20.3 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialTariceanu cere retragerea din Irak

Tariceanu cere retragerea din Irak

Disputa politica intre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria s-a mutat, mai nou, pe terenul delicat al prezentei trupelor romanesti in Irak. Liberalii au anuntat, ieri, la sediul central al partidului, ca propun retragerea trupelor din Irak, invocand pierderile de vieti omenesti. Propunerea PNL a fost lansata fara consultarea presedintelui Traian Basescu.

Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, a fost mandatat de conducerea PNL sa propuna CSAT retragerea soldatilor romani din Irak, a anuntat, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu, la finalul unei sedinte extraordinare a Biroului Permanent Central. Tariceanu a sustinut ca propunerea i-ar fi apartinut ministrului Apararii, Teodor Atanasiu, in virtutea prerogativelor legale, legate de stabilirea numarului de soldati pe care Romania ii trimite in misiuni in strainatate. Tariceanu a recunoscut ca a fost luat in calcul “impactul pe care l-au avut in randul opiniei publice accidentele succesive care au avut loc in Irak si in Afganistan”. “Pierderile de militari incep sa devina ingrijoratoare si ele sunt insotite si de un numar din ce in ce mai mare de oameni care raman invalizi pe viata”, a fost una din explicatiile oferite de prim-ministru.
Tariceanu a invocat in sprijinul propunerii liberale si tendinta de retragere a trupelor din Irak existenta la nivelul unor tari ale Uniunii Europene. Printre exemplele mentionate a fost si cel al Italiei, in conditiile in care trupele romanesti din Irak se afla sub comanda celor italiene.
Biroul Permanent Central a acceptat, in unanimitate, propunerea de retragere a trupelor din Irak. Seful Executivului a precizat ca Romania va continua sa isi asume obligatiile de tara membra NATO, va participa la misiunile desfasurate ca urmare a unei decizii NATO, ONU sau UE, insa celelalte misiuni vor fi incheiate.
Tariceanu a sustinut ca la luarea deciziei s-a tinut seama si de faptul ca exista o componenta de ordin financiar in desfasurarea operatiunilor respective. Premierul a insistat pe faptul ca partea financiara este “extrem de apasatoare”. Si la acest capitol Tariceanu a tinut sa puncteze, promitand ca sumele respective vor fi folosite pentru dezvoltarea economica a Romaniei.

Liberalii nu l-au anuntat pe Basescu

Cu toate ca, in calitate de sef al statului, Traian Basescu este presedintele CSAT, liberalii nu l-au anuntat de intentia lor. Intrebat de ziaristi daca s-a consultat cu seful statului, Tariceanu a evitat un raspuns deschis, dar a recunoscut ca nu a facut acest lucru. “Presedintele va fi informat ca urmare a deciziei pe care am luat-o. Este prevazut in lege ca ministrul Apararii sa inainteze aceasta propunere CSAT-ului, or, presedintele Traian Basescu este seful CSAT si pe acest subiect putem sa purtam o discutie”. Tariceanu a anuntat si ca “partea americana va fi informata de indata”, prin intermediul Ambasadei americane la Bucuresti si al Ministerului de Externe.
Pe de alta parte, Atanasiu a precizat ca zona in care actioneaza trupele noastre din Irak se afla in zona de responsabilitate a trupelor britanice, iar soldatii nostri sunt subordonati trupelor italiene. “Primele discutii le-am purtat cu Marea Britanie”, a mentionat Atanasiu. “Am avut discutii inca de la data la care Italia ne-a anuntat despre retragerea trupelor sale din Irak si am discutat despre posibilitatea ca si Romania sa-si retraga trupele”, a spus ministrul Apararii. De asemenea, Atanasiu l-a informat si pe ministrul italian al Apararii. “Nu trebuie sa va imaginati ca italienii si britanicii vor afla de la televizor, ei au fost anuntati. Atunci o puneam sub forma de probabilitate, acum o punem sub forma de decizie politica a Ministerului Apararii Nationale si a Guvernului Romaniei de a propune CSAT si apoi, probabil, Parlamentului aceasta retragere”, este explicatia oferita de Atanasiu.

Megasondaj PNL

Propunerea va fi inaintata CSAT-ului si, ulterior, Parlamentului. Tariceanu a spus ca o astfel de decizie nu trebuie sa fie surprinzatoare, pentru ca prezenta trupelor in Irak este nepopulara si trebuie tinut cont si de aceste considerente. Premierul Tariceanu a recunoscut ca lansarea propunerii are o componenta puternica de imagine: “Propunerea vine in contextul in care mai multe tari planuiesc retragerea trupelor. Nu este o decizie care sa fie surprinzatoare, inclusiv americanii doresc o dezangajare din Irak; aceasta prezenta in Irak este extrem de nepopulara, inclusiv in America. Nu mai vorbesc de Uniunea Europeana. Nici in Romania nu se bucura de simpatie si trebuie sa tinem cont de aceste considerente si sa ne reorientam deciziile pe prioritatile interne”, a spus Tariceanu.
Pe de alta parte, potrivit unor surse liberale, la nivelul PNL este in desfasurare un sondaj de opinie, care a cuprins inclusiv intrebari referitoare la prezenta trupelor. Sondajul are o particularitate: are cateva zeci de mii de subiecti si de aici PNL isi va extrage temele de atac. Chiar daca sondajul este in lucru, semnalele sunt clare: in favoarea retragerii.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Renunțarea la sobele cu lemne, inepții. “Cu ce să ne încălzim? Curent electric? Ăla pe care am ajuns să îl importăm la prețuri astronomice?”,...

Partidul S.O.S al Dianei Șoșoacă susține că românii nu se pot încălzi cu "curentul electric importat la prețuri astronomice", ci este nevoie de sobele...

Doi jucători din Premier League, în vârstă de 19 ani fiecare, arestați pentru viol

Premier League este fără îndoială unul dintre cele mai prestigioase și urmărite campionate de fotbal din întreaga lume, însă, în ciuda renumelui său și...

Rețea pakistaneză de trafic de migranți, destructurată în România

O investigație transfrontalieră condusă de Poliția Română (Poliția Română), sprijinită de Europol și la care au participat poliția austriacă (Landeskriminalamt Salzburg) și Forțele carabinierilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă