22.9 C
București
vineri, 13 septembrie 2024
AcasăSpecialRegimul comunist a exportat arme in valoare de 9,5 miliarde dolari

Regimul comunist a exportat arme in valoare de 9,5 miliarde dolari

Romania a exportat in perioada 1980-1989 armament in valoare de 9,5 miliarde de dolari, a afirmat fostul ministru al Apararii Victor Athanasie Stanculescu intr-o emisiune televizata. Este unul dintre secretele scoase la iveala de Stanculescu, la care se adauga faptul ca secretul unui tanc sovietic a ajuns din Romania in China. Pe de alta parte, Ceausescu a facut si cadouri – armament usor constand in pistoale, mitraliere, pusti pentru 25.000 de luptatori vietnamezi.
Stanculescu a sustinut ca sumele obtinute din vanzarea de arme erau folosite pentru achizitionarea de tehnica militara pe care Romania nu avea capacitatea sa o produca. Insa o parte din bani erau folositi pentru plata datoriei externe.
Banii obtinuti din aceste tranzactii erau administrati de unitatea Dunarea: „In final, incasarile intrau in Banca de Comert Exterior. Se prelua la fondul centralizat al statutului prin Ministerul Finantelor, prin colaborare cu Unitatea Dunarea a Ministerului de Interne si se raporta lunar comandantului suprem, Ceausescu”.

Secretul unui tanc sovietic a ajuns in China

Victor Athanasie Stanculescu a scos la iveala si cateva dintre procedeele lui Nicolae Ceausescu, dezvaluind faptul ca regimul comunist lucra "la doua capete”. Stanculescu a invocat acest fapt in sprijinul opozitiei sale fata de desecretizarea arhivei Dunarea, decisa recent de CSAT: „Au fost unele actiuni de export pe care nu le stiau rusii, altele pe care nu le stiau cei din Vest. Am avut o industrie de armament, care de la armament si munitie de infanterie, de artilerie, transportoare blindate si chiar tancuri produse la noi in tara, chiar daca unul din motoarele tancurilor nemtesti a ajuns pe un anumit canal in Romania, a fost pastrat la FMGS sau 23 August intr-o camera izolata si s-a copiat din el ce s-a putut ca sa marim puterea motorului de tanc de la 500 la 800 de cai”.
Stanculescu a sustinut ca Romania comunista a oferit Chinei secrete ale tehnologiei sovietice: "Toata lumea facea acest lucru (spionaj economic – n.r.). Intamplator, arma nucleara a ajuns din Statele Unite in Uniunea Sovietica, cu sacrificarea sotilor Rosenberg. Nu intamplator nu stiu care submarin japonez a ajuns in URSS ca model, nu intamplator tancul T72 sovietic a ajuns de la noi in China. Asta e tot o deconspirare”.

O fabrica pentru Saddam

Victor Stanculescu a dezvaluit si cateva din secretele relatiei regimului comunist cu dictatorul irakian Saddam Husein. "Dupa ce a fost razboiul, abia atunci irakienii au simtit razboiul chimic. Au cerut si ei pe proiect romanesc si am facut o fabrica la care Irakul si azi e dator in Romania, la care a participat toata industria, o fabrica de protectie care insemna: masti, costume, detectoare pentru radiatie.”

Ceausescu si darurile sale catre vietnamezi

Un alt subiect abordat s-a referit la "cadourile” sale fata de comunistii vietnamezi, care erau in razboi cu SUA. "Am fost donatori si pe principiul pe care l-a dat Ceausescu de a fi un conducator al lumii a treia, cand a fost razboiul din Vietnam noi le-am livrat aproximativ pentru 25.000 de luptatori armament usor: pistol, mitraliera, pusca. Si astea au fost in general daruri pentru revolutia vietnameza.” Ulterior, Ceausescu a decis sa ofere arme doar contra cost.

Relatii stranse cu Yasser Arafat

Pe de alta parte, Stanculescu a recunoscut ca era posibil ca armele vandute de Romania sa ajunga la organizatii teroriste. "Era prieten bun cu Yasser Arafat. Era aceasta dorinta a lui de a fi in fruntea revolutiei, visa sa poata lua locul altora care condusesera pana atunci miscarile din tarile lumii a treia, cum era URSS. Fiecare tara araba care a importat de la noi putea foarte simplu sa strecoare armament facut in Romania in orice parte a lumii. Mai ales ca organizatiile acestea teroriste foloseau armament usor sau eventual sisteme de rachete care se trag de pe umar.
Oricare din tarile care au exportat armament la tari care si-au permis sa faca acest lucru… S-a gasit la aceste miscari teroriste si armament israelian, Uzi. Asta nu insemna ca Israelul incuraja miscarile teroriste. L-a vandut la altii, de acolo a plecat la ei.”

Ceausescu visa la arme de distrugere in masa

La fel ca unii dictatori din ziua de astazi, Ceausescu visa sa detina arme de distrugere in masa. "Dupa anul '68 era sa devenim o mare putere nucleara, chimica, bacteriologica. Cam asta voiau cabinetul 2+1.

Stanculescu ameninta cu dezvaluiri post-mortem

Stanculescu s-a laudat ca mai are multe secrete, dar ca nu le va dezvalui. "Iar ce-as vrea eu sa scriu am vorbit, le-am inregistrat, le-am scos din tara si buna ziua. Si dupa moartea mea… sunt noua casete a 90 de minute. E acolo sa scrii cateva romane. Despre asta e vorba. Nu scriu. Vorbesc, cum a fost dialogul de astazi. Pot sa introduc cateva cancanuri politico-militare din trecut sau actuale, cum am spus despre NATO.”

Securitatea a distrus documente

Victor Atanasie Stanculescu a confirmat, intr-o emisiune televizata, faptul ca in decem-brie 1989 Securitatea a distrus documente importante: „Sunt de acord cu ce spune domnul general Vlad ca Securitatea s-a retras la un moment dat de la actiuni de represiune. Dar in acelasi timp, nu pot sa accept ca imediat dupa 22-23, aproape prin toate unitatile departamentului securitatii statului se ardeau hartii. Au fost doua zile cand s-a ars bine, si nu ardeau bilete de cinematograf. Adica lasati armele deoparte si distrugeti hartiile”.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Cu 7,8 milioane de jucători și 200 de studiouri, România se află în topul european al industriei de jocuri video

Industria de gaming și eSports din România a cunoscut o expansiune semnificativă în ultimii ani, cu un număr tot mai mare de pasionați. Conform...

Cu 7,8 milioane de jucători și 200 de studiouri, România se află în topul european al industriei de jocuri video

Industria de gaming și eSports din România a cunoscut o expansiune semnificativă în ultimii ani, cu un număr tot mai mare de pasionați. Conform...

Amenajare grădină cu piscină: 3 idei și soluții practice care te vor ajuta să economisești

Te-ai gândit vreodată să ai propria piscină, dar te-a oprit costul ridicat al proiectului? Îți prezentăm cele mai bune idei de amenajare a spațiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă