Două posturi de televiziune din România au transmis o nouă înregistrare video cu fostul deputat Sebastian Ghiţă, în care mogului IT, acum fugar, susține că a avut o legătura strânsă de prietenie cu generalul SRI Florian Coldea. Totodată, omul de afaceri, urmărit în patru dosare penale, a menționat că "binomul" Coldea – Kovesi îl are "prizonier" pe preşedintele Klaus Iohannis, aflat sub ameninţarea unor dosare penale atât pe numele său, cât şi al soţiei sale, Carmen Iohannis.
UPDATE 22.30: Purtătorul de cuvânt al SRI a refuzat să comenteze situaţia creată de noua înregistrare a fostului deputat Sebastian Ghiţă.
”Deocamdată nu comentăm. Dacă SRI va avea un punct de vedere, vom face public acest aspect. Deocamdată se face o evalauare”, a spus, pentru evz.ro, Ovidiu Marincea.
UPDATE 22.00: Acționarul EVZ, Dan Andronic, a confirmat parțial, pentru Evenimentul Zilei, declarațiile lui Sebastian Ghiță. El a spus că, după alegerile din 2009, s-a întâlnit cu Florian Coldea pe aeroportul din Istanbul, la check-in, dar a menționat că nu a reținut dacă a fost şi Ghiță de față, deoarece pe atunci nu îl cunoştea. Dan Andronic a precizat că a găsit biletele de avion de la acel moment si că sunt din 2010, luna februarie, dar a refuzat să ofere mai multe detalii, pentru că ”este o anchetă a Parchetului General sau a SRI în derulare”.
”Într-adevăr, m-am întâlnit cu Sebastian Ghiță și cu Florian Coldea pe aeroportul din Istanbul. Am urcat în același avion. Nu am vorbit cu el. Florian Coldea nu a fost cu soția. Nu vreau să dau mai multe detalii pentru că e o anchetă a Parchetului și a SRI. Dacă voi fi chemat, voi da mai multe detalii. Nu-mi aduc aminte dacă i-am spus lui Traian Băsescu și dacă mi-aș aduce aminte nu v-aș spune.”, a spus Dan Andronic, patronul EVZ, la B1 TV.
În materialul video difuzat de România Tv şi Antena 3, Sebastian Ghiţă afirmă că a petrecut mai multe vacanţe împreună cu Florian Coldea şi cu familiile în străinătate, sugerând că acesta din urmă se ferea ca Traian Băsescu, atunci preşedintele României, să afle despre situaţie.
"Poate vă întrebaţi de ce am făcut toate aceste dezvăluiri şi de ce am avut curajul să spun ceea ce cred eu că s-a stricat în România în ultimii ani şi cine sunt cei care în opinia mea sunt vinovaţi. Am făcut-o pentru că deja lucrurile avansează galopant spre un fel de teroare căreia nimeni nu-i va mai putea rezista.
În ultima apariţie v-am prezentat mai multe date despre relaţiile cu Coldea şi Kovesi. Am să mă concentrez pe legătura cu Florian Coldea. La începutul lui 2010 în debutul lunii februarie am fost împreună cu familiile în Seychelles, doar noi. Era înainte de congresul PSD şi am hotărât să mergem într-o vacanţă, înt-o insulă exotică. Am stat împreună şi se poate verifica uşor. Am stat la Hilton Seychelles SPA. Dintr-o întâmplare am găsit acasă pliantul de la hotel. Am stat 10 zile şi îmi aduc aminte că îl rugam să-l ajute pe Ponta să câştige alegerile PSD, însă Coldea îmi spunea că Băsescu nu-l vrea pe Ponta. Diaconescu, Geoană, oricine, dar să nu ajungă Ponta la PSD a fost mesajul.
Dan Andronic de la EVZ poate să confirme că ne-am intersectat la întoarcere pe aeroportul din Istanbul. Atunci a stat de vorbă la îmbarcare în avion şi cu mine şi cu Coldea. Florian Coldea s-a speriat de Andronic şi deşi avea bilet la business s-a dus la clasa economic. Îi era frică să nu afle Băsescu cu cine a fost în excursie", a arătat la România TV Sebastian Ghiţă.
Sebastian Ghiţă a prezentat şi ceea ce el a numit „dovezi” dintr-una din vacanţele pe care le-ar fi petrecut cu generalul SRI, fotografii și o factură de hotel. (VEZI GALERIA FOTO)
"Nu a fost singura vacanţă cu Coldea. În octombrie 2012 am fost Vasile Dîncu şi cumnatul meu Cristi Anastasescu în Toscana la o vilă. Fac toate aceste lucruri că îmi credibilizează spusele. Rezultatul celor 10 ani de teroare a fost aducerea lui Iohannis la putere împreună cu tehnocraţii lui Cioloş de la Bruxelles. Iohannis este prizonierul lui Coldea şi lui Kovesi. Îi e frică de ce dosare îi pot face lui Carmen Iohannis. Ameninţarea planează şi asupra preşedintelui. De 10 ani Coldea şi Kovesi conduc SRI şi Parchetele şi se sprijină recipro. Anihilează orice ameninţare la adresa lor. Cred că românii au votat împotriva lui Coldea şi Kovesi", a mai adăugat deputatul fugar.
Fostul deputat Sebastian Ghiţă a precizat anterior, la postul TV pe care îl controlează, România TV, că generalul SRI Florian Coldea l-ar fi ameninţat pe fostul premier Victor Ponta în cazul în care finalizează proiectul autostrăzii Comarnic-Braşov.
Dosarele lui Sebastian Ghiță
În 31 martie, procurorii DNA Ploieşti l-au pus sub control judiciar pe cauţiune, în al patrulea dosar în care acesta este urmărit penal pentru corupţie, cauţiunea fiind stabilită la aproximativ 13 milioane de euro, reprezentând a zecea parte din averea estimată a parlamentarului.
În aprilie 2016, procurorii DNA Ploieşti au admis cererea deputatului Sebastian Ghiţă de constituire a cauţiunii în limita sumei de 59 milioane de lei, după ce parlamentarul a depus garanţii reale imobiliare şi mobiliare asupra mai multor bunuri imobile, bunuri mobile reprezentând echipamente ce aparţin unei societăţi comerciale şi opere de artă, toate în valoare de 86 milioane de lei.
În acest al patrulea dosar, Sebastian Ghiţă este acuzat de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, două infracţiuni de dare de mită, şantaj, cumpărare de influenţă şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere. În caz sunt judecaţi mai mulţi politicieni, poliţişti şi procurori de rang înalt din judeţul Prahova, fiind trimişi în judecată procurorul Liviu Tudose, adjunctul şefului Parchetului Curţii de Apel Ploieşti, procurorul Aurelian Mihăilă, fostul adjunct al aceluiaşi parchet, Constantin Ispas, fostul şef al DGA Prahova şi Viorel Dosaru, fostul şef al Poliţiei Prahova.
În acest dosar, un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis, în 16 decembrie, cererea fostului deputat de ridicare a interdicţiei de părăsire a ţării „Fără încuviinţarea organului competent”, aceasta fiind una dintre obligaţiile din cadrul controlului judiciar. Decizia nu este definitivă şi a fost contestată de procurorii DNA Ploieşti la Completul de cinci judecători al ICCJ.