternic faţă de unitatea şi soliditatea familiei euroatlantice.
„SUA reprezintă, pentru România, un garant al securității sale. Un aliat solid și un prieten de care ne leagă o prietenie trainică, valori și principii comune”, a mai spus Klaus Iohannis.
„Parteneriatul strategic bilateral s-a dezvoltat continuu de la momentul lansării sale la Bucureşti, în urmă cu aproape două decenii. În acest an, am continuat să îl întărim împreună şi să îl diversificăm, pentru a servi cât mai bine intereselor noastre comune. Aşteptările noastre sunt ca acesta să crească în amplitudine şi profunzime, pentru a genera oportunităţi economice şi prosperitate pentru cetăţenii ţărilor noastre”, a spus şeful statului, în discursul susţinut la recepţia organizată de Ambasada SUA la Bucureşti cu ocazia Zilei Independenţei.
Klaus Iohannis a subliniat că un nivel fără precedent a fost atins în ceea ce priveşte cooperarea bilaterală în domeniul apărării şi securităţii.
„Am dus împreună la bun sfârşit proiectul strategic al sistemului de apărare antirachetă de la Deveselu, o contribuţie semnificativă la securitatea noastră comună şi a NATO şi un etalon incontestabil al excelenţei cooperării româno – americane. Aprofundarea colaborării în domeniul apărării şi securităţii va continua să fie prioritatea de vârf a Parteneriatului strategic. Beneficiile sale sunt circumscrise consolidării securităţii regionale şi euroatlantice”, a afirmat preşedintele României.
Şeful statului a punctat că România îşi va respecta angajamentele luate în cadrul NATO cu privire la securitatea colectivă şi va continua să coopereze cu SUA pentru menţinerea stabilităţii şi securităţii în regiune şi la nivel internaţional, inclusiv prin gestionarea noilor ameninţări.
„Summitul NATO de la Varşovia va trebui să ia decizii importante privind consolidarea apărării colective şi a posturii de descurajare a Alianţei şi asigurarea unei prezenţe aliate înaintate şi echilibrate pe întregul flanc estic, în raport cu provocările de securitate din regiune. Contăm pe aceeaşi colaborare susţinută şi privilegiată cu Statele Unite ale Americii, alături de alţi aliaţi, în transpunerea în realitate a deciziilor summitului”, a declarat el.
Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a vorbit despre parteneriatul dintre România și Statele Unite ale Americii, atât în domeniul securității la nivel mondial, cât și în ceea ce privește combaterea corupției, potrivit Agerpres.
„În această seară celebrăm şi forţa Parteneriatului strategic SUA – România şi legăturile noastre în calitate de aliaţi şi prieteni. În ultimul an, sub auspiciile parteneriatului nostru, am investit împreună în securitatea regiunii transatlantice prin finalizarea amplasamentului sistemului de apărare antirachetă de la Deveselu”, a declarat Hans Klemm.
Oficialul american a vorbit despre exerciţiile militare comune şi despre modul în care Statele Unite susţin România în lupta împotriva corupţiei.
„Membrii forţelor noastre armate au avut frecvent antrenamente comune, menite să descurajeze ameninţările la adresa României şi a regiunii Mării Negre. Soldaţii, membrii forţelor marine şi aeriene şi infanteriştii noştri au luptat împreună pe câmpuri de luptă aflate departe de România. Iar reprezentanţii instituţiilor noastre de aplicare a legii au avut o strânsă colaborare pentru a combate terorismul, proliferarea armamentului de distrugere în masă, pentru a pune capăt infracţionalităţii organizate, pentru a opri traficul de persoane şi de droguri şi a sprijini lupta României împotriva corupţiei”, a mai precizat ambasadorul american.
Totodată, Hans Klemm a vorbit și despre noi iniţiative în domeniul securităţii.
„Pentru a extinde şi mai mult parteneriatul nostru, anul acesta am lansat împreună noi iniţiative în domeniul securităţii cibernetice şi, cel mai promiţător, iniţiative menite să dubleze din nou promovarea colaborării noastre şi schimburile educaţionale de studenţi şi membri ai mediului academic din ştiinţă, tehnologie, educaţie şi cultură şi poate chiar energie, medicină şi cercetare în domeniul agricol”, a arătat diplomatul american.
La recepţia de Ziua Statelor Unite participă şi premierul Dacian Cioloş, membri ai Guvernului, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.