10.5 C
București
marți, 7 ianuarie 2025
AcasăSpecialZeci de mii de pelerini, așteptați la icoana făcătoare de minuni a...

Zeci de mii de pelerini, așteptați la icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, la Mănăstirea Nicula

La Mănăstirea Nicula sunt aşteptaţi zeci de mii de pelerini, la sărbătoarea Sfintei Maria. Oamenii sunt nerăbdători să se roage la icoana  făcătoare de minuni a Fecioarei Maria. Călugării au pregătit peste 20.000 de sarmale şi mai multe zeci de mii de felii de cozonac, potrivit Mediafax.

„Suntem 22 de pelerini, băieţi şi fete, dar şi oameni mai în vârstă, care am pornit în pelerinaj, pe jos, din Derşida, până la Mănăstirea Nicula, de care ne despart peste 150 de kilometri. Avem în urma noastră un cărăuş cu cai şi căruţă, care ne duce bagajele, iar în faţă avem o cruce, cu o coroană de flori şi un ştergar alb cu flori. «Norodul», cum i se spune grupului, a fost condus de oamenii din sat care au ieşit la porţi şi ne-au făcut cu mâna, adresându-ne urări să ajungem cu bine. Noi îi purtăm în rugăciunile noastre. Marţi a fost sărbătoare la noi în sat”, spune organizatorul pelerinajului grupului din satul Derşida, educatoarea Codruţa Chiş, care a precizat că pelerinajul la Mănăstirea Nicula repreznintă o tradiţie de peste 100 de ani.

Citește și: 10.000 de pelerini, aşteptaţi la Curtea de Argeş de Adormirea Maicii Domnului. Cum s-au pregătit autoritățile

Pe drum, pelerinii se roagă şi cântă pricesne, făcând doar popasuri pentru a lua mesele principale ale zilei, mâncând „din traistă bucate de post” sau la gazde.

În ultimii ani, autorităţile locale au interzis comercianţilor de alimente sau bunuri diverse să îşi desfacă marfa pe drumul din satul Nicula până la mănăstire, fiind permisă doar vânzarea de obiecte bisericeşti la intrarea în mănăstire.

Vineri, de la ora 12.00, va avea loc o procesiune care va începe la Biserica Sfântul Nicolae din Gherla. La procesiune vor participa ierarhi, preoţi şi credincioşi, care se vor îndrepta spre mănăstire în sunet de toacă şi în cântări duhovniceşti în cinstea Maicii Domnului. La procesiune va fi prezent şi mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ.

Programul mai cuprinde, de la ora 18.00, Vecernia cu Litie, oficiată de mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, PS Lucian al Caransebeşului şi PS Timotei al Spaniei şi Portugaliei. La ora 21.30, icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria va fi scoasă din biserică, iar la ora 22.00 va avea loc Utrenia şi Prohodul Maicii Domnului. În jurul orei 2.00 va avea loc înconjurul bisericii cu icoana.

Sâmbătă, de sărbătoarea de Sfânta Maria, începând cu ora 9.00, va fi oficiată slujba de Liturghie, oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ.

Pelerinii din Derşida vor ajunge la Mănăstirea Nicula în cursul nopţii de joi şi se vor ruga la Icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.

Şi un grup de circa 20 de credincioşi din comuna Cătina, judeţul Cluj, va participa, vineri, la o procesiune care va porni din municipiul Gherla, până la Mănăstirea Nicula.

„Vor fi 20 de tineri îmbrăcaţi în costume populare, care vor pleca la Nicula. Din Cătina vom merge cu un microbuz până la Gherla, de unde vom merge pe jos în procesiune alături de alţi credincioşi şi de preoţi. Vom rămâne peste noapte la mănăstire şi ne vom întoarce sâmbătă după Liturghie”, a spus preotul ortodox din Cătina, Gheorghe Ilovan.

Icoana Maicii Domnului de la Nicula fost pictată în anul 1681 de către preotul ortodox Luca, din comuna Iclod, judeţul Cluj, la cererea şi pe cheltuiala nobilului român Ioan Cupşa din Nicula, care a donat-o, ulteror, bisericii din sat. Icoana a fost pictată pe lemn de tei, are înălţimea de 86 de centimetri, lăţimea de 65 de centimentri, iar grosimea scândurii este de doi centimetri.

Primele atestări ale minunilor săvârşite de icoana Fecioarei Maria datează din februarie 1699, când icoana a început să lăcrimeze timp de trei săptămâni. De-a lungul timpului, reprezentanţii Mănăstirii Nicula au consemnate cazuri de persoane care sufereau de diverse boli şi care s-au vindecat după ce s-au rugat şi au atins icoana.

Cele mai citite

Amenzi rutiere trimise acasă: Sistemul e-SIGUR, implementat deja pe trei drumuri din România

Poliția Română a lansat sistemul e-SIGUR, care permite sancționarea șoferilor ce depășesc limitele de viteză fără a mai fi opriți în trafic. Camerele radar mobile...

Aproape două milioane de români își sărbătoresc onomastica de Sfântul Ioan Botezătorul

În Bucovina, se împodobesc brazi la porțile celor care poartă numele Ion Marți, în ziua Sfântului Ioan Botezătorul, peste 1,9 milioane de români, serbează onomastica,...

Barcelona vizează patru atacanți! Transferul salvator al iernii?

Catalanii sunt în căutarea unei soluții ofensive pentru flancul stâng, iar nume mari precum Luis Diaz și Rafa Leao sunt pe lista priorităților. Barcelona, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă