7.3 C
București
marți, 24 decembrie 2024
AcasăSpecialUn avion spion al Rusiei a fost detectat de fregata românească Regina...

Un avion spion al Rusiei a fost detectat de fregata românească Regina Maria

Un avion spion al Rusiei, care monitoriza navele NATO din Marea Neagră, a fost detectat astăzi de echipajul fregatei românești Regina Maria.

Militarii români au observat aeronava rusească la circa la 40 de kilometri în apele internaționale, zburând la peste 3000 de metri altitudine.

Avionul IL-20 a survolat întreaga flotă NATO, timp de trei minute, apoi s-a îndepărtat.

Nava Regina Maria face parte din gruparea NATO Standing Maritime Group-2 (SNMG-2), care execută, în această lună, un exercițiu în Marea Neagră.

Citește și: În Marea Neagră, avioanele Rusiei folosesc navele NATO ca ţinte de antrenament

Din SNMG-2 fac parte crucişătorul american USS Vicksburg (navă comandant), patru fregate din România, Canada, Turcia și Italia, precum și o navă auxiliară din Germania.

Alături de navele SNMG-2, la exercițiu participă, în aceste zile, alte cinci nave românești – fregata Mărășești, două corvete și două nave purtătoare de rachete, precum și trei avioane de luptă MiG 21 LanceR ale Forțelor Aeriene Române.

IL-20 este utilizat frecvent împotriva NATO

Incidentul de astăzi, din apele internaționale ale Mării Negre, nu este primul în care este implicat un avion spion rusesc. În anul 2011, o aeronavă de același tip, IL-20, a fost interceptată de poliția aeriană a NATO deasupra Lituaniei (vezi foto).

Avionul NATO, de tip JAS 39 Gripen, aparținea Forțelor Aeriene ale Cehiei, care realizau în acea perioadă protecția spațiului aerian al Țărilor Baltice.

Chiar în acest an, la 23 ianuarie, un alt avion rusesc IL-20 a fost interceptat de avioane de luptă Typhoon ale NATO deasupra Mării Baltice.

IL-20 reprezintă versiunea militară a avionului de pasageri sovietic IL-18.

Aparatele IL-20 nu au armament la bord, fiind destinate doar misiunilor de spionaj. Raza lor de acțiune depășește 3500 de kilometri.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Sonda NASA a ajuns la cea mai mică distanță de Soare din istorie

Sonda revoluționară Parker Solar Probe a NASA a intrat în istorie marți, zburând mai aproape de Soare decât orice altă navă de acest fel,...

Programul băncilor în perioada sărbătorilor de iarnă: ce trebuie să știți pentru 24 decembrie – 7 ianuarie

În perioada sărbătorilor de iarnă, majoritatea băncilor își adaptează programul de lucru, iar multe dintre sucursale vor fi închise în zilele de 25 decembrie,...

PSD pregătește schimbarea la conducerea ANS. Thomas Moldovan, în locul Elisabetei Lipă

Elisabeta Lipă nu mai poate conduce Agenția Națională pentru Sport, după ce a fost aleasă deputat, iar PSD îl pregătește pe Thomas Moldovan, fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă