12 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialUPDATE. Cine sunt DENUNȚĂTORII. Voiculescu, acuzat de 7 acte de ȘANTAJ, fapte...

UPDATE. Cine sunt DENUNȚĂTORII. Voiculescu, acuzat de 7 acte de ȘANTAJ, fapte asemănate de procurori cu „taxa de protecție contra denigrării prin presă”. El contestă controlul judiciar. Poliția i-a luat arma și cartușele

UPDATE. Contestația lui Dan Voiculescu privind controlul judiciar va fi judecată de Tribunalul București în 8 iulie, conform B1 TV.

UPDATE. Poliția i-a luat arma și cartușele lui Dan Voiculescu.

UPDATE. Dan Voiculescu a contestat la instanța de judecată controlul judiciar impus de DNA. El s-a prezentat, vineri la prânz, la sediul IPJ Ilfov, procedură de verificare impusă de instituția controlului judiciar . La plecare, Voiculescu a refuzat să vorbească cu jurnaliștii.

UPDATE: Voiculescu, implicat în șantajarea a trei oameni de afaceri pentru a încheia contracte de publicitate. În caz contrar, trusturile de presă ar fi declanșat  campanii de denigrare .

Una dintre victime ar fi omul de afaceri Nelu Iordache, care i-ar fi dat 900.000 de euro pe contracte de publicitate. Celelalte două victime ar fi Octavian Crețu și Nicolae Palfi, acționari la Romaqua Group. Unul dintre cei doi ar fi cedat șantajului, spun surse judiciare. Trusturile lui Voiculescu ar fi dus o campanie extrem de agresivă la adresa omului de afaceri Octavian Crețu.

        Procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar, începând cu data de 3 iulie 2014,  față de  inculpatul Dan VOICULESCU, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de şantaj prin constrângere în scopul dobândirii, în mod injust, a unui folos patrimonial (7 acte materiale). Controlul judiciar inseamnă că Voiculescu nu poate părăsi țara; înseamnă că periodic trebuie să se prezinte la Poliție, trebuie să anunțe procurorul când pleacă din localitate.

Ce a făcut Voiculescu, direct sau prin intermediari

Potrivit DNA, Dan Voiculescu ar fi constrâns trei oameni de afaceri să încheie contracte de publicitate, în caz contrar urmând a fi denigrați de trusturile de presă controlate de omul de afaceri. Unul dintre cei șantajați  ar fi Nelu Iordache, care ar fi încheiat cinci  contracte de publicitate și ar fi plătit 900.000 de euro. Denunțurile și capetele de probe au fost depuse astăzi la DNA.

Aceste noi fapte nu au legătură cu șantajarea RCS&RDS; este un dosar nou.

La ieșirea din DNA, Voiculescu a susținut că nu-i cunoaște pe denunțători, că sunt declarații mincinoase, făcute azi la DNA.

Contracte de publicitate pentru ca ANTENELE să nu declașeze campanii de discreditare

Potrivit procurorilor anticorupție, VOICULESCU DAN a ameninţat direct, sau prin intermediari, oameni  de afaceri şi administratori a trei companii că, în situaţia în care nu vor încheia contracte de publicitate cu trustul de presă pe care în fapt îl conduce, va declanşa o agresivă campanie de discreditare.

Sub această ameninţare, unul dintre oamenii de afaceri, denunţător în cauză, i-a achitat lui VOICULESCU DAN suma totală  de 900.000 euro sub forma a cinci contracte de publicitate, încheiate cu trusturile de presă aparţinând  acestuia.

Un al doilea om de afaceri, denunţător la rândul său,  deşi s-a simţit direct şi puternic ameninţat, a refuzat categoric să cedeze şantajului, amenințării şi constrângerii, aşa încât,  trustul controlat de inculpat a declanșat un atac mediatic susținut la adresa firmei acestui om de afaceri . Al treilea, ar fi cedat si el.

Procurorii: contractele de publicitate erau în realitate "taxe de protecție" împotriva denigrării

           Potrivit probelor administrate în cauză, în perioada 2007, 2008, 2011, 2012,   inculpatul  Voiculescu Dan, sub pretextul îmbunătăţirii şi menţinerii capitalului de imagine, a cerut unuia dintre denunţători încheierea unor contracte de publicitate care," în realitate, erau taxe de protecţie împotriva denigrării".

Ca modalitate de abordare folosită de către  Voiculescu Dan, acesta  le-a prezentat denunţătorilor (oameni de afaceri) faptul că este necesar să acorde o atenţie deosebită  sporirii capitalului de imagine al firmelor lor prin intermediul trustului de presă INTACT MEDIA şi a subliniat că lipsa promovării în media a activităţii companiilor lor riscă să aibă efecte dezastruoase din punct de vedere financiar, respectiv, că orice eveniment referitor la activitatea firmei va fi prezentat într-un mod negativ exagerat, nu doar sub formă de ştiri, ci sub formă de dezbateri televizate, gen talk-show, pe posturile de televiziune ANTENA 1 sau ANTENA 3.

  În cauză, sunt îndeplinite exigenţele procedural-penale privind luarea măsurii controlului judiciar, aceasta fiind necesară în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii inculpatului  VOICULESCU DAN de la urmărirea penală şi al prevenirii săvârşirii de către acesta a unor noi infracţiuni de şantaj.

Cum trebui Voiculescu să respecte condițiile impuse de DNA prin controlul judiciar

     Pe timpul cât se află sub control judiciar, Dan Voiculescu trebuie să respecte următoarele obligații:

– să se prezinte la organul de urmărire penală;

– să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei;

– să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat;

-să nu părăsească teritoriul României, altfel decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului;

-să nu se apropie de denunţători, de martori şi să nu comunice cu aceste persoane direct sau indirect pe nicio cale;

       Procurorii i-au atras atentia lui Dan Voiculescu de faptul că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

–-

Dan Voiculescu este SUSPECT  într-un nou dosar penal pentru fapte conexe celor de corupție. Procurorii au început urmărirea penală față de Dan Voiculescu. Surse judiciare spun că nu s-ar impune reținerea lui Dan Voiculescu.

Sesizarea ar fi fost înregistrată azi la DNA și tot astăzi s-au primit și probe, între care probabil și interceptări, iar procurorii au fost prompți pentru a nu mai fi criticați de unele televiziuni că au nevoie de cinci zile de la sesizare pentru a începe investigațiile, spun sursele României Libere.

Acest NOU dosar  NU ar avea legătură nici cu terenul de 2600 hectare arendat de la ADS, nici  cu dosarul "Bercea-Mircea Băsescu- Marian Căpățână", au declarat pentru România Liberă surse judiciare. Anchetatorii țin secret motivele pentru care au început urmărirea penală într-un nou dosar în care liderul PC este suspect. Este posibil ca în acest caz să fie audiate și alte persoane care urmează a fi aduse la DNA.

–––

UPDATE. Dan Voiculescu a fost citat la DNA pentru a fi audiat într-un NOU dosar penal, spun surse judiciare. Anchetatorii nu au spus în ce dosar este audiat. Avocatul Gheorghe Mateuț l-a însoțit pe Voiculescu la sediul DNA. Încă nu se știe dacă Voiculescu are calitate de suspect sau de martor.

Citarea lui Voiculescu la DNA vine în contextul în care Marian Căpățână, coinculpat în dosarul de trafic de influență al lui Mircea Băsescu, a declarat în fața instanței că liderul PC ar fi dat familiei lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, suma de 1.000.000 de euro pentru a-l compromite pe președintele Traian Băsescu.

De asemenea, tot în aceste zile a revenit pe agenda publică subiectul arendării de suspecte de la Agenția Domeniilor Statului,  de către o societate controlată de Voiculescu, a circa 2600 hectare de teren de cea mai bună calitate de la institutul de cercetare Băneasa – Giurgiu, subiect despre care România Liberă a relatat încă din 2006. Contractul cadru a fost încheiat în 2001, când ministru al Agriculturii era Ilie Sârbu, socrul premierului Victor Ponta, și a fost reînoit în 2013, în mandatul ministrului PC Daniel Constantin.

Dan Voiculescu este judecat în două dosare și anume în dosarul "Șantajul Antenei Goup" și în dosarul "Privatizarea frauduloasă a ICA"

În dosarul "Șantajul", Dan Voiculescu este inculpat alături de fiica sa, Camelia, de directorul general al Antena, Sorin Alexandrescu și de alte persoane. În rezumat, e vorba de șantajarea RCS&RDS pentru  obținerea unui contract în valoare de 35 de milioane de euro. Dosarul este în faza de început al judecății.

În dosarul "Privatizarea ICA- prejudiciu 60 de milioane de euro", judecarea e în recurs, iar sentința finală va fi dată peste cel mult câteva termene. Acest dosar este judecat de șase ani; în decembrie intervine termenul de prescripție ceea ce înseamnă că inculpații din dosarul ICA nu mai răspund pentru faptele lor. În acest dosar, Voiculescu a fost condamnat de prima instanță la 5 ani închisoare. La recurs, procurorii DNA au cerut pedeapsa maximă de 12 ani închisoare pentru spălare de bani.

Cele mai citite

Ministrul Apărării demontează mitul pensiilor uriașe din armată

Angel Tîlvar afirmă că cele mai mari pensii aparțin magistraţilor militari Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvar, a declarat că pensia medie pentru un soldat gradat...

Horoscop 9 ianuarie 2025. Astrele le aduc un context diversificat celor 12 semne zodiacale

Horoscop 9 ianuarie 2025. Astrele le aduc un context diversificat celor 12 semne zodiacale, cu provocări și oportunități care variază în funcție de fiecare...

Uniunea Europeană, gata să contracareze măsurile protecționiste, inclusiv posibilele decizii ale lui Trump

Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să se apere împotriva politicilor comerciale protecționiste, inclusiv în cazul unui eventual nou mandat prezidențial al lui Donald...
Ultima oră
Pe aceeași temă