Agentul Romaniei la Curtea Internationala de Justitie de la haga, Bogdan Aurescu, a declarat marti, dupa anuntarea verdictului Curtii de la Haga in procesul pe care Romania l-a intentat Ucrainei pentru delimitarea platoului din Marea Neagra, ca obiectivul echipei romane a fost atins, iar Romania a obtinut aproape 80% din suprafata dorita.
Romania a obtinut marti la Haga o suprafata de 9.700 de kilometri patrati, ceea ce reprezinta 79,34% din aria de 12.000 de kilometri patrati asupra careia avea pretentii.
Decizia CIJ ii confera practic Romaniei acces la o cantitate estimata de 70 de miliarde de metri cubi de gaz si 12 milioane de tone de petrol.
Aurescu a subliniat ca solutia data marti de Curte este mai avantajoasa decat cea care ar fi fost obtinuta prin negociere si considera ca este un succes diplomatic important pentru Romania.
CIJ: Insula Serpilor nu conteaza
Curtea Internationala de Justitie de la Haga a adoptat in unanimitate decizia ca linia de demarcatie a platoului continental din Marea Neagra dintre Romania si Ucraina sa parcurga un arc de cerc de 12 mile marine in jurul Insulei Serpilor.
Avand in vedere ca nu influenteaza decizia, Curtea nu considera necesar sa se pronunte asupra naturii formatiunii, a declarat presedinta CIJ, Rosalyn Higgins, citind verdictul.
Prin faptul ca Insulei Serpilor i se atribuie o mare teritoriala nu mai mare de 12 mile marine, practic, efectul juridic atribuit este cel al unei stanci.
Ucraina a sustinut ca formatiunea este o insula si cerea sa aiba dreptul la mai mult de 12 mile marine.
Punctele de baza sunt importante pentru decizia Curtii, pentru ca in functie de acestea se traseaza linia de echidistanta (vezi harta).
Ucraina argumentase ca Insula Serpilor ar trebui sa fie luata in considerare ca punct de baza in trasarea liniei de delimitare in Marea Neagra, deci, practic, sa fie considerata "tarm" al Ucrainei si sa extinda cu mult zona care ar reveni acestei tari. Mai mult, potrivit Ucrainei, Insula Serpilor poate sustine forme de viata, avand propria sursa de apa, ceea ce determina incadrarea ei la categoria "insule" si nu la categoria "stanci".
Spre deosebire de Romania, care sustine realizarea delimitarii printr-o metoda matematico-geografica, Ucraina a sustinut ca in acest caz nu se pot face "calcule matematice precise", fiind necesara deplasarea liniei astfel incat "sa se ajunga la un rezultat echitabil".
Solutia Ucrainei se bazeaza pe o delimitare intre coasta meridionala de numai 300 de metri a Insulei Serpilor, pentru trasarea in prima faza a delimitarii liniei provizorii de echidistanta. Aceasta ar urma, potrivit viziunii ucrainene, sa fie ajustata prin translatare catre coasta romana pentru a tine cont de o asa-numita "disparitate marcata", in favoarea sa, a raportului lungimii coastelor celor doua state.