3.7 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialRomânia, ţara rromilor?

România, ţara rromilor?

Proiectul lui Silviu Prigoană prin care denumirea de „rom” este înlocuită cu „ţigan” a fost aprobat de Comisiile pentru drepturile omului şi egalitate de şanse din Senat. În aceste condiţii, reprezentanţii organizaţiilor rrome avertizează că vor relua protestele. Reporterii românialiberă.ro au ieşit pe stradă încercând să afle care este părerea oamenilor despre revenirea la denumirea de ţigan.

România, ţara rromilor

Cei mai mulţi dintre ei sunt de părere că revenirea la denumirea de ţigan este un lucru bun pentru imaginea României pe plan internaţional. Pentru străini, România a devenit ţara romilor, aşa cum declară un cetăţean marocan stabilit în ţara noastră. Din această cauză, românii au fost de multe ori discriminaţi. Dan (25 de ani) lucrează ca programator şi povesteşte că străinii din Spania şi Italia cu care a vorbit pe internet l-au acuzat că este hoţ când au aflat că este din România.

Denumirea de rrom, discriminatorie pentru români

Pentru Victor, un tânăr de 23 de ani, denumirea de rrom este discriminatorie pentru români. „Din câte ştiu, termenul rrom înseamnă om, deci ceea ce încearcă rromii să transmită este că românii nu sunt oameni? Nu mi se pare normal”, spune Victor.

Mai importantă schimbarea de comportament

Mai important decât schimbarea denumirii este schimbarea comportamentului membrilor acestei etnii, crede Alexandra (25 de ani) de profesie avocat. De aceeaşi părere este şi Sorin (29 de ani). „Dacă eşti cinstit şi munceşti, nu mai contează cum te numeşti. Eu nu o să îmi reneg niciodată originea, indiferent ce s-ar spune despre români în străinătate”, spune Sorin, care este şofer.

Alte reacţii oficiale

ActiveWatch, Agenţia de Monitorizare a Presei, şi-a exprimat indignarea faţă de avizul favorabil dat de comisiile permanente din Senat proiectului de lege iniţiat de Silviu Prigoană.

„Considerăm că acest aviz, ca şi proiectul în sine, încalcă drepturile constituţionale ale minorităţii rome din România. Constituţia României stabileste, prin articolul 6, alin.1, dreptul minorităţilor de pe teritoriul României de a-şi exprima liber identitatea etnică, în toate formele ei: Statul recunoaşte şi garantează persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale dreptul la păstrarea, dezvoltarea şi la exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase”, au declarat reprezentanţii ActiveWatch.

Urmăriţi mai multe părerile în vox pop-ul realizat de reporterii românialiberă.ro astăzi.

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

Românii vor călători fără buletin în Bulgaria după aderarea la Schengen terestru, dar controalele vor continua cel puțin șase luni

Românii vor putea călători în Bulgaria fără a fi necesar să prezinte buletinul imediat după aderarea la Schengen terestru, chiar dacă controalele de frontieră...

BEJ Argeș: Alina Gorghiu a încălcat legea electorală printr-o postare după încheierea campaniei

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a contestat decizia la Biroul Electoral Central, susținând că nu a încălcat legea Biroul Electoral Județean Argeș a transmis că ministrul...

Ciolacu și Lasconi, primele declarații după exit poll-uri

Marcel Ciolacu (PSD) și Elena Lasconi (USR), au făcut duminică seara, după închiderea oficială a urnelor, primele declarații, după ce exit poll-urile arată în...
Ultima oră
Pe aceeași temă