-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialSabin Orcan: Amnistia și grațierea nu rezolvă problema supraaglomerării din pușcării, pentru...

Sabin Orcan: Amnistia și grațierea nu rezolvă problema supraaglomerării din pușcării, pentru că foarte mulți corupți au deja pedepse cu suspendare

Sabin Orcan, directorul editorial al ziarului România Liberă, a deschis dezbaterea organizată duminică seară la B1 TV pe tema legii grațierii cu o întrebare delicată.

Dacă se grațiază pedepsele condamnaților care au pedepse cu suspendare – cum este cazul foarte multor politicieni penali – cum rezolvă această grațiere problema supraaglomerării din penitenciare? – s-a întrebat Sabin Orcan.

Ideea că grațierea este necesară pentru a descongestiona pușcăriile este prezentă în expunerea de motive a proiectului de Ordonanță de Urgență pe care l-a pregătit ministrul Justiției, a precizat Sabin Orcan.

"Este o idee ipocrită, care nu rezolvă nimic din ce au scris în expunerea de motive", a confirmat Sorin Ioniță, reprezentantul organizației Expert Forum, invitatul lui Sabin Orcan în emisiunea de la B1 TV.

"Oamenii protestează contra urgenței. Faceți o lege bine scrisă și dați-o la Parlament, poate se va aproba dar nu de urgență ci în șase luni", a spus Sorin Ioniță.

"Interesul personal primează. Iar acum primează interesul personal al președintelui partidului, domnul Dragnea", a explicat europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justiției, în emisiunea lui Sabin Orcan. "Trebuie depus un proiect de lege în Parlament, nu un proiect de Ordonanță de Urgență. De ce Ordonanță de Urgență? Și nu trebuie modificat Codul Penal", a susținut Monica Macovei.

Sabin Orcan a prezentat o statistică potrivit căreia penitenciarele din România sunt, într-adevăr, supraaglomerate cu deținuți, cea mai mare problemă, din acest punct de vedere, fiind la închisoarea din Satu Mare, care are un grad de ocupare de peste 200 la sută.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...

UE analizează piețele agricole post-invazie în Ucraina: măsuri urgente pe masa Consiliului Agricultură și Pescuit

Miniștrii Agriculturii pregătesc strategii pentru 2025 la reuniunea Consiliului UE de la Bruxelles Miniștrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc luni, la...

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...
Ultima oră
Pe aceeași temă